Tega poroka v odnosu ne bo spremenila (neromantična resnica)

Večina v svojih predstavah zakon povezuje z večjo srečo, pri tem ni povsem jasno, ali zakon res prinaša srečo ali pa je stvar taka, da se srečnejši ljudje pogosteje poročijo.

Tega poroka v odnosu ne bo spremenila (neromantična resnica) (foto: Unsplash/Petr Ovralov) Unsplash/Petr Ovralov
29. 8. 2020

Preden skočite v zakonski stan, je zato dobro vedeti:

Poroka ne bo ...

 • Preprečila prepirov

Po medenem obdobju, ko se bosta vrnila v tire vsakdanjega življenja, se bosta tudi prepirala.

V trenutkih jeze si boste mislile: In jaz sem se odločila zanj do konca življenja? Ne bo šlo! Prerekala se bosta o temah, o katerih prej niti niste razmišljale, naenkrat pa se vam bodo zdele pomemben del prihodnosti vajinega življenja. Partner bo mislil, da ste čez noč postale nergajoča tečnoba. Mogoče pa res!

Kako to popravite?

Osredotočite se na lastnosti, ki so vas prepričale, da ste ga vzele, in ne na lastnosti, ki vas žalostijo, ko pomislite na njih dolgoročno.

Pogovarjajta se o težavah in pustite, da tudi on izrazi svoje stališče. In ko bo na obzorju nov prepir, globoko zajemite sapo in izdihnite ter presodite, ali morda lahko zadevo rešita tudi na mirnejši način.

 • Preprečila spogledovanja z nasprotnim spolom

Zakonska zaveza ne bo preprečila obojestranskega opazovanja nasprotnega spola, niti sama po sebi ne bo prinesla večjega občutka varnosti.

Nekatere ženske so prepričane, da imajo zaradi novega statusa pravico bolj pokazati svoj omajani občutek (ne)varnosti ali željo po nadzorovanju partnerja, vendar to ni ravno najboljša ideja.

Če vam partner ni zaupal prej, vam tudi po poroki ne bo, pa če je sum upravičen ali ne. Tudi drugi ljudje vaju bodo privlačili vse življenje. Hvala bogu, poroka ne bo spremenila vašega gledanja na svet ali obnašanja.

Torej, če vas je partner varal že pred poroko, ga tudi prstan v prihodnje ne bo oviral pri tem poslu.

 • Spremenila navad oz. razvad

Še naprej bo hodil ven s prijatelji in žvečil z odprtimi usti. Če ste se poročile z računalniškim odvisnikom, s pivskim žurerjem ali samovšečnim mišičnjakom, ne upajte, da se bo po poroki spremenil. Pa tudi ve boste ohranile svoje navade …

Kot je zapisal psiholog dr. Marijan Košiček, se v drugega človeka tem močneje in hitreje zaljubimo, čim več podobnosti s samo sabo najdemo v njem. Zato je napačno prepričanje, da se v ljubezni nasprotja privlačijo.

Odnosi, v katerih so razlike med partnerjema velike, se pogosteje končajo kot avantura in le redko vodijo v dolgotrajno zvezo, okronano s poroko.

Če sta poročena, se pogovorita in poiščita rešitev. Napake in moteče stvari si povejta mirno, prijazno in dobronamerno. Različnost naj ne bo povod za prepire! Če ne najdeta skupnega jezika, lahko pričakujeta probleme. Tako kot neka nevesta, ki je pred poroko izjavila:

“Poročila se bova. Najini zmenki so postali dolgočasni. Nimava se več kaj pogovarjati.”

Po poroki sta spoznala, da bi se o svojih o različnih navadah, ki so bile vsakdanji vir konfliktov, morala pogovoriti prej.

 • Prinesla srečnega življenja do konca dni

Poroka sama po sebi ne prinese sreče v življenju. Vsekakor predstavlja začetek obdobja dveh oseb, ki se ljubita in si skupaj želita skozi življenje.

Problemi v službi, bolezen, težaven odnos z njegovimi ali vašimi starši in podobne težave preprečujejo, da bi živela brezskrbno in popolno srečno življenje.

Ljubezensko romantični filmski prizori slikajo ideale, h katerim vse težimo, o katerih sanjarimo, vendar se jim v vsakdanjem življenju le z veliko dela na odnosih poskušamo približati.

Dr. Košiček je zapisal, da je zakon seme, ki ga posejeta mladoporočenca na njivo skupnega življenja.

Potem se morata začeti truditi, da se bo razvila rastlina s košato krošnjo in z lepimi dišečimi cvetovi, kakršne želita.

Tako kot rastlino je treba negovati in hraniti tudi zakon. Ljubezenska čustva so nekaj dinamičnega, spremenljivega. Gre za dajanje in sprejemanje naklonjenosti in spodbud.

Poroka bo ...

 • Prinesla višji proračun

Skupno gospodinjstvo prinaša višji proračun, kar je zelo ugodno, ko kupujeta stanovanje, hišo ali plačujeta za počitnice. Ko se bosta odločila za otroke, bo velik del denarja namenjen njim.

Zato, dokler sta še sama, ne trošita za posodo, zofe, pohištvo, ampak potujta, jejta, pijta in se razvajajta na veliko.

Vendar, kot pravi dr. Košiček, naj vas k poroki ne vodijo materialni razlogi, kot so hiša, stanovanje, dober avtomobil ter druge dobrine vašega partnerja.

Naj poroka ne bo sredstvo za dosego boljšega materialnega položaja, ker bosta na koncu izgubila oba. Takšen zakon ne bo premogel ljubezni, saj ta sploh ne obstaja.

 • Lahko prinesla varen pristan

Zakon je pristan, iz katerega raziskujete svet. Iz javnega življenja se bosta vračala v skupen dom, v oazo in kraj za sprostitev, skupaj napolnila baterije in ponovno zaplula nasproti vsakdanjim obveznostim.

Kar še ne pomeni, da morata vse stvari venomer početi skupaj. Le dobro se je zavedati, da imate vedno v ozadju nekoga, brez podpore katerega bi težko dosegle vse, kar dosežete.

Če je temelj zakona ljubezen, bomo v njem vedno srečale osebo, ki nas je pripravljena poslušati, ki nas razume in nam daje čustveno oporo.

 • Pogajalske izkušnje in strategije

V zakonu se lahko naučite dobrega pogajanja. To pomeni, da se vam ni treba prepirati za malenkosti, kot so žvečenje z odprtimi usti oz. (ne)pospravljanje oblek in nogavic.

Če se boste namreč naučile sprejeti njegove manj čedne navade, potem bo tudi on moral sprejeti vaše pomanjkljivosti. V tem je bistvo. A za to potrebujete čas, pogajanja in večno sprejemanje kompromisov. S tem seveda vajin odnos ne bo ogrožen, temveč se bo polno razvijal.

V zakonu namreč ne gre za to, da se nikoli ne bi sprla, bistvena je vera, ki jo imata zakonca drug v drugega, v medsebojni odnos in sposobnost skupnega reševanja problemov. Kar z drugimi besedami pomeni, da predvsem spoštujeta mnenja drugega.

 • Omogočila veliko večjo čustveno rast in razvoj,

saj smo v odnosu s partnerjem bolj povezani kot s starši, brati in sestrami, prijatelji ali ljubimci. Visok odstotek ločitev po eni strani kaže, kako težko je doseči ideale, vendar pa veliko drugih, tretjih itd. zakonov dokazuje, da jih ljudje skušajo doseči znova in znova.

Pred poroko ne zamudite ...

Ko sanjarite o svojem popolnem poročnem dnevu, ne pozabite, da to pomeni konec vašega samskega življenja. Vaš najdražji vam bo nataknil poročni prstan, vam pa se lahko v istem hipu utrne misel: Oh, kaj vse bi še lahko prej doživela! Če ste tik pred poroko ali pa o njej še niste razmišljale, je tu nekaj stvari, ki jih storite, preden se ustalite.

 • Same

Bodite nekaj mesecev samske in uživajte na veliko. Razvajate se. Kupite si sveže cvetje, pripravite si aromatično kopel, skuhajte romantično večerjo ob svečah, zasanjane zrite sončni zahod in ugotavljajte, kaj je tisto, kar vas najbolj razveseli. Zakaj bi bile določene stvari rezervirane le za pare?

Če ste se odselile od staršev in živite s prijatelji(cami) kot podnajemnice ali v dijaškem oz. študentskem domu, načrtujete pa že skupno gnezdece s svojim najdražjim, ne preskočite pomembne faze.

Samsko življenje vam bo pokazalo, da lahko živite tudi same in se imate pri tem lepo. Preizkusile se boste v pospravljanju, plačevanju računov, pa tudi v preživljanju včasih osamljenih noči. Postale boste izkušenejše in notranje močnejše.

Namesto da si iščete moškega, ki bo skrbel za vašo finančno varnost in vam omogočil, da ne hodite več v “tisto grozno in morečo službo”, zaradi katere vas tlači mora, si raje poiščite službo, ki vam bo pomenila izziv, in na delu se boste počutile dobro.

Otresite se vseh strahov iz preteklih zvez. Če vas je prejšnji prevaral in vam je lagal, ali pa je rad preveč popil in je bil nato agresiven, to še ne pomeni, da so vsi enaki.

Udeležite se odštekanih zabav svojih prijateljev . Doživetja vas bodo obogatila in vam popestrila življenje.

Poleg druženja s stalnimi prijatelji bodite odprte tudi za sklepanje novih prijateljstev, ki vam bodo razkrila nove razsežnosti vas samih.

S prijateljicami pojdite na izlet, lahko tudi le za vikend. Pomembno je, da ste skupaj. Naj vas ne skrbijo nikakršne obveznosti ali natrpani urniki. Nihče vas ne čaka doma in vam ne ustvarja občutka krivde, da ste jo same popihale.

Uredite si finančno plat življenja. Poskrbite, da poravnate dolgove in ne zadolžujte se prek svojih plačilnih zmožnosti.

V svoji koži se počutite svobodno in imejte rade svoje telo, takšno, kakršno je. Zadovoljne boste, bolj samozavestne, kar bodo opazili tudi vaši bližnji.

Uživajte v norem divjem seksu (varnem!) z želenim moškim, vendar ga ne pripeljite domov, da bi ga predstavile staršem. Poročene ženske pogosto obžalujejo zamujene moške in več zabav z njimi.

Odkrijte, kaj vas spolno vzburja, preden se s svojim partnerjem ustalite. Eksperimentirajte, kaj in kako vam ugaja, da boste lahko svojega izbranca o tem poučile in se z njim lahko pogovarjale.

 • Skupaj s partnerjem

Pred poroko je priporočljivo ‘poskusno’ skupno življenje, ki vaju sooči tudi z manj svetlimi stranmi skupnega življenja – z neprijetnostmi in težavami vsakdanjega življenja.

Pogovarjajta se o vsem, kar pričakujeta po poroki – kaj bo poroka prinesla, pomen vere, otroci v vajinem zakonu … Pred poroko se morata dobro spoznati. Kaj če se zaradi slabega poznavanja poročite s človekom odbijajočega značaja in razlike ugotovita šele po poroki?

Mnoge ženske pričakujejo idealne odnose in upajo, da bodo partnerja lahko spremenile, ali pa, da se bosta spremenila kar oba.

Spoznati morate njegov temperament, ki je prirojen in se ga ne da spremeniti! Kasnejša rešitev je le v sprejemanju njegove drugačnosti, ali pa konec ne bo srečen. Pogovorita se o tem, kar vaju združuje in kaj razdvaja, ali vsaj moti pri partnerju.

Poskusita vzpostaviti vsaj površinski odnos z vajinimi starši, čeprav ni treba, da so vama najboljši prijatelji.

On naj sprejme vaše, ve pa njegove prijatelje.

Povabite ga k sodelovanju v gospodinjstvu, če mu to ni samoumevno, kajti kasneje boste njegovo sodelovanje težje dosegle.

Prepričajte se o njegovih morebitnih zasvojenostih, boleznih prejšnjih generacij in drugih preteklih skrivnostih, če vam jih še ni zaupal. S tem lahko preprečite poporočne pretrese in možno ločitev!

Če vam partner zaupa šele po poroki, ali pa dobite informacijo, da ima partner zamolčanega izvenzakonskega otroka, celo od popolnega tujca, se boste počutile prevarano in zvabljeno v past, imenovano poroka.

 • V beli obleki

Moda bele obleke sega v sredino 19. stol. Takrat jo je oblekla na svoj poročni dan kraljica Viktorija, ki se je poročila s princem Albertom. V starem Rimu je bila barva poročne obleke rumena, na Kitajskem rdeča, olepšana z zlato in zeleno. Vraževernost še danes odsvetuje zeleno ali turkizno, saj naj bi prinašali nesrečo.

Model, stil in barva obleke naj bi se prilegali vaši postavi. Zato morate za obleko poskrbeti že nekaj mesecev pred poroko, pa naj gre za ogledano in pomerjeno v izposojevalnici poročnih oblek ali naročeno in unikatno sešito po meri.

Obleka naj poudari vaše lepe obline in zakrije morebitne nepopolnosti, predvsem pa se morate v njej počutiti udobno in se svobodno gibati. Ženinova obleka se mora prilagoditi nevestini.

Pazite se fenomena obsedenih nevest!

“Ko mi je postavil tisto vprašanje in mi pred nos pomolil škatlico s čudovitim diamantnim prstanom, sem bila presrečna … nekaj minut,” se spominja Tanja (28) in v isti sapi dodaja: “potem sem se spreobrnila v nergajočo bodočo nevesto, katere glavna in edina misel je bila le poroka!”

T.i. obsedene neveste so ženske, ki želijo udejanjiti svojo sanjsko poroko in pri tem izgubijo občutek realnosti. Na poti proti cilju ne izbirajo sredstev in se ne ozirajo na žrtve. Popolna in bogata poroka kot posledica medijsko zelo odmevnih sanjskih porok svetovnih zvezd J.Lo, Jennifer Aniston idr., vedno bolj zajema množice.

Želja po doživetju trenutka, kakršnega živijo hollywoodske dive, gre celo v take skrajnosti, da si ženske pred poroko posnamejo velike poroke, si izrezujejo vse o porokah iz rumenega tiska, si nakupijo kupe knjig o porokah in če se le da, si v živo ogledajo kakšno poroko in si zapisujejo prednosti in pomanjkljivosti.

“Za poroko sem bila pripravljena zapraviti ves najin denar. Tudi od staršev sem si ga izposodila in če bi bilo treba, bi vzela celo kredit. Prepričana sem bila, da če bo poroka popolna, bo to dober znak za najin zakon.” Ema (32).

Nemalokrat so neveste ljubosumne na svoje družice in jim zabičajo, kako naj bodo na poroki videti. Za tiste z lepimi dolgimi nogami bi bilo primerneje, da bi si jih zakrile.

Umirite poročne priprave ...

... da boste sveže, umirjene in spočite lahko doživele svoj veliki dan.

 • Naredite premor.

Če opažate, da ne morete spati, ker vam misli na poroko ne dajo miru, je čas, da se umirite. Preživite dan s svojim zaročencem, ne da bi spregovorila o poroki.

 • Vključite svojega zaročenca.

Dajte mu nalogo in tako si bosta delo porazdelila, saj zna tudi on delo dobro opraviti.

 • Prijateljem dodelite delo.

Prijatelji so za to, da vam pomagajo, ne želijo pa se počutiti izkoriščene. Dodelite jim torej manjša opravila, ki jih bodo radi opravili in se ob tem dobro počutili.

 • Izberite dobljene bitke.

Pri dogovarjanju s svojo bodočo taščo ne oporekajte prav za vsako malenkost. Včasih pustite, naj obveljajo tudi ideje koga drugega.

Besedilo: Barbara Vrezovnik

Preberite še: 4 glavni zmanjševalci želje po spolnosti (+ kako jih odpraviti)