8 novoletnih zaobljub, ki si jih postavita, da bo vajina zveza v 2021 še boljša

Naj vajino razmerje tudi v letu 2021 ostane srečno in zdravo!

8 novoletnih zaobljub, ki si jih postavita, da bo vajina zveza v 2021 še boljša (foto: Unsplash/Sept commercial) Unsplash/Sept commercial
31. 12. 2020

Zdravo razmerje je nekaj, česar si vsi želimo, vendar se je zanj treba resnično potruditi. Da bo vajino razmerje v letu 2021 zdravo in srečno, si lahko naredita seznam novoletnih zaobljub, ki vama bodo vsake toliko pomagale, da bo vse tako, kot mora biti.

To so novoletne zaobljube, ki bi si jih moral postaviti čisto vsak par:

Zaobljuba #1: Bodita bolj hvaležna drug za drugega

Tako enostavno je vzeti vse za samoumevno in živeti in dneva v dan v razmerju, brez da bi mu ali osebi, s katero si, posvetila posebno pozornost. No, ampak s to osebo si (verjetno) zato, ker jo ljubiš, kajne?

"Ta zaobljuba je namenjena temu, da začneš partnerja resnično ceniti in biti hvaležna za stvari, ki jih nujno vedno ne opaziš. Če si v stanju hvaležnosti, je težko imeti negativna čustva do druge osebe, saj o njej razmišljaš na pozitiven način," je za Cosmopolitan UK povedala strokovnjakinja Simone Bose.

S to miselnostjo boš do partnerja tudi bolj pozorna, zaradi česar se bo v svoji koži dobro počutil.

Zaobljuba #2: Začnita uporabljati drugačen jezik

Če imata s partnerjem ponavljajoče se težave, poskusita najti nek način, kako se o njih pogovoriti.

Ne krivita drug drugega in si povejta kar vaju teži z drugačne perspektive. Na primer: namesto, da rečeš, "Joj, vedno puščaš nered po hiši," reci kaj v smislu "Nerada vidim nered po hiši".

Ko uporabljamo jezik krivde, se lahko zgodi, da se bo partner zaradi občutka, da je napaden, začel braniti in se celo zaprl vase.

"Jezik in ton sta izjemno pomembna pri komunikaciji," pravi Simone.

Zaobljuba #3: Prisluhnita si in se poslušajta

Vsi vemo, kako pomembna je komunikacija v vsakem razmerju. Ampak ali v resnici poslušaš, kaj ima partner za povedati? Poslušanje je namreč najbolj ključen del komunikacije, zelo pomemben pa je tudi očesni stik. Nikoli ne smeta biti "tako zaposlena", da se ne pogledata po več dni. Prav tako se medsebojno ne prekinjajta, ko ima eden od vaju kaj za povedati.

Zaobljuba #4: Pogovarjajta se o svojih ciljih za prihodnje leto

Povej partnerju o svojih sanjah in mu prav tako skušaj pomagati pri doseganju njegovih. Podpirajta se in poskrbita, da se bosta skozi celotno razmerje razvijala, saj bosta veliko srečnejša, če bosta oba vedno boljša različica sebe.

Zaobljuba #5: Počnita nekaj skupaj

Ne samo to, da greta na pijačo ali večerjo, ampak najdita nekaj novega in drugačnega. To ne pomeni, da morata za to porabiti veliko denarja. Če si lahko privoščita, se vpišita na nek tečaj in se skupaj kaj novega naučita. Ne glede na to, za kaj gre, je pomembno le, da vaju povezuje. Poskrbita za to, da skupni čas preživita (tudi) zunaj vajine dnevne rutine.

"Naj bo to nekaj, kjer si namenjata čas in ob čemer se lahko skupaj nasmejita ali se o tem pogovorita," pravi Simone.

Zaobljuba #6: Odpuščajta si

Pogovarjajta se o stvareh, ki so vaju vznemirile ali vama ne dajo miru. "Poglobita se vase in ugotovita, kaj vaju dela močna. Pogovorita se o svojih družinah, svoji kulturi, svojemu otroštvu, katere stvari vaju vznemirjajo in zakaj," pravi Simone. O drug drugemu se lahko naučita in se potrudita razumeti, od kod prihajajo določene težave in čustva tudi brez terapevta. Skozi medsebojno razumevanje si bosta tako tudi lažje odpustila določene stvari.

Zaobljuba #7: Vzemita si čas za prijazna dejanja

Četudi se ti zdi, da partnerju že namenjaš veliko pozornosti in ga ceniš, temu ni nujno tako. Kot pojasnjuje Simone, smo si ljudje različni in potrebujemo različne načine izkazovanja ljubezni.

Ta koncept je bolje poznan kot "jezik ljubezni". Obstaja 5 jezikov ljubezni – 5 načinov, kako ljudje izražamo in razumemo ljubezen. In pomembno je, da govorimo partnerjev jezik. Zelo redko se zgodi, da dva v zvezi govorita isti prvi jezik. Običajno govorimo svoj prvi jezik ljubezni in smo zmedeni, ko partner velikokrat ne razume, kaj mu sporočamo. Izražamo ljubezen, veliko ljubezni, a sporočilo ne pride do naslovnika, saj govorimo njemu tuj jezik.

Prvi jezik ljubezni partnerja boš najhitreje (ne nujno natančno!) odkrila tako, da dragega vprašaš, katera od spodaj naštetih stvari, mu pomeni največ. So to besede potrditve in spodbude, to, da z njim preživljaš svoj čas, karkoli je povezano z dotiki, poklanjanje daril ali delanje uslug. Prav to isto vprašanje pa postavi tudi sebi in si odgovori.

Več o tem, kaj kateri jezik ljubezni pomeni, smo pisali TUKAJ.

Zaobljuba #8: Dajta mobitele na stran

Nič ni hujšega kot to, da si na večerji z nekom, ki ima na mizi (neposredno v tvojem vidnem polju) mobitel in preverja svoja sporočila. Ja, vsi smo že bili tam.

Zmanjšajta količino časa, ki ga preživita na mobitelu, ter namenita več časa in pozornosti drug drugemu.

Preberi še: "Najboljši seks svojega življenja sem doživela ... medtem ko je moj fant gledal" (vroča izpoved dekleta)

Priporočamo tudi: FOTO: Zaroka tega para je daleč najbolj prisrčna, kar smo jih videli v zadnjem času!