TE fascinantne reči se zgodijo s tvojim telesom, ko si dlje časa v resnem razmerju

Zdrav partnerski odnos ne postavi na glavo le tvojega življenja, ampak lahko povzroči tudi drastične spremembe na tvojem telesu in počutju. Na to ne vpliva le tvoj odnos, ampak tudi oseba, s katero si v zvezi. Vse to pa je odvisno od tega, kako zdravo je tvoje razmerje.

TE fascinantne reči se zgodijo s tvojim telesom, ko si dlje časa v resnem razmerju (foto: Profimedia) Profimedia
24. 4. 2018

''Znanstvene raziskave dokazujejo, da daljše razmerje vpliva na duševno in fizično zdravje posameznika,'' razlaga Dr. Susan Edelman. Kakovost odnosa močno vpliva na zdravje.

Ljudje, ki so zadovoljni s svojim razmerjem tudi bolje ocenijo svojo raven zdravja.

Neverjetno je tudi, kako zveza vpliva na tvoje telo. Nižji krvni tlak, boljša samopodoba in fizično zdravje nasploh so le nekateri izmed pozitivnih vplivov, ki jih ima resna zveza na posameznika. Teh je še več.

V nadaljevanju ti predstavljamo sedem dokazanih fascinantnih vplivov, ki pozitivno vplivajo na tvoje telo.

1. Telesa partnerjev se uskladijo in oblikujejo vzorec

''V odnosu se med telesi partnerjev oblikuje določen vzorec. Kar je zelo pozitivno sprejeto zlasti v zdravih in srečnih odnosih, kjer se uskladi strast partnerjev in njuna potreba po drug drugem,'' razlaga Dr. Dawn Michael, priznana seksologinja, svetovalka o seksu in avtorica knjige 'Moj mož noče seksati z menoj'.

Raziskave potrjujejo, da se po določenem času naraven cikel ljudi uskladi. In to ne zgolj na seksualni ravni, ampak tudi pri drugih vidikih. Zaradi česar teorija o tem, da partnerja v zvezi po določenem času postaneta ista oseba, dobiva nov pomen.

2. Nizek krvni tlak

Dr. Edelman potrjuje, da resna zveza znižuje krvni tlak, sploh če se v zvezi ne srečuješ z večjimi nelagodnostmi. Ugodje in sproščenost, ki ju začutiš, če si v razmerju dalj časa, krvni tlak znižujeta kot denimo ljubkovanje psa.

3. Manj stresa

Ne le, da resna zveza znižuje krvni pritisk, pomaga tudi pri zmanjševanju stresa. Mir in sproščenost, ki ju doživljaš, ko si dalj časa v resni zvezi z nekom, ki ti vedno stoji ob strani, je najboljši način, da ohraniš stres v zdravi meri.

4. Hrepenenje po drugih

Pogosto se dogaja, da ljudje, ki so skupaj dalj časa, začnejo hrepeneti po nečem novem - kar ni nujno slaba stvar! Tuje in nepoznano nas vedno bolj privlači kot to, kar že dobro poznamo. Ključno je le, da svojih hrepenenj ne poskušaš uresničiti - razen, če je tvoje razmerje odprto.

''Ljudje okrog nas se nam bodo vedno zdeli do neke mere privlačni. In tudi če se poskušaš skušnjavi upreti, te bo ta slej ali prej zopet našla,''

dodaja Jonathan Bennett, trener za ohranjanje medsebojnih odnosov in lastnik The Popular Man.

Zaradi socialnih omrežij je tvoj stik z ljudmi, ki so morda negativno zaznamovali tvojo sedanjost ali preteklost, skoraj neizbežen. Ključno pri tem je, da se skušnjave lahko zavedaš in v sebi najdeš moč, da se z njo spopadeš.

5. Lažje spopadanje z depresijo

Depresija kljub redni uporabi zdravil in posvetovanju z zdravniki ne bo nikoli popolnoma izginila iz tvojega življenja, vseeno pa lahko dosežeš, da jo do neke mere reguliraš.

Zdrav, srečen odnos, ki traja dalj časa, pozitivno vpliva na večje zadovoljstvo z življenjem. Dr. Edelman zatrjuje, da jo posledično lahko lažje nadzirate in omilite njene napade.

6. Boljše zavedanje lastnega telesa

V zdravem in resnem odnosu se ljudje, zlasti ženske, pričnejo bolj zavedati svojega telesa: kako ta deluje in kako se odziva na njihovega partnerja.

''Večina žensk postane z leti vedno bolj v ravnovesju s svojimi telesi,'' pravi Dr. Michael.

''Bolje ga poznajo in vedo, kaj ta potrebuje. Ženske so tudi bolj v stiku s svojo senzualno platjo, zavedajo se, kaj jim je všeč ali obratno, kaj jim ni. Poleg tega pri seksu postavljajo na prvo mesto sebe in svoje ugodje, ne pa užitek partnerja.''

7. Splošno izboljšanje telesnega zdravja

Dokler je tvoje razmerje zdravo in deluje brez večjih konfliktov, bodo vplivi na tvoje telo ostali pozitivni. Zdrav odnos izboljšuje samozavest; več časa, kot je nekdo v razmerju, manj kritično podobo ima do svojega telesa in ga posledično bolj ceni. Poleg tega pa postane tudi bolj zadovoljen s svojim življenjem.

To nikakor ne namiguje, da je samski stan slab za zdravje. Ampak naj bo to le opomnik za dni, ko se boš v svoji resni zvezi pričela dolgočasiti - kar je popolnoma neizogibno. Spomni se, kako srečno in zdravo se počutiš ravno zahvaljujoč resnemu razmerju.

Prirejeno in prevedeno po tem članku
Fotografije: Unsplash.com

Preberi še: "Se med seksom res lahko zaskočiva, da ne moreva narazen?" Ja + poglej, kako to rešita

Priporočamo tudi: Terapevtka za spolne odnose razkrije 7 pravil, ki bi jih moral upoštevati vsak par