TAKŠNI so bili medeni tedni v preteklosti!

Medeni tedni so bili včasih preceeej drugačni, kot so danes. Bi si jih še vedno privoščila, če bi vedela, da bodo takšni?

TAKŠNI so bili medeni tedni v preteklosti! (foto: Profimedia) Profimedia
8. 6. 2018

Običaj, da se po poroki odpravimo na medene tedne, izhaja iz 19. stoletja – in to iz Velike Britanije. A takrat so bili precej drugačni kot danes …

Medeni tedni so bili na začetku daleč od idiličnega pobega, kot ga poznamo danes.

In če zdaj izbiramo za poročno potovanje bolj eksotične države, da bi čim dlje pobegnili od poznanih obrazov in se posvetili izključno drug drugemu, je bil namen medenih tednov v preteklosti "nekoliko" drugačen.

Ravno nasproten, v bistvu!

Mladoporočenca sta takrat šla na potovanje z namenom, da bi obiskala vse družinske člane, ki niso mogli priti na poroko.

Medeni tedni, kot jih poznamo danes, namreč niso obstajali pred začetkom 20. stoletja.

In zakaj ravno medeni tedni?

Za to obstaja kar nekaj teorij, najbolj priljubljena pa sega v 5. stoletje, ko so poročeni pari po prvih nekaj tednih (natančneje mesecu, saj termin izhaja iz "medenega meseca", ang. honeymoon), pili medico.

Medica, tj. žganje na osnovi medu, je bilo darilo njunih gostov in veljalo je prepričanje, da ravno ta pijača vsebuje afrodiziak in pomaga pri spočetju.

No, obstaja verjetnost, da se bo znana tradicija kmalu spremenila.

Vedno več parov svoje medene tedne odloži za nekaj časa po poroki, da bi si lahko privoščili čim boljše potovanje. Glede na to, da je že sama poroka lahko kar velik finančni zalogaj, se mnogi pari odločijo za "male medene tedne" z namenom ohranjanja tradicije, glavno poročno potovanje pa odložijo za kasneje.

"Male medene tedne" si navadno privoščijo takoj po poroki. Gre za vikend destinacijo, ki ni preveč oddaljena in nas ne pusti popolnoma praznih žepov. Na tak način imajo dovolj časa, da prihranijo denar za tisto pravo romantično potovanje, o katerem so vedno sanjali.

Dvojni medeni tedni? Zakaj pa ne! :)

Pripravila: Nika Švajncer

Fotografija: Unsplash/Toa Heftiba

Preberi še: Zakaj moški pri snubitvi pokleknejo? TO je razlog ... ali pa Naj bo še bolj mokro! (6 namigov za varen seks pod prho)

Priporočamo tudi: Razlog, zakaj sta Natalija Gros in Rok Kunaver (Zvezde plešejo) skrivala svojo zvezo!