Tako nam možgani sabotirajo seksualno življenje!

Da boš bolje razumela, kakšni miselni kiksi se pletejo v njegovi in tvoji glavi, ko je govora o seksu.

Tako nam možgani sabotirajo seksualno življenje! (foto: Profimedia) Profimedia
25. 9. 2016

Moški predvidevajo, da hočejo njihove ženske prijateljice z njimi tudi seksati

Že kar nekoliko klišejski postulat nas uči, da se moški in ženske ne moremo družiti samo kot prijatelji, preprosto zato, ker si koncept platonskega razlagamo na zelo različne načine. V študiji, o kateri so pisali tudi v publikaciji Scientific American, so zbrali številne moške in ženske prijatelje, ter nato vprašali njo in njega, o možnostih, da se njuno prijateljstvo kdajkoli podkrepi tudi s seksom.  

In res - moški so veliko pogosteje namignili, da bi s svojo prijateljico lahko kdaj kočala tudi v postelji. Razlog je preprost - če moške ženska seksualno privlači, potem avtomatično sklepajo, da tudi oni seksualno privlačijo to žensko. 

Študija je celo pokazala, da pogovori, prijateljstvo in običaji, ki si jih delita moški in ženska v prijateljstvu, razumeta popolnoma različno. Povedano drugače: moški se lahko hitro strinja za konfiguracijo "samo prijatelja", le da na koncu rad doda: "za enkrat."

Moški imajo dvojne standarde pri razumevanju varanja

Ni potrebno biti Bill Clinton, da se moški vpraša: "Kaj je v resnici varanje?" Kratek poljub, ko si pijan? Je to varanje? Kaj pa, če ji v vlažno češpljico med plesom potisne prst, ampak je bilo popolnoma ponesreči? Kaj pa, če seksata v avtomobilu, ampak avtomobil ni njegov? Razumeš kako to gre? Moški definirajo varanje zanj in varanje zanjo na zelo različne načine.

Morda se ti zdi to nekoliko nesmiselna debata, a to je verjetno le zato, ker še živiš z razumevanjem preteklih generacij, kjer se je za varanje sklepalo kakršnokoli dejanje, v katerega so bili vključeni lulčki in lulike. Danes pa odraščajoče generacije varanje razumejo vedno bolj abstraktno - recimo, da ni varanje, če seksaš v drugi poštni številki. Ali pa, da ni varanje, če te bejba oralno zadovolji 29. februarja, ker je prestopno leto. Okej, malce pretiravamo.

Naj ponazorimo s primerom, uprabljenim v še eni zgovorni študiji. Vprašali so kopico moških o razumevanju varanja. Ko je prišlo do varanja, za katerega bi lahko krivili njega, je bila možnost le, če je šlo za tradicionalno penis-v-vagino snidenje. Ko pa se je govorilo o varanju njegovega dekleta, so bili standardi nekoliko drugačni - in varanje je bilo vse, od objema naprej. 

Preberi še: 12 stvari, po katerih katerih ve, da ga resnično ljubiš

Seks

Ženske, ki si jih moški ogledujejo s poželjenjem, se vedejo bolj trapasto

Objektivizacija žensk, ko si moški dekle ogleduje kot seksualni kos mesa, ima očitno presenetljiv učinek na ogledovano dekle

Seveda so pripravili tudi študijo. V njej je različne ženske intervjuval naključni moški, ki pa si je vse sodelujoče najprej ogledal od glave do peta, nato pa med intervjujem strmel v njihove prsi. Ko jim je na koncu intervjuja moral podati pisno oceno, pa je še pisno poflirtal z njihovim telesom: "Hudo dobro si videti v teh džinskah." 

Te občudovane ženske so nato posedeli v drugo sobo in jim dali kontrolno nalogo iz osnov matematike. Ženske, ki jih je moški med intervjujem seksualno požiral z očmi, so imele večje težave z reševanjem sicer enostavnih metematičnih problemov. Moški, ki so jih v sorodni študiji objektivizirale ženske, tovrstnih problemov niso imeli.

Še več - ženske, ki so bile v študiji del tega spolnega nadlegovanja, so nato želele ponovno srečati tega moškega, da bi mu pokazale, kako v resnici niso le seksualni objekti, saj so se sramovale, da so jim matematični problemi nenadoma povzročali probleme. V želji po njegovi potrditvi, čeprav ga niti niso poznale, pa so ponovno strmele k objektivizaciji. Začaran krog, mar ne?

Za ljudi, ki se oblačijo seksi, mislimo, da so neumni

Verjetno ni novica, da nam je kultura v kateri živimo, že dodobra oprala možgane v razsodbo, da so ljudje v seksi oblačilih verjetno nekoliko prikrajšani pri inteligenčnem kvocientu. Morda ti bo bolj presenetljivo, če ti povemo, da na ta način gledamo tako ženske, kot tudi moške. 

V dokaz so si ponovno vzeli čas za študijo, v kateri so sodelujočim pokazali dve fotografiji. Na eni je bila Erin, na drugi je bil Aaron. Erin in Aaron sta bila na različnih slikah različno slečena, k sliki pa je bila vedno pripeta enaka biografija. 

Kot verjetno že sklepaš, več kože sta Erin in Aaron kazala, bolj so ju sodelujoči v študiji označili ne le za nesposobna tepca, temveč so ju obsodili tudi nizkih moralnih standardov.

Nauk: ljudje bodo mislili, da si neumna, če se boš oblekla bolj seksi, medtem, ko boš ti le želela uloviti kakšnega plesočega žrebca. A brez skrbi, tudi ti boš ostale seksi oblečene ljudi dojemala za neumne. 

Preberi še: Veš, zakaj poročni prstan nosimo na prstancu?

Priporočamo tudi: "Nedosegljiva sem! Pa kaj potem!?"