Tako je konec ljubezni videti z njegove perspektive

Delovanje moških možganov je včasih še težje razumeti kot principe jedrske fizike. Kaj si v resnici misli, ko se odloči, da je med vama konec?

Tako je konec ljubezni videti z njegove perspektive (foto: Profimedia) Profimedia
3. 7. 2015

Leta 1996 je Phil Collins svojo ženo zapustil kar prek faksa. Čeprav je bilo to res brezsrčno, večini moškim v trenutkih, ko premišljujejo o tem, kako bi se znebili svojega dekleta, takšna tehnika vsaj pade na pamet, nekateri pa jo tudi izvedejo.

In se s svojo ‘neposrednostjo’ elegantno izognejo tvojim za moške precej neprijetnim čustvenim izbruhom. Čeprav se Philove metode poslužujejo le najbolj kruti med nami, pa obstaja vrsta pravil, ki nam pomagajo do čim manj boleče prekinitve zveze. Upamo, da ti bodo povzeta pravila čim bolj olajšala trpljenje ...

1. Idealna lokacija

Sprašujem se, od kod splošno prepričanje, da za prekinitev razmerja najraje izberemo javne kraje. Le kateri od nas bi si želel javnega ponižanja sredi nabito polnega lokala?

Večina za to neprijetno opravilo raje izbere bolj intimen kraj, se pa kljub temu izogibamo osamljenim plažam ali parkom.

Prav tam se namreč velikokrat odvijajo dolgi in za nas precej neprijetni pogovori o čustvih, razočaranju in hrepenenju.

Popoln moški scenarij razhajanja vključuje mirno sobo in vzdržljivo pleksi steklo, ki nas ločuje in varuje pred njenimi nohti. Ker pa v realnem življenju nimamo te možnosti, raje izberemo kraje, v katerih ženske niso toliko osredotočene na pogovor z nami.

Sporočanje slabe novice, medtem ko ona vozi hiter avto, je priljubljena izbira, saj se tako skoraj verjetno izognemo fizičnemu napadu.

Svojo prvo punco (res je, da je imela komaj 12 let) sem zapustil na vrtiljaku, ko je bila preveč omotična od vrtenja, da bi se lahko razburjala. Moj sorodnik je dejanje opravil kar na letalu med močno turbulenco.

Upal je namreč, da se bo zaradi strahu pred bližajočo se smrtjo hitreje sprijaznila s kruto resnico. Učinek je bil polovičen - mirno je sprejela konec razmerja, vendar pa mu je pozneje med letom bruhala v naročje. Kot je kasneje dojel, popolnoma upravičeno.

2. Kako to opraviti?

Nič čudnega, da se je v času romanc naših dedkov in babic razšlo veliko manj parov - če so se hoteli raziti, so to morali opraviti na štiri oči. Zakaj se torej moški ne moremo držati tega?

Ker v 90 odstotkih primerov vemo, da so naši razlogi popolnoma brezsmiselni. Ponavadi pridemo do kakšnega čudnega sklepa, da si recimo želimo preživeti več časa s PlayStationom ali prijatelji kot pa z vami.

Ker teh razlogov ne moremo upravičiti, raje preprosto predamo sporočilo in potem zbežimo daleč stran. Digitalna oprema nam omogoča točno to, kateri medij bomo uporabili, pa je odvisno od dolžine razmerja.

Moj kolega je nekoč končal razmerje na daljavo s francoskim dekletom tako, da ji je napisal SMS, potem pa hitro zamenjal telefonsko številko in tako ni nikoli prejel njenega jeznega odgovora.

3. Sva lahko še vedno prijatelja?

Moški navadno zapustijo dekle, ker se jim zdi sosedova trava bolj zelena. V to ponavadi verjamejo še približno 24 ur po tem, ko so ji slovesno zatrdili, da je konec.

Prvi samski dan tako porabijo za fantazije o svobodnem življenju. Tipičen primerek se bo sredi dneva okoli sprehajal v boksaricah in med nacejanjem s pivom preposlušal svojo celotno kolekcijo AC/DC albumov.

Potem bo odšel ven s prijatelji, prepričan, da mu bo pot prekrižalo na desetine samskih in potrebnih deklet, ki se že pripravljajo na to, da bi priredile zabavo v čast njegovemu ponovno samskemu statusu.

Naslednje jutro se bo zbudil sam, če odštejemo ogromnega mačka in nejasne spomine na prejšnjo noč. Takrat bo spoznal, da sosedova trava pravzaprav ni bolj zelena od trave, ki jo je imel.

Ta je celo posušena in polna plevela. Poklical te bo, da ‘se prepriča, da je vse v redu s tabo’, v resnici pa upa, da ga boš povabila k sebi. Naenkrat se mu seks s tabo zdi pokvarjen in prepovedan - in ravno zato tako mikaven.

V naslednjih šestih mesecih lahko pričakuješ občasne pijanske klice ob dveh zjutraj, ko bo hotel priti na obisk.

Zapomni si le, da z vprašanjem “Sva lahko še vedno prijatelja?” v resnici misli “Ali lahko še vedno občasno seksava za zabavo, vendar me to ne zavezuje k temu, da preživljam ogromno časa s tvojo družino?”

4. Kdo bo obdržal prenosno karaoke napravo?

Prišel bo čas, ko si bosta morala razdeliti skupno lastnino. Takrat lahko ženske spoznate, kaj nam moškim največ pomeni.

Ne bo hotel obdržati čustvenih stvari, kot so plišaste igračke, mehke odeje in potepuška mucka, ki jo je rešil z ulice – vse to bi ga spominjalo na napako, ki jo je storil, ko te je zapustil.

Raje se bo zavzel za kolekcijo neposlušljivih rok CD-jev, čudnih kung fu DVD-jev in začuda tudi za razne kuhinjske pripomočke, kot so opekač in modelčki za peko piškotov.

Nekaj stvari bo namerno ‘pozabil’ v tvojem stanovanju – da bo vedno imel izgovor, da te, ko je osamljen, pokliče pod pretvezo, da kaj potrebuje.

Vztrajal bo, da obdržiš njegovo staro majico, v kateri rada spiš, da bi tako naredil tvoje bodoče fante ljubosumne, prepričal pa se bo tudi, da ničesar, kar ti je kdaj podaril, ne bo koristilo njim.

Zato se ti lahko celo zgodi, da ga boš zasačila med brskanjem po predalu s spodnjim perilom, kako zavzeto išče tisti čipkast komplet, ki ti ga je podaril za zadnje valentinovo.

5. Kdo lahko obdrži najine prijatelje?

Ko sem bil nazadnje zunaj s prijateljema Rokom in Petro, je bila zraven tudi Rokova družina. Opazil sem, kako dobro se Petra razume z njimi. Ko sem to omenil Roku, mi je on odvrnil: “Z njimi se druži le, da je ne bi mogel zapustiti.”

Brez dvoma je Rok paranoični norec, pa vendar ima deloma prav. Na nek sprevržen način mu je prav všeč, da si še kar v stiku z njegovo mamo, saj v tem vidi znamenje, da si še vedno noro zaljubljena vanj.

Sploh ne bo pomislil, da ti je njegova mama dejansko všeč. Po drugi strani pa on odkrito priznava, da preživlja čas s tvojo družino in prijatelji le iz vljudnosti.

In še eno hinavsko pravilo, ki se ga držijo vsi tipi: če si izmenjaš le en SMS s katerim od njegovih kolegov, bo postal prepričan, da imaš z njim dolgotrajno afero.

6. Kdo dobi bližnji lokal?

Pari, ki nimajo otrok, imajo namesto njih svoje najljubše lokale, klube in diskoteke. To so kraji, v katere zahajajo ob koncih tedna in se občasno zabavajo do onemoglosti.

Ko se razidejo, se prepirajo o pravici do obiskovanja starega lokala, kot bi se potegovali za skrbništvo nad majhnim otrokom.

Zanj je zelo pomembno, da še naprej zahajaš tja, kamor sta prej hodila skupaj – misel na to, da si ga prebolela prej kot on tebe, se mu namreč zdi skrajno neprijetna.

Takoj ko te v petek zvečer prvič ne bo opazil za vajinim najljubšim točilnim pultom, bo prepričan, da se na kakšnem bolj eksotičnem mestu družiš s še bolj eksotičnimi moškimi.

Napisal: Rok Gorjup

Preberi še: Kdaj je v razmerju čas za novo priložnost in kdaj ne

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri