Ta OBČUTEK si verjetno že doživela tudi sama, pa nisi vedela, da gre v resnici za VRHUNEC

Ja, govorimo o *tistem vrhuncu* in 100 % smo prepričani, da si ga na tak 👇 način že doživela tudi sama! 🙊

Ta OBČUTEK si verjetno že doživela tudi sama, pa nisi vedela, da gre v resnici za VRHUNEC (foto: Profimedia) Profimedia
29. 9. 2022

"Sedim s svojo družino in po telesu začutim mravljince, zmrazi me in ... doživim orgazem. Morda se sliši kot začetek zelo erotične zgodbe, a ni. V resnici gre za normalno izkušnjo pri poslušanju čudovite pesmi," pove Ash Jurberg.

Doživel je 'kožni orgazem', ki ga v življenju izkusi kar do 86 % ljudi. Kar pomeni, da obstaja velika verjetnost, da si ga tudi ti, pa sploh vedela nisi, da gre za to.

Uradno ime tega fenomena je 'frisson', kar bi lahko prevedli kot nenadno vznemirjenje. Prvič sta o njem v strokovnem članku iz leta 2014 razpravljala glasbena psihologa Psyche Loui in Luke Harrison.

Kožni orgazem je ugoden občutek, ki vpliva na različne dele telesa, odvisno od osebe in okoliščin ter vsebuje podobne senzorične, vrednotenjske in afektivne biološke in psihološke komponente kot seksualni orgazem. Običajno se zgodi, ko poslušaš dobro glasbo, lahko pa tudi med gledanjem filma, branjem knjige, poslušanjem določene pesmi in podobno.

PCD je težava, s katero se PO spolnem odnosu srečuje kar 46% Slovenk (+kako si pomagati)

Zadeva te tako globoko gane, da fizično reagiraš oziroma 'zadrhtiš'.

Tako imenovana piloerekcija (po domače: 'kurja polt') torej vsebuje podobne biološke in psihološke komponente kot seksualni orgazem, a vendar 'kožni orgazem' po naravi ni seksualen, saj ne vključuje genitalij in erogenih con, občutek pa je precej drugačen od 'ta pravega' orgazma.

Za to, da ga lahko doživimo, pa se lahko zahvalimo najmočnejšemu spolnemu organu, možganom. Ljudje, ki so tega zmožni, imajo hkrati tudi zelo veliko domišljijo, so odprti in pustolovski, pravijo raziskave.

Kako glasba vpliva na to, da doživiš 'kožni orgazem'?

To, da ob glasbi 'zadrhtiš' oziroma dobiš 'kurjo polt', je lahko posledica nepričakovanih harmonij, nenadnih sprememb v glasnosti in evforičnih vstopov solistov.

No, raziskava iz leta 2019 pa je celo odkrila, da lahko podoben občutek doživimo tudi med gledanjem čudovitega sončnega zahoda ali umetnine. Naslednjič, ko bodo od tem tvoje telo preplavili mravljinci, boš torej vedela, kaj doživljaš.

"Že leto dni nisem spala s svojim možem in to v resnici rešuje najin zakon" (nepričakovan preobrat ženske)