Ta nepričakovani znak razkriva, da se bosta zelooo kmalu razšla

Si predstavljaš, da bi obstajal način, na katerega bi že na začetku izvedeli, ali se bo razmerje obneslo ali ne? Samo predstavljaj si, koliko časa in zlomljenih src bi prihranili!

Ta nepričakovani znak razkriva, da se bosta zelooo kmalu razšla (foto: Profimedia) Profimedia
3. 12. 2020

Na žalost to ne obstaja, kar pomeni, da je prav vsak od nas obsojen na kakšno slabo razmerje tekom celotnega življenja.

Vseeno pa obstajajo določeni vidiki razmerja, s katerimi lahko precej zanesljivo napoveš, ali se bo razmerje obneslo ali ne.

Študija, ki je kar 13 let analizirala 168 parov, da bi razbrala znake, ki so ključni za ločitev, in tiste, ki napovejo dolgoročni zakon, je namreč odkrila, da obstaja en zelo zanesljiv znak, ki napove, da se bo par naposled ločil.

In stavimo, da ni tisto, kar misliš!

Tisto razmerje, v katerem sta partnerja bolj ljubeča drug do drugega, bo bolj verjetno razpadlo v primerjavi s tistim, kjer se par pogosteje sporeče.

Kako je to sploh mogoče?

Kot je za The Independent povedala psihologinja Madeleine Mason Roantree, če dobro pomislimo, to ima smisel.

Nekateri ljudje se ujamejo v meglico zaljubljenosti (od koder prihaja tudi besedna zveza "ljubezen je slepa") in znano je, da ta faza ne traja dolgo. Ko enkrat izgine, morata osebi negovati to, kar je ostalo med njima, in če gre pri tem zgolj za strast, povezave pa ni, bo takšno razmerje najverjetneje kmalu razpadlo.

"Tukaj prav tako obstaja nevarnost zaljubljenosti v točno določen vidik neke osebe, za katerega vemo, da na dolgi rok ni vzdržljiv, upamo pa, da se bodo stvari spremenile. Na primer, par se spozna na zabavi, v žurerskem okolju, in ko dobita otroke, se eden od njiju nima namena odpovedati žurerskemu načinu življenja," kot primer navaja Mason Roantreejeva.

Kar pomeni: vrsta privlačnosti, ki je močnejša od povprečne, je pogosto pokazatelj zaljubljenosti in ne globoke, trajajoče povezave, ki bo tam tudi takrat, ko bo faza medenih tednov že dolgo mimo.

"Pretirana čustva (in njihovo izražanje) je težko vzdrževati. Takšno vedenje je najpogosteje značilno za fazo medenih tednov, ki je kratkotrajna – od treh do devetih mesecev," je za The Independent povedala strokovnjakinja za razmerja, Susan Winter.

"Življenje in življenjski izzivi lahko hitro postanejo resnični in takrat vidimo partnerjevo pravo osebnost. Oseba, s katero mislimo, da smo se poročili, izgine, in nastopi nezadovoljstvo."

To ne pomeni, da se moraš zadrževati pri izkazovanju čustev ali pa da te mora skrbeti, če ti partner velikokrat pove, kako te ima rad.

Prav tako obstaja tudi kar nekaj drugih pokazateljev, ki kažejo na to, da se razmerje ne bo obneslo – recimo pomanjkanje truda in medsebojnega spoštovanja.

Kar želimo povedati, je to, da se bo razmerje, ki temelji na zaljubljenosti (in ne na globoki, romantični povezavi) na dolgi rok manj verjetno obdržalo. Na žalost pa tega ni tako preprosto prepoznati, ko se nahajaš na začetku in svojega partnerja šele dobro spoznavaš – kar pomeni, da smo spet tam, kjer smo bili.

Pripravila: N. Š.

Preberi še: 7 idej za jesenske zmenke, ki vaju bodo še bolj povezali ali pa Kaj se zgodi, ko smo z napačno osebo?

Priporočamo tudi: TOP seks sporočila, ki mu bodo DVIGNILA ...