Ta mesec je na Tinin kavč sedel Mister Slovenije Doman Mihelič

Ne predpisujeva zaresnih tabletk, odgovarjava pa na vprašanja in priporočava zdravo hrano, iskrenost do sebe in drugih ter veliko gibanja!

Ta mesec je na Tinin kavč sedel Mister Slovenije Doman Mihelič (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
31. 10. 2014

Spoznaj Domna Miheliča

Domen je tisti fant, ki smo ga letos soglasno izvolile za prvega mistra revije Cosmopolitan. Na tekmovanju Mister Slovenije je absolvent logistike zasedel tretje mesto, nato odpotoval v Milano, kjer je takoj dobil nekaj delovnih izkušenj, enako dobro pa se je izkazal tudi pri odgovarjanju na tvoja vprašanja!

Pred več kot pol leta sem prevarala fanta in mu to tudi povedala. Fant mi je oprostil in zadevo tudi že prebolel, sama pa si nikakor ne morem oprostiti. To je začelo vplivati na najino zvezo, saj sem pogosto žalostna in mu verjetno prevečkrat omenim to, kar se je zgodilo, sam pa tudi ne ve več, kako bi mi pomagal.

Domen svetuje

Vsi smo kdaj v situaciji, za katero si želimo, da se ne bi zgodila, ali pa bi se radi vrnili v preteklost in stvar popravili, ampak to ne gre! Sprejeti boš morala dejstvo, da si naredila najbolj grozno stvar, ki jo lahko narediš v zvezi. Fantu, ki ti je zaupal, si zasadila nož v hrbet. Oprosti za krutost, ampak taka je resnica in prej, ko se boš sprijaznila z njo, prej ti bo lažje. Vsi kdaj naredimo grde stvari, grozne, umazane, ene bolj kot druge. Takšni smo, to je življenje, to je normalno.

Nista edina, ki sta doživela varanje, to se lahko zgodi vsakemu od nas. Nekateri to počnejo brez slabe vesti, drugim pa je žal. A lahko si počasi oprostiš, saj nisi ubila človeka! Če je to lahko prebolel tvoj fant, ki je bil žrtev te igre, potem to lahko storiš tudi sama. Če to nikakor ne bo šlo, potem pusti fanta, saj s svojim obnašanjem in spominjanjem na ta dogodek samo slabo vplivaš na zvezo. Če zadeve ne boš razrešila, pa obisk pri terapevtu najbrž ne bi bil slaba ideja. Po mojem mnenju ni hujšega, kot da živiš z občutkom krivde. Zaradi tega lahko resno zboliš, zato se vzemi v roke!

Tina svetuje

Okej ... Slaba punca nisi, si pa malo nagnjena k samokaznovanju in sabotiranju same sebe, ker sicer ne bi poveličevala dogodka, ki je že zdavnaj za vama (oziroma vsaj za tvojim fantom). Zakaj mu nalagaš vse te križe? Najprej je moral prebaviti tvoj prestopek, zdaj te mora pa še tolažiti in prenašati vsesplošno žalost? Če nočeš vsega uničiti, se hitro nehaj jemati tako resno, ker vsi ljudje delamo napake (to pa zato, da se iz njih kaj naučimo).

Tvoje samoobtoževanje je, milo rečeno, odveč, in če ne moreš spustiti tega bremena, fanta nemudoma zapusti in si poišči novega, ki ti bo služil kot popravni izpit. Vem, ni lahko, a tako ali tako ni mišljeno, da bi vse v življenju moralo biti tako. Včasih je res lažje odpustiti drugim kot sebi, a je oboje nujno, če hočeš, da se ti zgodi lepa prihodnost. Tvoj fant to razume, ti pa (še) ne. Pohiti!

Imam fanta, s katerim sva skupaj že lepih šest let. Oba končujeva študij, problem pa se je pojavil glede prihodnosti. Fant ima neizmerno željo delati v tujini. Sama bi ostala v Sloveniji, saj sem zelo navezana na družino. Bojim se, da ne bova našla kompromisa in da nikjer ne bova srečna, ne tu, če ostaneva, ne v tujini.

Domen svetuje

Tvoja zgodba mi je kar dobro znana, saj so to želje vsakega mladega diplomanta in na splošno vseh, ki bi si radi zgradili odlično kariero, po drugi strani pa še videli nekaj sveta. Tisti, ki so v študentskih letih izkoristili možnosti mednarodnih izmenjav, pa si tujine običajno želijo še bolj, saj se zavedajo vseh njenih prednosti. Na žalost (ali pa veselje) pa ima vsaka stvar pluse in minuse.

V tem primeru je minus vsega oddaljenost od družine in prijateljev ter ustaljenega načina življenja. Moram priznati, da sem tudi sam veliko razmišljal o tem, kaj mi pomeni več, kariera ali družina. Sam sem se odločil za kariero, saj menim, da je treba slediti svojim sanjam in jih uresničiti, kolikor se le da. Če so prijatelji pravi, bomo ostali v stikih in se videvali, ko bo to mogoče. Nikakor se ne želim čez nekaj let tolči po glavi, zakaj nisem izkoristil priložnosti, ki mi je bila dana. Pogrešal bom tudi družino, ampak to ne pomeni, da jih ne bom več videl!

Seveda jih še bom, redkeje, ampak zato bolj kakovostno, saj se bomo bolj pogrešali. Vem, težko se je odločiti. Sam se ponavadi zanesem na svoj notranji občutek, temu bi ženske rekle šesti čut, in ta me je do zdaj še vedno pripeljal na pravo mesto ob pravem času. Poskušaj umiriti misli in se posvetiti tistemu, kar si želiš ti. Ti si najpomembnejša oseba v svojem življenju, tega se moraš zavedati.

To te sicer lahko privede do prekinitve te čudovite zveze, ki jo imata s fantom, ampak če bo prišlo tako daleč, bo zagotovo dobro za oba. Seveda se lahko tudi poskusiš prilagoditi fantu, navsezadnje se ljubita in že šest let očitno uspešno premagujeta vse izzive. Svetujem ti, da ostaneš zvesta sama sebi, saj če bo nekaj dobro zate, bo posledično dobro tudi za tvojega fanta in vse druge.

Tina svetuje

Hej, zelo se trudim, da bi v tvojem pismu našla kakšen problem, a ga ne. Svet postaja vedno manjši, tuji jeziki skoraj nujno zlo, na trgu dela je huda konkurenca in delovna izkušnja v tujini lahko hitro postane tvoja primerjalna prednost. Sploh pa ni treba toliko razmišljati, kaj bo, če bo. Del povedanega sicer vzamem nazaj, če si fant želi na delo na Novo Ze­landijo, Burkina Faso ali na severni tečaj, sicer pa ne.

Letalski prevozi postajajo vse cenejši, in če boš imela nekje dobro službo, boš lahko prišla pogosto domov oziroma te bodo starši in prijatelji obiskovali, komunikacija je zaradi vse obstoječe tehnologije mala malica, izkušnje, ki jih pridobiš v neznanem okolju, pa so lahko za tvoje nadaljnje življenje neprecenljive, saj te ne usposobijo le za delo, ampak za življenje samo. Številni sami sebe zares spoznajo šele v tujini! Ljudje se že dnevno premislimo glede veliko stvari, nekateri se premislijo tik pred oltarjem, nekatera dekleta naredijo splav ...

Ja, življenje je niz lažjih in težjih odločitev in vsaka odločitev, kot že beseda pove, v sebi skriva – ločitev. In da ti bo lažje: če greš v tujino, se lahko že naslednji dan vrneš, če ti bo prehudo, kot lahko mirno še ostaneš doma in se na letališču za nekaj tednov posloviš od fanta. Ljubezen je pomembna, ni pa vse: ena od nalog, ki jo imamo na tem svetu, je tudi ta, da uresničimo sami sebe.

Draga bralka, vabimo te k sooblikovanju rubrike Kavč! Na cosmopolitan@adriamedia.si nam sporoči, katerega fanta bi posadila nanj!

Uredila: Tina Torelli