Strasti in pasti seksa na delovnem mestu

Zjutraj se je nedvomno lažje spraviti iz postelje in pod tuš, če te nekaj pisalnih miz stran s kavo v roki že čaka objekt tvojega poželenja. Toda dejstvo je, da je dober seks mogoče najti veliko lažje kot dobro službo, zato previdno s to rečjo, sploh v današnjem času, ko službe ne rastejo na drevesu!

17. 6. 2015

Ja nič, bo kar treba priznati, da delovno okolje ustvarja skrajno zapeljive okoliščine, ki kar kličejo po erotičnih pusto­lovščinah.

Raziskava ameriškega portala za poročene iskalce diskretnih afer (ja, prav si prebrala!) Ashley Madison (www.ashleymadison.com) je pokazala, da je 37 odstotkov žensk in 48 odstotkov moških vsaj enkrat v življenju imelo razmerje na delovnem mestu, nekaj več kot 80 odstotkov obojih pa je o njem resno razmišljalo.

Druga ne ravno vesela novica je, da ima portal vsak dan 25 tisoč (!) novih članov. In tu je še en zanimiv, a ne presenetljiv podatek: večina žensk se je v afero na delovnem mestu spustila z nadrejenim, medtem ko moški v službi raje zapeljujejo ženske na njim podrejenih položajih: tajnice, pripravnice, receptorke, blagajničarke, hostese ...

Hierarhični odnos pa ni le najbolj pogost, ampak tudi najbolj tvegan in uničujoč za delovno okolje, saj je moč, ki izvira iz neenakosti, otročje lahko negativno izkoriščati.

'Lažja' so razmerja med enakovrednimi sodelavci, čeprav lahko po njihovem koncu vplivajo na delovno storilnost, niso pa povezana s trgovanjem s spolnostjo za potrebe napredovanja in tudi načeloma ne vplivajo slabo na splošno moralo v podjetju.

Služba je družba

Zakaj torej ravno na delovnem mestu? Prvič zato, ker na delovnem mestu preživimo več kot tretjino življenja! In drugič zato, ker človek na delovnem mestu spozna ljudi, s katerimi ima veliko skupnega – nasprotja se privlačijo, podobnosti pa so tiste, ki zares združujejo.

Ker verjetno v življenju delaš nekaj, kar se tebi zdi zanimivo, se ti bodo zdeli zanimivi tudi ljudje, ki počnejo podobne stvari: od njih se lahko učiš, z njimi lahko razpravljaš, sanjaš in razvijaš nove ideje, poleg tega pa so uspešni ljudje pogosto bolj ekstrovertirani, kar pomeni, da je z njimi veliko lažje navezovati stike.

Človek, ki je na primer uspešen kot šef podjetja, bo verjetno enako podjeten tudi v komunikaciji s sodelavci in podrejenimi. Uspešni ljudje znajo dobro izrabiti čas, zato ga zagotovo tudi ne bodo tratili s platonskimi razmerji, ki se lahko vlečejo v nedogled.

In ker na delovnem mestu preživimo vedno več časa, je naše zunajslužbeno družabno življenje omejeno na stike na Facebooku, v službi pa imamo s sodelavci še vedno pristen stik.

Ko z nekom delaš pri zanimivem projektu, je prisotno še vznemirjenje, medtem ko tvegani ali nevarni projekti ustvarjajo prava zavezništva. Velika razlika je, če se doma s fantom ali možem pogovarjaš o večerji, pokvarjenem bojlerju in plenicah, s sodelavcem pa načrtujeta, kako bi izdelek patentirala in spravila v svet (kar bi za sabo potegnilo še potovanja po vsem svetu)!

Vsekakor ne pozabi, da bi tudi s tem istim sodelavcem lahko nekoč prišla do plenic, in če te pogovori o plenicah ne veselijo, raje ostani pri platonski zatreskanosti in občudovanju.

Od avanture do ... pekla

Večina razmerij na delovnem mestu je, sodeč po anketah in zgodbah iz resničnega življenja, bežnih, kratkih in večkrat zelo bolečih. Mogoče poznaš par, ki se je spoznal na delovnem mestu in njuna ljubezen še vedno cveti, a to je prej izjema kot pravilo.

Vse skupaj se začne, ker gre za čar prepovedanega, neobveznega in nekako varnega. Nekaj, iz česar se je mogoče umakniti vsak trenutek, in to s človekom, ki ga vendarle poznamo bolj od neznanca v lokalu.

A prepovedana razmerja se običajno nadaljujejo z občutki krivde, strahu in bolečine, ker ljubezen ne izbira. In če lahko v vsakdanjem življenju bivšega ljubimca preprosto odklopiš, je to tukaj precej nemogoče.

Ker razmerja na delovnem mestu rušijo ravnovesje in tudi storilnost, obenem tvegaš svoje težko pridobljeno delovno mesto, in ker okolica veliko bolje čuti, kaj se dogaja, kot si misliš, ogrožaš tudi odnose s sodelavci.

Ti te večinoma ne bodo jemali kot zaljubljeno sodelavko, temveč kot oportunistično in karieristično osebo, ki si bo karierne stopnice tlakovala s seksom.

Ker zaradi razmerja z nad­rejenim lahko dejansko užiješ tudi kakšno ugodnost v obliki povišice ali službenega potovanja, za katerega nisi bila na vrsti, in bi po svoji lestvici splezala tudi prek postelj, si si avtomatično nakopala še ljubosumje sodelavk in sodelavcev.

In če si ta nadrejena oseba ti, vedi, da se marsikatero razočaranje, ki izvira iz takšnih razmerij, nemalokrat konča tudi z namigovanjem na spolno nadlegovanje.

Status: zapleteno je

Edini način, da se zapletom izogneš, je, da se preprosto izogneš priložnostim, ki bi lahko vodile v preveliko intimnost. Sta si s sodelavcem všeč?

Ne napijta se skupaj na službeni zabavi, ker alkohol rahlja pred­sodke in ruši blokade. Ti je šef namignil, da bi lahko hitreje napredovala, če bi bila do njega malo bolj prijazna?

Ne treni z očesom, zato pa prosi fanta, naj te pride več­krat iskat pred službo. Če je kdo nate že vrgel oko, pazi, da ne boš z obleko ali obnašanjem oddajala signalov, ki bi bili lahko narobe razumljeni.

Povabilo na večerjo lahko prijazno in brez strahu odkloniš, ker to tvojemu fantu ne bi bilo preveč všeč in ker tudi sama ne bi hotela, da bi on storil kaj podobnega. S takšnimi besedami boš dokazala, da si resna in zvesta oseba, ki ji je mogoče zaupati tudi na delovnem mestu.

Za seks na delovnem mestu velja namreč enako kot za zdravje: bolje preventiva kot kurativa, ker če enkrat popustiš, pa čeprav samo zaradi strahu, da se ne bi komu zamerila, se boš težko umaknila brez posledic.

Ves čas imej v mislih, da si v službi zaradi dela, ki ga imaš rada, vznemir­jenje pa poišči drugod.

Priredila: Alja Maček

Preberi še: 40 majhnih stvari, zaradi katerih te bo imel še rajši

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri