Sta si stalno v laseh? Dober znak!

Študija univerze v Michiganu je pokazala, da se z leti naboj v naših razmerjih spreminja. A medtem ko imamo s svojimi otroci in najboljšimi prijatelji vse bolj pozitivne odnose, se s tistim, ki ga imamo najraje, tipično - vse bolj iritiramo.

18. 2. 2008

V raziskavi univerze so se osredotočili na dolgotrajna razmerja 800 posameznikov, ki so bili stari več kot 20 let, in sicer v obdobju med leti 1992 in 2005.

Cena za pristen odnos?

Kira Birditt, ki je sodelovala v raziskavi univerzitetnega inštituta za socialne raziskave, je povedala:

“To, da se z leti s svojimi najljubšimi vse bolj iritiramo, je v resnici pokazatelj nečesa pozitivnega! Sčasoma, ko se staramo, si namreč postanemo s partnerjem vse bližji, v družbi drug z drugim smo vse bolj sproščeni, in prav zato si upamo vse bolj neposredno izražati to, kar čutimo. Tudi negativne občutke.”

Z drugimi besedami: Negativnost v odnosu je normalen aspekt zares globokih odnosov, še posebno kadar gre za odnose z vsakodnevnim stikom.

Večja bližina, več napetosti!

Prav vsi, torej tudi tisti v svojih štiridesetih in petdesetih letih, so največ negativnosti občutili v svojih partnerskih odnostih, medtem ko je v odnosih z drugimi ljudmi – premosorazmerno z naraščanjem let - stopnja negativnosti padala.

Najbolj napete odnose z drugimi ljudmi so tako imeli prostovoljci v svojih dvajsetih in tridesetih letih. So pa, v nasprotju s partnerskim odnosom, odnosi z drugimi bližnjimi že kazali jasno tendenco upadanja napetosti, kar gre verjetno pripisati postopni rasti življenjske modrosti in strpnosti, ki jo prinašajo leta.