Spletni zmenki

Zmenkarije na spletu lahko predstavljajo pozitivno izkušnjo, lahko pa se sprevržejo v nočno moro – da bo obveljala prva, ti Cosmo ponuja nekaj nasvetov …

13. 5. 2008

Anonimnost

Na spletu ne navajaj svojih osebnih podatkov – svojega priimka, prave elektronske pošte, domačega naslova, telefonske številke ali delovnega mesta. Za vsak primer imej odprto posebno elektronsko pošto, preko katere si lahko dopisuješ, dokler te osebe ne spoznaš bolje.

Njegova podoba

Če boš svojega sogovornika želela videti, lahko prosiš, da ti pokaže sliko, a bodi pripravljena na prevaro – obstaja namreč verjetnost (pa čeprav je ta majhna), da oseba ne bo pokazala svojega pravega obraza.

Brezplačni telefoni

Če bi rada spoznala njegovo osebnost, predlagaj, da se slišita po brezplačnem spletnem telefonu (kot je Skype) – v telefonskem pogovoru se bodo razkrile marsikatere skrivnosti njegovega značaja.

Pozornost

Bodi pozorna na kakršno koli nenavadno obnašanje svojega sogovornika preko računalnika ali telefona – če te pravkar spoznana oseba na drugi stani napeljuje na družbeno nesprejemljiva dejanja, v pogovoru postaja vulgaren ali ti zastavlja neprijetna vprašanja, prekini stike – za svojo lastno varnost.

Prazne obljube

Nikoli ne obljubljaj, da se boš z osebo nekoč tudi srečala, razen če si povsem prepričana, da si to želiš. Vsekakor pred dejanskim srečanjem osebo dobro spoznaj in bodi pozorna na vse znake, nato pa se odzovi vabilu za snidenje v živo. A pozor – naj zaplapola rdeča zastavica, če:

  • ti oseba noče zaupati svojih osebnih podatkov brez prepričevanja,
  • oseba nikakor noče slišati za telefonski pogovor,
  • oseba izraža jezo brez razloga in sumiš, da ima kakršne koli psihične težave,
  • oseba poskuša nadvladati vajino komunikacijo in s tem tudi tebe,
  • oseba postavlja zahteve, kaj moraš storiti, da bi zadovoljila njegovo radovednost,
  • oseba ne spoštuje tvojega mnenja in te prepričuje v nasprotno mišljenje.

Spozna(va)nje

Ko se odločita za srečanje, izberita okolje, kjer bo okrog vaju veliko ljudi. Obvezno vsaj eni osebi povej, s kom se dobiš in zaupaj lokacijo, kje sta dogovorjena – najbolje, da to poveš najboljši prijateljici in ji pustiš tudi kontaktno številko osebe, s katero se boš srečala. Če ti bo na srečanju kadarkoli postalo neprijetno, svojemu zmenku lepo povej, da boš počasi odšla, češ da te čakajo še drugi opravki. Prijazno se poslovi in odidi z nasmeškom – novim poznanstvom naproti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri