Spet samska? UŽIVAJ!

Prekinitev zveze je lahko znak za nov začetek v tvojem življenju. Za spremembo bodi sebična in čim bolj izkoristi čas, dokler si samska.

8. 11. 2012

V filmu V zraku (Up in the Air) igra igralka Anna Kendrick iz­jem­no pametno diplomantko, ki se preseli v majhno mesto Omaha v Nebraski v Ameriki in sprejme službo, s katero ni najbolj zadovoljna, ker si je želela biti bliže svojemu moškemu. Šele ko jo moški zapusti in se ona preseli v velemesto San Francisco, si naredi kariero, ki si jo je želela.

To je zgodba, ki se Maji, 26, zdi zelo znana. Ko je diplomirala, se je želela preseliti v Ljubljano in si ustvariti kariero kot novinarka.

Toda potem je v svojem majhnem mestecu spoznala Aleša, 30, in se že po nekaj mesecih preselila k njemu ter se odločila ostati na podeželju. "On je bil srečen z življenjem v tistem mestecu in zaposlila sem se v pisarni. Čeprav je bila služba dolgočasna, sem imela Aleša rada in sem se želela poročiti ter ustvariti družino," pravi Maja.

Vendar jo je štiri leta pozneje zapustil, kar jo je povsem podrlo in iztirilo. Pristala je na manj zaradi njegovih želja in zanemarila svoje sanje. "Svoje življenje sem zgradila okoli zveze do te mere, da sem se družila le s prijatelji, ki so imeli partnerje, da smo lahko skupaj počeli stvari, primerne za družbo parov. Brez njega nisem imela nobene identitete v tem družbenem krogu. Počutila sem se kot velika debela ničla."

Prisluhni svojemu glasu

Občutki manjše vrednosti se le okrepijo po prekinitvi zveze. Negativne misli ali čustva so kot glas na radiu, ki ga ne moreš izklopiti. Vseeno lahko razviješ pozitiven glas, ki je glasnejši od negativnega.

Ta 'pozitivni glas' te kliče, da boš za spremembo sebična – čas je, da izkoristiš to priložnost in ugotoviš, kdo si in kaj si želiš. Ko si v zvezi, je po navadi par prej na vrsti, kar pomeni, da moraš preložiti načrte za potovanje ali kariero, da boš zadovoljila partnerja – tako kot je to naredila Maja.

Zdaj pa gre le zate. Tvoje življenje se lahko spremeni v malenkostih, gledaš lahko na primer nadaljevanko, ki jo je on sovražil, ali pa se odločiš za dramatično spremembo – preseliš se v Pariz. Vendar ne moreš narediti nobenih sprememb, če si nisi pripravljena vzeti časa zase – to pa pomeni, da ne boš takoj skočila v nas­lednjo zvezo.

Večina se nas počuti bolj samozavest­no, ko smo v paru, zato toliko punc ali fantov tako hitro po prekinitvi 'velike zveze' začne naslednjo zvezo, toda to je najslabše, kar lahko narediš sami sebi (in fantu 'tolažniku'). Najprej moraš pri sebi poiskati nekaj, kar imaš rada, da boš lahko ljubila drugega.

Uveljavi prepoved za moške

Veliko ljudi po končanju zveze ne ve, kaj jim je všeč in kaj ne. Stik s seboj so prikrajšali tudi pri vsakdanjih stvareh. Na primer: morda si mislila, da imaš rada kitajsko hrano, ker sta jo z njim ves čas jedla. Tudi na tvoj okus za oblačila lahko vpliva to, v čem te je rad videl oblečeno. V zvezi se lahko tako močno spremeniš, da se boš počutila manj kot oseba, ko boš izplavala iz nje.

Če si boš posvetila kakovosten čas in analizirala svojo preteklo zvezo, se boš lahko česa naučila, in ko bo prišla naslednja zveza, boš z osebo, ki se bolj prilega tvojem življenju in ne obratno.

Po tednih joka je Maja spet odkrila svojo dolgo pozabljeno strast za pisanje in se prijavila za sodelavko pri ustvarjanju revij. "Ugotovila sem, da me zdaj nič več ne drži nazaj."

Da bo tvoj projekt osebne rasti uspešen, je najbolje, da si šest mesecev samska. Med tem časom se izogibaj zmenkom in zapletanjem z moškimi. Seks, celo tisti, ki mu rečemo neobvezen, ima pri ženskah precej stranskih učinkov. Večina moš­kih lahko brez težav loči seks in ljubezen, ženske pa tega preprosto ne zmorejo.

Lahko greš na zabavo in se spogleduješ z vročim tipom, toda pomisli, kako samozavestno se boš počutila, ko boš domov šla sama in boš vedela, da nisi tako obupana, da bi se zapletla s prvim moškim, ki bi te lepo pogledal. Medtem ko boš uživala v svojih počitnicah brez moških, boš drugemu spolu postala tako privlačna, da se ti ne bo mogel upreti.

Šest mesecev po prekinitvi zveze z Alešem živi Maja v Ljubljani in dela za revije. "Verjetno sem najstarejša nova sodelavka, a sem ponosna, da končno delam, kar sem si želela."  Začela je tudi hoditi na zmenke. "Zdaj ko sem samska, sem se naučila, da obstajajo stvari, ki jih želim početi, preden se bom pripravljena ustaliti v zvezi. Če pa bom spotoma našla osebo, ki si vse to želi deliti z mano, odlično!"

 

Besedilo: Petra Arula