So ženske z oblinami inteligentnejše?

Ena zadnjih ameriških študij namiguje, da so ženske z oblinami v povprečju bolj inteligentne kot njihove vrstnice bolj ploske postave. No, dokončni zaključki so vseeno preuranjeni, še svarijo isti raziskovalci.

14. 11. 2007

Raziskovalni tim univerze v Pittsburghu in kalifornijske univerze Santa Barbara sta pod drobnogled vzela podatke 16.000 deklet, da bi primerjali njihove telesne mere in višino izobrazbe ter rezultatov različnih kognitivnih testov, ki so jih dosegale v letih od 1988 do 1994.

Obline na IQ testiranju

Ugotovili so, da so ženske, katerih pas je predstavljal 70 odstotkov mere bokov dosegale malce boljše rezultate na inteligenčnih testih in imele v povprečju boljšo stopnjo izobrazbe kot ženske z višjim razmerjem med pasom in boki, torej tiste z manj izrazito žensko postavo.

Izsledke svoje študije so objavili v dnevniku Evolution and Human Behavior. In v objavljenem članku so med drugim zapisali tudi, da si moški – pa če ti to vedo ali ne – raje odločajo za ženske z bolj izrazitimi oblinami, očitno prav zaradi prednosti, ki jih te prinašajo. Ženske z izrazitimi oblinami živijo dlje in imajo inteligentnejše otroke ...

Raziskovalci domnevajo, da do razlik v inteligenci prihaja zaradi tipa maščobe, ki se shranjuje na bokih in nogah za razliko od tiste, ki se nalaga okoli trebuha. Maščobno oblazinjeni boki in stegna, še pravijo, naj bi vsebovali več omega 3 maščobnih kislin, za katere vemo, da spodbujajo rast možganov. Nasprotno pa maščobne blazinice okoli pasu vsebujejo več omega 6 maščobnih kislin, ki imajo ravno nasproten učinek na možgane.

Pa vendar ...

Kako resno naj vzamemo idejo o tem, da naj bi bile ženske z oblinami bolj ostrega uma?

Odgovor je: Nikar smrtno resno!

Razlike v kognitivnih sposobnostih niso bile tako izrazite, da bi lahko od sedaj naprej kar posploševali. Izsledki namreč dejansko zajamejo le manjši delež ženske populacije – menda naj bi ta paralela veljala le za 3,6 do največ 7 odstotkov žensk. In čeprav je znanstvenike raziskava močno zintrigirala, pa opozarjajo tudi, da ne gre pozabiti tudi na dejavnike staranja. Z leti se namreč razmerje pas – boki slabša, pa to vseeno ne pomeni, da z leti postajamo manj inteligentni.

Adrian Furnham, profesor psihologije na eni od londonskih univerz, je povedal: “Namigovanje, da je 40-letna ženska, zato ker se je z leti malce poredila okoli pasu, manj inteligentna, bi bila velika zmota. S kakršnimkoli posploševanjem bi morali biti zato zelo previdni.”

Prednost pametne družice

A čeprav razmerje med boki in pasom ne moremo jemati za gotovi indikator inteligence, pa rezultati vendarle doprinašajo še en kamenček k mozaiku razumevanja ‘človekovega parčkanja’.

Vse dosedanje, evolucijsko-biološke raziskave so namreč dosledno kazale, da si moški raje izbirajo ženske z izrazitejšimi oblinami, le da so doslej mislili, da je temu tako zato, ker naj bi bilo nizko razmerje med boki in pasom povezano s potencialno večjo plodnostjo in sposobnostjo žensk, da donosijo in rodijo zdrave otroke, nekateri pa so v baročnih oblinah videli tudi znamenja obče dobrega zdravja. Nihče doslej pa še ni pomislil, da bi z oblinami povezoval tudi morebitno višji potencial inteligentnosti. In prav slednje je tisto, kar je tako zintrigiralo znanstvenike:

“Seveda je idealno, če otroci preživijo, a še bolje je, če so v svojem življenju tudi uspešni. Torej je imeti plodno in povrhu še inteligentno žensko gotovo močno zaželjeno”