So seks fantazije o posilstvu normalne?

Nekatere ženske gojijo fantazije o seksu, v katerega so prisiljene. Na prvi pogled se to zdi nelogično. Le zakaj bi kdo fantaziral o nečem, kar si v resnici ne bi želel, da bi se mu zares zgodilo, in kar bi ga v resničnem življenju travmatiziralo ali življenjsko ogrožalo?

So seks fantazije o posilstvu normalne? (foto: Profimedia) Profimedia
23. 8. 2015

A stroka meni, da takšne seks fantazije še zdaleč niso nenavadne.

Fantazirati še ne pomeni želeti!

Tudi nekateri moški sanjarijo o tem, kako svojo srčno izbranko rešujejo iz življenjsko nevarnih situacij, pri čemer si v resnici niti slučajno ne želijo soočenja s kakšno nevarno drogeraško tolpo ali se znajti sredi nevarnega požara v 9. nadstropju stolpnice.

Fantazije so enostavno zgolj fantazije in jih gre kot takšne tudi jemati.

Ljudem je v varnem zavetju domišljijskega sveta omogočeno raziskovanje onstran omejitev siceršnjega zunanjega sveta. Brez vsakega tveganja. In v fantazijskem svetu je vse dovoljeno, ni prav nič narobe in prav nič nenormalnega.

Vsaka četrta o tem fantazira!

Mednje vsekakor spadajo tudi seks fantazije nekaterih o prisilnem seksu.

Pa vendar se zaradi takšnih in podobnih fantazij mnogi počutijo krive, abnormalne ali perverzne. Še posebno sanjarije o posilstvu so ena tistih fantazij, ki se zdijo nekako kočljive, zato je zanimanje stroke zanje temu primerno veliko.

Od leta 1973 do 2008 je bilo tako opravljeno kar devet velikih študij ženskih fantazij o posilstvu. Izsledki so pokazali, da so kar štiri od desetih žensk (oz. od 31 do 57% vseh) takšno fantazijo gojile vsaj enkrat mesečno, številka pa je najverjetneje precej višja, saj so raziskovalci zaznali pri ženskah odpor, da bi o tem odkrito govorile.

Statistika ene zadnjih raziskav

Naj na tem mestu malce bolj natančno povzamemo le izsledke ene zadnjih raziskav tima psihologov s teksaške univerze (Bivona, J. and J. Critelli. "The Nature of Women's Rape Fantasies: An Analysis of Prevalence, Frequency, and Contents," Journal of Sex Research (2009) 46:33).

Na vprašanje o te, kako pogosto fantazirajo o seksu, pri katerem so podrejene, jim je vsiljen ali pa so posiljene - naj si bo oralno, vaginalno ali analno in to od moškega ali ženske - je 355 v raziskavo vključenih študentk odgovorilo takole:

  • 62 % jih je priznalo, da je o tem fantaziralo vsaj enkrat v življenju, njihovi odgovori pa so variirali glede na uporabljeno terminologijo raziskovalcev. Kadar so omenjali tipično situacijo seksualne nadvlade moškega iz ženskih romanov, jih je to priznalo 52%, če pa so raziskovalci uporabili besedo 'posilstvo', je ta odstotek takoj padel na 32.
  • tudi frekvenca fantazij o posilstvih je precej variirala. 38% naj o tem še nikoli ne bi fantaziralo, od teh, ki se jim je to že zgodilo, pa jih je 25% poročalo o tem, da se jim takšne fantazije niso porodile že več kot leto dni. Na drugi strani jih 13% to fantazira le nekajkrat na leto, 11% enkrat mesečno, 8% enkrat tedensko in 5% večkrat tedensko. (21% teh, ki so takšne fantazije priznale, je v preteklosti že bilo spolno napadenih ali nadlegovanih).

Kaj naj si o tem torej mislimo?

Michael Castleman, novinar in San Francisca, ki o vprašanjih človeške seksualnosti piše že 36 let, je prepričan, da ženske fantazije o posilstvu niso prav nič drugačne od ostalih fantazij.

Takšne fantazije same po sebi ne sporočajo praktično ničesar - nič o duševnem zdravju ženske in nič o njenih seksualnih nagnjenjih v resničnem življenju. Takšne fantazije se nam enostavno zgodijo in dotične se zgodijo skoraj polovici vseh žensk.

Preberi še: 7 stvari, ki jih moški ne smete početi med oralnim seksom ali pa zelo zanimiv članek Ali lahko razmerje deluje brez kompromisov.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri