Slovenka zgroženo: "Tašča me je po kosilu poslala pomivat posodo!"

"Halo? Prišla sem na obisk. Povabljena sem bila. Jaz tudi ob njenem obisku ne zahtevam, da mi pomaga pospravljati," se je razburila Slovenka.

Slovenka zgroženo: "Tašča me je po kosilu poslala pomivat posodo!" (foto: Profimedia) Profimedia
3. 8. 2022

"Tašča nas je ob praznovanju tastovega rojstnega dneva povabila na kosilo. Med kosilom, torto, kavico je bilo vse super, nato pa …

Zleknila sem se na kavč, kot ostali ožji člani družine. Ko me je ona zagledala, me je takoj poslala pospravljat in pomivat posodo ter dodala, da naj poležavam kar doma, tu pa ne.

Halo? Prišla sem na obisk. Povabljena sem bila. Jaz tudi ob njenem obisku ne zahtevam, da mi pomaga pospravljati. Zakaj pa ostalim ni rekla za pospravljanje? Prav ponižala me je. Saj ji bom vrnila. Ob naslednjem povabilu k nam jo bom poslala pospravljat. Samo proba naj poležavati ali sedeti. Pri nas se dela, lenari pa naj kar doma. Na napačno se je spravila," je na slovenskem forumu zapisala zgrožena ženska.

TRIK: Preprost način, kako pečico do sijaja očistiti v hipu (brez škodljivih čistil)

In čeprav je morda pričakovala podporo ostalih uporabnic, kot je bila ta:

"Jaz bi vstala in rekla, da grem poležavat domov. In bi šla. Pa tudi nazaj se ne bi vračala. Ker eno je, da ti nekdo lepo reče, da potrebuje pomoč, drugo pa, da te na tak način tera nekaj delat, še posebej, če to velja samo zate, ostali pa prosto po prešernu."

... je v večini primerov naletela prav na nasprotno:

1.

"Res je, v takšnih družinskih zadevah se vedno vpraša za pomoč, tudi na piknikih vedno vprašam gostitelja, če je kaj za pomagat, kaj zrezat, znosit, natočit, pospravit … Izvzeto je samo, če je naročen profi katering ali pa službene zadeve, kjer najamejo osebje. Da bi nekje samo sedela in v luft gledala – nikoli, tudi, če sem povabljena – prijatelji, žlahta, sosedi … Se vpraša gostitelja, če se kakrkoli pomaga …In je zmeraj kaj, za nesti prtičke, kozarce, it po pijačo v hladilnik, otrokom napihnit balone, popazit kakšnega dojenčka, ... Taka lažja dela, da si ne umažeš nedeljske luksuzne obleke, bog ne daj čevape obračat ali kaj mešat pri šporhetu, kajne ... Gostitelji so vedno veseli, da se vsaj ponudiš, vprašaš."

2.

"Kakšno pospravljanje, je kdo rekel, da zribaj kopalnico … Pri večjih družinskih kosilih (enako za božič, veliko noč, …) sta vedno v navezi tašča in snaha – ta mlada, da malo pomaga okoli postrežbe, kaj prinese, natoči, poda čez mizo (nima veze, [če je, op. a.] povabljena, da se ne ponudiš nič) ... Nikoli, da bi ta mlada samo sedela kot lipov bog, vedno snaha reče tašči – bom jaz kruh prinesla, ti (vi) kar posedite, če bo še kdo, ali grem po sok v hladilnik, kjer je pripravljeno, da ne bo rekla, da ji stikaš, daj, daj … Prav ti je nastavila ogledalo ... Bravo tašča za lekcijo!!!"

3.

"Iz katere lune si pa ti padla? Mogoče sem pa jaz. Ne vem, a sem samo jaz stara šola, pa mlajše nimate tega.

Pri nas je v navadi, da se vpraša, če se kaj pomaga, pa naj bo to pri mojih starših ali njegovih. S skupnimi močmi gre hitreje in tako se potem vsi prej vsedemo dol in še kakšno rečemo. Eni ste pa očitno vajeni, da se vam skozi streže. Avtorica, preden napadeš taščo, razmisli, kako bi lahko ti drugače ravnala in odreagirala."

Kaj pa o tem meniš ti? Ji je tašča imela pravico tako ukazati?

"Imam neizživete fantazije, a možu mi je nerodno predlagati TO" (klic na pomoč Slovenke)