4 skrivnosti fantastičnega seksa

Obstajajo le štiri skrivnosti resnično dobrega seksa in vse se - jasno - začne v glavi!

4 skrivnosti fantastičnega seksa (foto: profimedia) profimedia
30. 6. 2016

... tako vsaj trdita dve vodilni terapevtki za seks in partnerske odnose.

Vpleti v akt čustva

"Dober seks ni odvisen od telesnega videza ali položaja," pravi klinična hipnoterapevtka Georgia Foster. "Gre za neraziskan, nedotaknjen dar, ki smo ga zanemarili zaradi koncentracije na izključno telesni aspekt seksa."

Pravzaprav se skrivnost fantastičnega seksa skriva v vrnitvi k osnovam in osredotočanju na tvoja čustva.

"Pomembna so čustva, in ne samo fizični aspekt," pravi Georgia. "Vse se začne v glavi."

Štiri skrivnosti

Namesto da se osredotoča na težave v našem seksualnem življenju, ta pristop obljublja pot k seksualni samozavesti, in sicer s postopnim odkrivanjem vsake od štirih skrivnosti.

"Zapeljevanje je povezano s šestimi čuti, ki dopuščajo predajo, po kateri preživljamo pozitivno refleksijo in se vrnemo k zapeljevanju," še pravi Beverely Anne.

1 Zapeljevanje

Najbrž si tudi ti med tistimi, ki si se najprej zaljubila v nekega pevca ali igralca, v nekoga, ki ga nisi nikdar spoznala. Oni niso bili tisti, ki bi te aktivno zapeljevali, temveč si ti reagirala nanje.

Povsem možno je, da te zapelje nekdo, ki sploh ne ve, da obstajaš. Zato si zapomni, da ni naloga drugih, da te zapeljujejo. Želja se oglaša v tebi in tvoja naloga je, da se potrudiš ohraniti to raven zapeljevanja skozi vsa leta.

Če si že dolgo v zvezi, verjetno ne boš ves čas doživljala enako intenziteto strasti, ki se razvija v seksualno zvezo. Vendar se velikokrat zgodi, da se ljudje radi polenimo in breme zapeljevanja prenesemo na partnerja.

Veliko ljudi željo po seksu dojema kot nekaj gotovega ali pa menijo, da je to nekaj, kar se preprosto zgodi, kot je na primer zardevanje. V bistvu pa smo sami odgovorni za ustvarjanje in negovanje te želje v svoji glavi.

Nevarnost za odmik od zapeljevanja nastopi takrat, ko težimo k zgolj telesnim rezultatom, kar nas pušča v zmedenosti in vprašanjih, zakaj ne uživamo več tako kot prej. Na ta način izgubljamo seksualno samozavest, prav tako naš partner, in zveza trpi.

Poskusi obnoviti željo po seksu, tako da se osredotočiš na nekaj, kar pripomore k temu, da se počutiš zapeljivo. Vprašaj se, kaj te naredi seksualno privlačno. Napiši si, kaj te je najprej pritegnilo na partnerju. Če si samska, razmišljajte o simpatiji, prvi ljubezni ali o kvalitetah, ki jih iščeš pri partnerju. Pomisli na nasmeh, glas, roke, ustnice, osebni stil … Seznam shrani na varno, da ga boš lahko vedno znova prebrala in dopolnila, kadar bo treba.

2 Šest čutov

Fosterjevi vključujeta tudi šesti čut, tisto energijo med ljudmi, ki nam omogoča, da zaznamo razpoloženje drugih ljudi. Podrgni obe dlani, ju drži v oddaljenosti dva do tri centimetre in začutila jo boš.

Ko si vzburjena, je izostrenih vseh šest čutov. To je stadij, v katerem se začne predigra. Ljudje pogosto zanemarijo enega ali več čutov in tako postanejo omejeni ljubimci. Menijo, da vedo, kaj je najbolje za njih in njihove partnerje, in ne menjajo svojega repertoarja. Eden od partnerjev se denimo vzburi vizualno, drugi pa ima raje dotikanje in ljubkovanje vratu. Če se izpolnjujejo le te želje, je seks kot nekakšen avtopilot. V tej fazi ljudje menijo, da je seks postal dolgočasen, zato se umaknejo ali pa poiščejo vzburjenje v drugi, paralelni zvezi.

Tvoja občutja se lahko v letih spreminjajo, lahko tudi zamenjaš partnerja, a nikoli ne boš vedela, kaj ti prija, če se ne boš vrnila k osnovam. Če si pripravljena na to, so nove, vzburljive izkušnje možne tudi z istim partnerjem. Obljubi si, da se boš osredotočila na vsakega izmed svojih čutov (tvojemu partnerju ni treba vedeti, kaj počneš, če ti je nerodno). Nov pristop ti bo pomagal premagati predsodke v zvezi s seksom.

Poskusi še z naslednjo vajo. Predstavljaj si, da živiš bolj senzualno. Naslednjič, ko boš pila kavo, zares uživaj v aromi, okusu in občutku, ki ga kava ustvarja v tvojih ustih. Spomni se, zakaj imaš tako rada kavo. Ko se oblačiš, bodi pozorna na dotik tkanine s kožo in kakšni občutki te prevevajo, ko se je dotakneš. Ali je gladka ali groba? Topla ali hladna? Ali šumi, ko se premikaš? Kakšen je njen odsev v ogledalu?

3 Predaja

Predaja pomeni stanje popolne prepustitve.

Gre za uživanje v sedanjosti, popolnoma zavedajoč se svojih čutil in senzualne izkušnje.

Nihče ne more reči, da tvoje misli ne smejo odtavati – v določenih situacijah je to popolnoma nemogoče. A če boš razmišljala o tem, kaj bo za večerjo ali pa kako blizu orgazma si, ne bi mogla ravno trditi, da gre za fantastičen seks.

Predajo pogosto onemogoča seksualni saboter, tisti notranji glas sumničavosti, ki se vedno oglasi v najslabšem možnem trenutku in nam govori, da smo predebeli ali pa da je prejšnji partner veliko boljši. To je lahko zelo moteče, a razumeti moraš, da je to tvoja percepcija in ne nujno tudi resnica. Pri utišanju tega notranjega glasu lahko veliko pomaga hipnoza.

Poskusi z naslednjo vajo. Vadi izganjan­je negativnih misli in si pri tem predstavljaj škatlo poleg postelje. Svoje misli shrani v to škatlo, jo zapri in si reci, da jih boš lahko ven vzela pozneje, zdaj pa jih ne potrebuješ. Če se saboter ponovno oglasi, vdihni in izdihni in si reci: Premagala te bom.

Zelo koristno je tudi globoko dihanje. To upočasni bitje srca, sprošča in osvobaja negativne misli. Štej do pet, globoko vdihni, zadrži dah in izdihni ter pri tem ponovno štej do pet. Trikrat ponovi. To prečisti um in te sprosti, tako da se lahko osredotočiš na sedanjost.

4 Refleksija

Ena od posledic hitrega, modernega življenja je pomanjkanje časa za razmišljanje o preteklih dogodkih.

Če želiš napredovati, je zelo pomembno, da se lahko za trenutek ustaviš in razmisliš, kako si se počutila po nekem dogodku. Tu ne gre le za tvoja predhodna seksualna občutja, temveč za prijetna občutja, ki jih je izzval neki ­skorajšnji dogodek.

Če te razmišljanje osrečuje in zadovoljuje, te bo nezavedni del tvojega uma vrnil v prvotno skrivnost, zapeljevanje, v katerem boš lahko spet uživala, izostrila občutja in izboljšala svoj odnos do seksa.

Pri ljudeh z negativnimi spomini lahko razmišljanje predstavlja oviro na poti do seksa ali pa lahko seksualni saboter popolno prevzame nadzor nad mislimi in jih pri tem opozarja, kaj vse so naredile napak.

Zapomni si, da je vsaka seksualna izkušnja drugačna in da lahko postopoma ustvarjaš vse več in več trenutkov pozitivne seksualne refleksije, s katero izboljšaš tudi svojo samozavest. Vsak izkušnja gotovo ne bo fantastična: življenje vendar ni popolno. Toda kolikor več prijetnih občutij zaide v 'knjižnico' tvojega uma, toliko več si boš zaupala.

Zelo pomembno je tudi, da veš, da je popolnoma v redu, tudi če nimaš niti enega pozitivnega občutja glede preteklosti. Lahko jih začneš ustvarjati od danes. Prav osvobajajoče je, ko spoznaš, da lahko začneš od začetka. Kot zelo dobra se je izkazala hipnoza, ki dovoljuje tvojemu umu, da se osvobodi vseh omejitev iz preteklosti, pri tem pa nove refleksije doživljaš veliko bolj pozitivno.

Poskusi: naslednjič ko boš seksala, si vzemi čas, da ustvariš pozitivne refleksije te izkušnje. Ne bodi kritična, temveč se osredotoči na aspekte, ki dobro funkcionirajo. V čem si uživala? Zaradi česa si se dobro počutila? Kaj bi želela ponoviti? Neguj misel, da je seks nekaj, kar ceniš in kar si še kako zaslužiš.

Preveri še: Kje spijo slavni, ko pridejo v Slovenijo?

Vir: Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri