Skrivnost uspešnega razmerja je...

njegov nasmeh. Kajti en nasmeh pove več kot tisoč besed. Če ga je zadnje čase nasmeh zapustil, mu pomagaj okrepiti njegove smejalne mišice (za bicepse je najbrž poskrbel sam).

En nasmeh pove več kot tisoč besed. (foto: Mari Queiroz) Mari Queiroz
4. 10. 2011

Nihče v resnici noče živeti s tečnim in zamorjenim človekom – pa ne le živeti, z njim noče niti na počitnice na Maldive ali na žur stoletja. Nasmej se, ker je res, a razmerju pod stresom pomaga le smeh.

Med smejanjem telo izloča hormone sreče, in več ko je v telesu hormonov sreče, manj je v njem prostora za skrbi in težke misli. To ni nobena pravljica, ampak čista fizika.

Kaj boš storila, če je dragi slabe volje, slaba volja pa ima mlade? Potrudila se boš, da se bo čim več smejal. Skrbi se namreč ob prvih znakih sreče poberejo same od sebe.

1. Postavi mu vprašanje s področja, ki ga ima v malem prstu

Fantje so v tvojih očeh radi pametni in sposobni, zato mu pomagaj, da si na hitro pridobi nekaj tvojega občudovanja in spoštovanja. Naj ti kot strokovnjak pojasni … kakorkoli že. Če ti bo najprej očital, kako je mogoče, da tega ne veš, ne bodi užaljena, ampak pripombo vzemi kot znak, da si na zelo dobri poti – preusmerila si njegove misli, za razloženo pa mu boš zelo zelo hvaležna.

2. Pusti mu, naj prebere tvoj dnevnik (pesmi in ljubezenska pisma, v katerih igra glavno vlogo)

Ta gesta je izkaz tvoje iskrenosti – z njim deliš svoje najintimnejše občutke, ker mu zaupaš in ga imaš rada. Opisi njegove vsesplošne lepote mu bodo dvignili samozavest, samozavest pa je že sama po sebi neploden teren za slabo voljo.

3. Še v živo ga zasuj s komplimenti

Tudi fantje padajo nanje, le da tega ne bi priznali za nič na svetu. A tokrat ne bodi velikopotezna kot v dnevniku – osredotoči se na vsakdanje stvari, ki jih ljudje običajno spregledamo. Pohvali njegova jajčka na oko, ki so zares ravno prav zapečena, način, kako se pogovarja s svojo babico, njegov smisel za poljubljanje ali vožnjo čez ovinke.

4. En, dva, tri, postani navijačica njegovega kluba

Prav, do košarke ti je toliko kot do lanskega snega, a če bi se potrudila in poskušala razumeti igro, spoznala igralce in se vživela v njegovo navdušenje, bi ti morda celo postala všeč. Zato se obleci v barve njegovega najljubšega kluba, pusti posodi, da se bo pomila sama, in mu med tekmo ne zastavljaj vprašanj o njegovem novem projektu v službi. Skupaj si poglejta tekmo in zraven kaj dobrega pojejta.

5. Označi svoj teritorij

Ne obremenjuj ga z ljubosumjem, ko se na sprehodu po mestu nanj lepijo ženske oči, mu pa pokaži, da si njegova, kadar se podobno zgodi tebi. Kadar fantje odkrito pogledujejo v tvojo smer, se privij k njemu. No, tako nekako se počutijo petelini v kokošnjaku – glavni!

6. Premagaj ga na igrišču

Fantje radi tekmujejo, to ni nobena skrivnost, zato ga izzovi na dvoboj, na katerem boš dala vse od sebe in ga (upajmo!) celo premagala. To ti lahko uspe na bovlingu, na mini golfu ali pri kartah. (Nihče naj ne izve, da si prej malo vadila.) Zaslužila si boš njegovo spoštovanje, a upoštevaj, da je njegov ponos vseeno nepremagljiv – prijateljem bo verjetno rekel, da ti je zmago prepustil.

7. Spravi se za štedilnik

Ljubezen gre skozi želodec, ker je hrana ljubezen. Če ga še ne poznaš dovolj dobro, se opogumi in pokliči njegovo mamo. Zasliši jo o sinovih najljubših jedeh, nato pa se spravi za štedilnik … oblečena v seksi predpasnik. Okuse bo povezal z lepimi spomini iz otroštva, kuharico pa nagradil z zadovoljnim (in sitim) nasmeškom.

8. Smejalna terapija

V videoteki si izposodi nekaj komedij, povej mu kakšen masten vic, obleci kaj smešnega … Spomni ga na to, da življenje ni tako blazno resno, kot ga doživlja zadnje čase, da napredovanje v službi ni vse, da nekaj pridobljenih kilogramov ne pomeni konca sveta (sploh pa s smejanjem človek pokuri ogromno kalorij!) in da prepir z očetom ne bo trajal večno, ker ni nobena stvar večna … razen vaju (ampak tega mu raje ne povej).

9. Tako ga preseneti, da bo pozabil zapreti usta

Skrivaj organiziraj mini pobeg za vikend, vpiši vaju na novo dejavnost (kaj porečeš na boks?), spremeni pričesko, v posteljo uvedi drzno novost … Nova energija je vedno pozitivna.

10. Naj čuti, da je zate nezamenljiv

Nihče te namreč ne more rešiti iz težav kot on, tvoj vitez v svetlečem oklepu … in s svetlečim nasmehom. To ni res? Da mu tega slučajno ne bi povedala! Drži se uradne verzije.


In kakšen recept za izvabljanje njegovega nasmeha uporabljajo  bralke Cosma?

“Če hočeš, da se bo tvoj dragi smejal, je dovolj, da se ti smeješ. Smeh je bolj nalezljiv od zehanja!”
–  Maja, 23

“Kako iz njega izvabim nasmešek? Obujem visoke pete, jasno, zraven pa ničesar!”–  Katja, 26

“Kadar vem, da se bo zadržal v službi, mu na mizi pustim večerjo, sebe pa s čim manj obleke na sebi spravim v posteljo in pustim, da me najde vso vročo in željno tistega, kar mi da lahko smo on. Nasmeh zagotovljen.”
–  Ana, 29

“Zelo preprosto – ko greva ven, se uredim kot za na modno stezo. Pogledi drugih moških in dejstvo, da sem njegova, ga vedno spravijo v najboljšo možno voljo.”
–  Jelena, 25

“Ko je moj fant slabe volje, se potrudim, da sem jaz dobre. Doma pre­pe­vam, se neumno obnašam, ple­­šem, divjam … Po začetnih čudnih pogledih se njegova usta vedno razlezejo v nasmeh.”–  Mija, 22

Tina Torelli, fotografija: Mari Queiroz