Simon analizira prijateljstvo med moškim in žensko

Prijateljstva brez kakršnihkoli pričakovanj sklepamo le kot otroci, odrasli pa imamo vedno kakšne skrite interese, še posebej ko gre za prijateljstvo med moškim in žensko.

Simon analizira prijateljstvo med moškim in žensko (foto: shutterstock) shutterstock
17. 4. 2014

Pravljična prijateljstva

Prava prijateljstva zelo radi idealiziramo. Za prijatelja želimo nekoga, ki nas ima rad, ki se je za nas pripravljen žrtvovati, ki mu lahko zaupamo, je iskren in zanesljiv, je kot naš starš, le da nima ne pravice ne želje, da bi nam grenil življenje. Seveda smo sami v zameno pripravljeni vse to storiti tudi zanj. A vprašanje je, za kakšno ceno in kako dolgo. Starši dlje časa vztrajajo zaradi ljubezni, zapisane v gene, in občutka dolžnosti. Pri prijateljstvu pa je ta vez veliko šibkejša in izvira le iz načelnosti, značajskih lastnosti in osebnih koristi.

Zob za zob

Prijateljstva brez kakršnihkoli preračunavanj smo sklepali le kot zelo majhni otroci. Takrat nam je bilo vseeno, kaj od tega človeka dobimo in kaj moramo za to dati. Šlo je za čisto prijateljstvo in druženje. Ko pa odrastemo, ohranjamo prijateljske vezi le zaradi oprijemljivih koristi, sicer prijateljstvo ne preživi.

Koristi so zelo različne – od tega, da potrebuješ pivskega bratca, do tega, da je ta oseba edina, ki ti krajša ure osame, in tega, da ti pomaga v šoli ali pozneje profesionalno. Ni pomembno, kaj, neko korist moraš imeti in on tudi. Ko te koristi ni več, tudi prijateljstvo zbledi, pa čeprav se je zdelo, da je vajina vez zelo močna. To se zelo dobro vidi, ko se dve prijateljici, potem ko ena dobi fanta, kar naenkrat oddaljita. Zdi se celo, da ju skupaj drži le še potreba po družbi samske in občutek dolžnosti tiste v zvezi.

"Zlesti ti hoče pod hlačke."

Vsak, ki ima možnost izbirati med moškim in žensko za prijatelja, si bo izbral moškega. Moški je tisočkrat manj zapleten, ne analizira vsake tvoje besede, ne komplicira, ko ni treba, če zameri, hitro odpusti, ni toliko maščevalen, ne potrebuje dolgih telefonskih pogovorov, ne pritožuje se le zaradi potrebe po pritoževanju, ni ljubosumen na tvoje druge prijatelje in se tudi sam z njimi veliko lažje spoprijatelji.

Zakaj je potem toliko žensk, ki trdijo, da imajo moške prijatelje? Zato, ker te čakajo. Hočejo zlesti v tvoje hlačke, a jim tega (še) ne pustiš. Punce temu čakanju sicer pravite prijateljstvo, v resnici pa je le zelo dolga in kruta predigra. Nekatere izmed vas se zavedate, kakšno moč imate nad njimi, in to izkoriščate, druge jih izkoriščate v svoji nevednosti. A nobeno prijateljstvo ne obstaja brez koristi. Če se ti zdi, da je tvoj prijatelj sumljivo prijazen, potem je s tabo zaradi seksa oz. upanja nanj. Takoj ko to dobi ali pa upanje umre, umre tudi prijateljstvo.

Simon Zajc

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri