Si vedela, da v zakonu obstaja 5 FAZ? Preveri, v kateri se nahajata vidva!

Vama je že uspelo priplavati do zadnje faze?

Si vedela, da v zakonu obstaja 5 FAZ? Preveri, v kateri se nahajata vidva! (foto: Profimedia) Profimedia
9. 7. 2019

Po poroki ni vsega konec, takrat se pravo delo na razmerju šele začne! Po besedah dr. Susan Campbell, strokovnjakinji za odnose, v zakonu namreč obstaja 5 faz.

Preveri, v kateri se trenutno nahajata vidva:

1. Faza "medenih tednov"

Ta faza lahko traja do 2 leti, ko naposled začnejo vsi ti močni občutki ljubezni in sreče bledeti.

Vsi smo že v izhodišču srečni, a zunanji dejavniki lahko začasno dvignejo ali znižajo raven sreče, ki pa se na koncu vedno uravna nazaj. To imenujemo adaptacijska teorija, ki velja tudi za zakon.

V fazi medenih tednov je vse sveže, novo, vznemirljivo. Morda ne vidiš partnerjevih pomanjkljivosti ali pa jih zaradi močne ljubezni lahko toleriraš.

A brez vloženega truda, da bi ohranila to vznemirljivost v zakonu živo, le-ta začne bledeti. Ljubezen je nujna kvaliteta v zakonu, s pomočjo katere lahko premagata marsikatero oviro in izziv. A vednar to pomeni tudi, da je za to potrebno razmerje "redno vzdrževati".

2. "Energijsko" zahtevna faza

Ko se konča 1. faza, nastopi energijsko zahtevna/izčrpajoča. V tej fazi skupno življenje postane nekoliko težje. Zakon postane nekoliko monoton. To je obdobje, ko ni vse tako, kot sta pričakovala. Vajina pričakovanja o tem, kaj pomeni biti v razmerju (tj. srečna do konca svojih dni, za vedno skupaj, brez posebnega truda), se končno izkažejo za nerealistična.

V tej fazi se boš morda počutila odmaknjeno od svojega partnerja. Morda se ti bo zdelo, da je on drugačen od tiste osebe, s katero si se poročila. V bistvu pa se pravzaprav še vedno učita drug o drugem, učita se o vajinih čustvenih potrebah. Morda se vama je zdelo, da sta se pred poroko že precej dobro poznala, v resnici je to le del procesa.

Druga faza je lahko zelo težka in lahko traja nekaj mesecev, celo več let.

Mnogi v tem obdobju začnejo razmišljati o novih razmerjih ali pa skušajo svojega partnerja spremeniti, da bi se ta skladal z njihovimi pričakovanji, ki so jih imeli, ko so ga spoznali.

To lahko povzoroči, da se ves čas počutita, kot da se narobe razumeta; da ne moreta biti to, kar sta.

A ta faza je normalna za vsako razmerje. Če jo bosta prebrodila, bo na koncu vajin zakon bolj zdrav in zrel. Zrasla bosta skupaj kot par in bila bolj povezana.

3. Faza stabilnosti

Tukaj sprejmeš partnerja kot edinstvenega posameznika. Namesto, da si želiš, da bi se spremenil, si se ga do zdaj že naučila spoštovati takšnega, kot je. Ugotovila sta, kako rešiti neenakosti in nesporazume ter sta prevzela določene vloge.

Tretja faza prinese mir in stabilnost, a z njo pridejo tudi rutina in prevzete vloge.

Za nekatere je lahko to dolgočasno. Rast zahteva tveganje in nenehno učenje. Če se znotraj rutine te faze počutita preveč udobno, to pomeni, da se vajin zakon ne razvija naprej.

4. Faza obveze, predanosti

Če sta prišla do te faze, sta verjetno že spoznala, da idealni partner in idealno razmerje ne obstajata. V tej fazi se odločita obvezati osebi, s katero sta se poročila.

Naučila sta se dobro komunicirati in lahko drug z drugim brez zadržkov delita tako dobro kot slabo, saj vesta, da se bosta medsebojno podpirala.

V tej fazi se pogosto zgodi, da spoznaš, da svojega partnerja ljubiš, a vendar ga včasih ne maraš preveč. Vsi smo ljudje in nihče ni popoln. Prava ljubezen ima moč spregledati nepopolnost.

5. Faza soustvarjanja

Z uporabo moči vajinega partnerstva lahko ustvarita nekaj, kar bosta skupaj cenila. Na kratko povedano: to je faza, v kateri se mnogi pari odločijo imeti otroke. V tej fazi delujeta kot tim.

A pozor: slabost te faze je lahko ta, da izgubita osredotočenost na vajino razmerje, kar vaju lahko "vrže" nazaj v 2. fazo. Zato je pomembno, da si kljub zaposlenosti, otrokom, prostočasnim aktivnostim in ostalim opravilom znata vzeti čas tudi drug za drugega.

Ne glede na to, v kateri fazi se trenutno nahajata, vedita, da le-te nujno ne potekajo v zgornjem vrstnem redu.

Morda se bosta v kateri izmed njih znašla večkrat. Ampak vsakič, ko bosta šla skozi njo, bo vajina povezanost samo še globja.

Preberi še: TO, kateri bližnji osebi te NAJPREJ predstavi, veliiiiiko pove o njem!

Priporočamo tudi: Kaaaaj? Komotar Minuta se je na skrivaj poročil, in to je VSE, kar vemo!