Si v odnosu, ki je manj, kot si zaslužiš? Preveri in (če je treba) zamenjaj fanta!

Se boš resnično zadovoljila z odnosom, ki je manj, kot si zaslužiš? Boš znižala merila samo zato, da ne boš sama? Če ne razumeš, kakšna je razlika med pravo ljubeznijo in zgolj navezanostjo, se poglobi v spodnje vrstice.

Si v odnosu, ki je manj, kot si zaslužiš? Preveri in (če je treba) zamenjaj fanta! (foto: Profimedia) Profimedia
12. 2. 2017

Pravo ljubezen lahko iščeš vse življenje in ni načina, kako jo prepoznati iz daljave ali se naučiti na pamet, kako se obnašati, ko te zadane.

Če ob misli nanj najprej začutiš metuljčke v trebuhu in vrtoglavico v gležnjih, je to zanesljivo znamenje, da te ‘trga’ v pravo smer.

Če pa še danes ne veš čisto, če je to to, potem beri naprej!

Spoznaj svoje želje in potrebe

Do zdaj si zase jemala le najboljše od življenja – delo, ki te zabava, prijatelje, ki te sprejemajo takšno, kot si, tudi ko ti ne gre najbolje, in seveda, popolnega njega, ki zaokroži to sanjsko celoto.

Pa si prepričana, da je res tako popoln in pravi? In če je tako, kje si na sliki ti?

“S Timom sva začela hoditi pred šestimi leti in jaz sem se počutila kot v devetih nebesih. O tem sem sanjala, odkar sva se spoznala,” pripoveduje 28-letna prijateljica Jana.

“Vse svoje življenje sem čakala na ta trenutek in ko mi je začel dvoriti, nisem oklevala. Po dveh minutah sva bila par.”

V prepričanju, da je to to, se je Jana pogumno podala v življenje v dvoje. Čeprav je na začetku dobro kazalo, se vse ni izteklo tako, kot si je predstavljala.

“Kmalu je začelo škripati na več področjih. On je potreboval ogromno pozornosti, medtem ko sem sama ostajala v njegovi senci in so me vsi poznali le kot njegovo punco.

Najprej me to sploh ni motilo, bila sem srečna, vsaj mislila sem tako. Kmalu sva se zaročila, a se tik pred poroko razšla.

Včasih si še vedno ne morem pomagati, da ne bi pomislila, kako sem tistih šest let zapravila v nič.”

Zelo neprijeten občutek, a bolje, kot da bi tako preživela življenje.

Odnos dveh, ki se imata rada, naj bi bil enakopraven, kar je z nekom, ki te zamenja za nek samoumeven predmet, nemogoče, predvsem pa ne vzpodbuja vzajemnega spoštovanja.

Priročna varnost in udobje

Verjetno si že opazila, da se veliko deklet zadovolji tudi z odnosom, ki ne temelji na ljubezni in privlačnosti, ampak dajejo prednost drugim vrednotam, kot so udobje, varnost, navajenost in podobno.

To je tisto, čemur rečemo gospod Mogoče – ko si ne upaš več tvegati, saj te je preveč strah, da ne bi bila spet razočarana in prizadeta.

Veliko udobneje je ostajati v zapredku, ki si ga vajena, pa čeprav to pomeni, da že pri dvajsetih s fantom dajeta vtis upokojencev, ki sta si že vse povedala.

Poglejmo na primer moj primer.

Ko sem bila mlajša, sem se nekajkrat zapletla v bolj ali manj površen odnos z nekom, ki mi je bil sicer všeč, a ne toliko, da bi mi lahko strl srce.

To je bil navadno zelo prijazen fant, ki se je po telefonu vedno predstavil mojim staršem, prišel pome in mami prinesel rože, potem pa me ob določeni uri dostavil domov.

Starši so seveda uživali, medtem ko se je meni od dolgčasa in rutine že obračalo.

Konec je bil seveda vsakič neizbežen, čeprav sem nekajkrat dolgo mencala, preden sem se zares odločila.

Danes sem zelo vesela, da se nisem zadovoljila s povprečjem in z varnostjo, pa čeprav sem se potem še stokrat zaljubila v napačnega in trpela.

In še danes lahko naštejem vse neprave avanture, tistih popolnih se sploh ne spomnim.

Nauk: izgubiti čustveno varnost, ki ti jo daje nekdo, na katerega si navezana, je lahko zelo boleče, vendar je hkrati tudi korak naprej, ki te prisili v razvoj lastne osebnosti.

Spet si lahko zastaviš nove cilje, poiščeš nove prijatelje, zanimivejši konjiček in se znova učiš tveganja.

To, da nekaj boli, pomeni, da si živa in da lahko nekoga tudi ljubiš, ne da bi te bilo strah, da te bo nekoč prizadel. Morda pa bo ravno obratno ... Nikoli ne veš!

Vse za košček sreče

Specialistka za odnose Deborah Cooper meni, da so prikladna ali udobna razmerja večinoma zasnovana na popolnoma sebičnih razlogih, ki nimajo čisto nič skupnega z ljubeznijo in razdajanjem nas samih.

Izjave, kot so: “Nočem biti sam(sk)a, vse prijateljice imajo fanta, le jaz ga nimam in iščem sorodno dušo,” so tipičen odraz tega, da tvoja sreča nujno vključuje tudi osebek moškega spola.

Želiš si ga tako zelo, da v določenem trenutku postane že skoraj vseeno, kakš en sploh je.

Bolj pomembno se ti zdi že dejstvo, da je. Kaj pa ljubezen?

Zaradi takšnih vzrokov ni pametno začeti razmerja in zraven še pričakovati, da boš srečna.

Trmasto vztrajati in se pretvarjati, da je vse v redu, pa je nepošteno do tebe, še bolj pa do partnerja, ki morda čuti drugače in ga boš s tem še bolj prizadela.

Kako sploh pridemo do tega?

John Gray, avtor knjige Mars in Venera na zmenku, trdi: “Eden od razlogov, zakaj se ljudje na koncu razmerja razidejo z negativnimi čustvi, je, da so bili predolgo skupaj. Preveč in predolgo se trudijo, da bi ostali skupaj.”

Saj poznaš fantaziranja prijateljic, kako bodo prav one spremenile svojega fanta, ali kako v odnosu preveč popuščajo, ne da bi se zavedale, da sploh ni pravi zanje?

Če si v podobnem položaju, je morda skrajničas, da ga zapustiš ali vsaj pošteno razmisliš, česa si želiš in kaj imaš od tega.

Če ne veš, preberi nekaj klasičnih napak, ki govorijo o tem, da si izbrala gospoda Mogoče.

Nikoli ni prepozno, da pogumno pohodiš plin in odbrziš življenju in pravemu moškemu naproti.

Klasična napaka št.1: “On je moški mojih sanj”

Pogosto se zaljubimo v podobo, ki smo si jo o nekom ustvarili, in ne v resnično osebo.

V srednji šoli sem hodila s fantom, ki je veljal za največjega frajerja in vse punce, ki jih je hotel, je lahko imel. Skoraj me je kap, ko sem ugotovila, da hoče prav mene.

Ne da bi sploh premišljevala, ali mi je res všeč, lep je bil tako in tako še preveč, sem začela hoditi z njim.

Kakšno razočaranje! Predstava, ki smo jo vsi imeli o njem, še zdaleč ni odsevala njegovega značaja.

Hud frajer se je doma spremenil v maminega sinka, s katerim se nisem imela o ničemer pogovarjati, saj o nobeni stvari ni imel svojega mnenja.

Posledica?

Zbudila sem se iz svojih (in skupinskih) sanj in ga zapustila. Najbolj smešno pri vsem skupaj pa je bilo, da ‘Popolnež’ nikakor ni mogel razumeti, zakaj ga zapuščam, in je zaradi tega verjetno še danes užaljen.

Klasična napaka št. 2: “Ustvarjena sva drug za drugega”

Vajini zvezdni znamenji se odlično ujemata. Kjer koli se pojavita, vama čestitajo, ker sta tako lepo videti skupaj.

A čudovita javna podoba, ki kaže na vajino popolno ujemanje, morda ne bo zadovoljila tvojih potreb.

Odnos ni le tisto, kar vidijo drugi, ampak predvsem to, kar vidiš in čutiš sama.

Imam prijateljico, ki je polnih osem let preživela s fantom in na koncu ugotovila, da vanj ni bila nikoli zaljubljena.

Čeprav sta se odlično razumela in ves čas delovala tako usklajeno, kot bi prišla iz učbenika za popolno zvezo, sta se šele po vsem tem času sprijaznila s tem, da v njunem odnosu ni nobene strasti, ampak le prijateljska naklonjenost.

Ko jo je zasnubil, je njo nenadoma zgrabila panika. Čeprav sta se preselila skupaj in celo zaročila, do poroke nikoli ni prišlo. Kar težko je bilo verjeti, ko mi je zaupala:

“Toliko časa sem bila z njim, ker so nama vsi govorili, kako lepo naju je videti skupaj in kako sva usklajena, da sem že sama začela verjeti, da je to res, čeprav tega nisem nikoli zares čutila.”

Klasična napaka št. 3: “Noro je zaljubljen vame”

Imam prijateljico, ki je hodila s fantom, ki je bil nor nanjo od trenutka, ko jo je prvič videl.

Kar nekaj mesecev je bilo potrebnih, da jo je osvojil, čeprav se sprva ni niti zmenila zanj.

Po treh letih sta se poročila in že čez leto tudi ločila. Šele pred kratkim mi je priznala, da ga ni nikoli ljubila.

Kljub temu nekateri še vedno trdijo, da se lahko naučiš ljubiti nekoga, ki te resnično ljubi.

“Zelo lepo je, ko odkriješ, da te nekdo brezpogojno ljubi – nekateri to iščejo vse življenje, pa takšne ljubezni nikoli ne doživijo. Ljubezen je kot dvosmerna ulica,” pravi prijateljica.

“Nemogoče se mi zdi biti srečen v odnosu, če ljubezni, ki ti jo nekdo daje, ne moreš vračati.”

Klasična napaka št. 4: “Moja družina in prijatelji ga obožujejo”

“Kadar sem pripeljala Roka domov, oče nikoli ni pozabil povedati, da mu je kot sin, ki ga nikoli ni imel,” se pritožuje Suzana.

“Čeprav je bil ljubosumen in posesiven – neprestano mi je govoril, kaj naj jem, da se ne bom zredila, kakšno frizuro ali make up naj nosim, kam lahko grem in kam ne, sem z njim kar vztrajala.

Če sem doma omenila, da morda nisva za skupaj, so starši v trenutku našli nešteto opravičil v njegovo dobro. Po res hudem prepiru in tridnevnem molku, ki mu je sledil, sem se končno odločila, da to ni to.”

Deklet (in fantov), ki s partnerji vztrajajo, ker je to všeč drugim, ni malo.

Zlahka se namreč zgodi, da pozabijo na to, da so na tako pomembno življenjsko odločitev vplivali drugi in začnejo misliti, da so se tako odločili sami.

Klasična napaka št. 5: “Ima denar”

Gotovo poznaš vsaj eno dekle, ki je s fantom predvsem zato, ker ima veliko denarja.

Ni pomembno, ali nimata nič skupnega, niti prijateljev, ker je na vse preveč ljubosumen, divji prepiri niso nobena redkost, pa vendar ... Dokler finančno in materialno skrbi zanjo, ni problema.

Morda se iz daljave res ne sliši tako slabo, vendar te nekdo, ki te zamenja z materialno lastnino, če se mu seveda pustiš, ne more osrečiti.

Danes je materialna varnost zelo cenjena, skoraj precenjena, ampak še vedno to ni vse.

Dosežeš in vzdržuješ jo lahko tudi sama, če tako hočeš, le zaupati si moraš, da si sposobna in da zate ni ovir. Tako si boš zgradila pozitivno samopodobo in trdno samozavest, ki je nobeno lepo darilo ne bo moglo omajati. Ali kot pravi psiholog Henry Krakow:

“Odnos, ki obstaja le zaradi materialne varnosti, je kot časovna bomba, ki čaka, da jo raznese.”

Klasična napaka št. 5: “Nočem biti sama”

Če lahko verjamemo raziskavam strokovnjakov, je ženske veliko bolj strah, da bi ostale same, kot moške. Veliko deklet je prepričanih, da so brez fanta nič oziroma da je imeti fanta tisto, kar ti manjka do popolnosti.

Svoj delež krivde tukaj nosi tudi družba, ki nam daje idealno partnerstvo za zgled, kako uspešno preživeti življenje.

Globlji vzrok, zakaj smo pripravljene sprejeti moškega, ki ni čisto po našem okusu, je, da smo preprosto osamljene.

Strah pred tem, da bi v življenju ostala sama, te lahko razje do te mere, da se boš spustila v nezadovoljiv odnos in v njem obtičala.

Premisli, preden se odločiš za odnos, v katerem dolgoročno ne boš srečna.

Nauči se biti srečna sama s seboj, preden pričakuješ od nekoga, da te bo osrečil, namesto da bi se osrečila kar sama. To je že pol poti do velike sreče, ki se začne v objemu gospoda Pravega.

Kako ločiti nepravega moškega od pravega, ki ga boš ljubila?

Za svojo srečo si odgovorna sama. Nihče te ne more narediti srečne, če za to ne boš poskrbela tudi sama.

Ustvariti lastno srečo je ključ do zdrave samopodobe, ki ti je nihče ne more omajati. Če verjameš, da boš sama zase znala ravno tako dobro poskrbeti kot nekdo drug, se nimaš česa bati. Zaradi samozavesti boš le še bolj privlačna. Z drugimi besedami – kar daješ, to dobiš.

Sledi intuiciji: Intuicija ti navadno prva pove, kaj je narobe ali kaj je prav. Poslušaj jo, če ti govori, da nekaj ni dobro zate, in ne sili z glavo skozi zid.

Intuicija ni le nekaj neoprijemljivega, je rezultat vsega, kar se nam je zgodilo, skupek izkušenj, ki nas vodijo skozi življenje, na katere se lahko opiramo in nam pomagajo. Intuicija je kot razum, ki ga nosimo v srcu.

Razširi obzorja: Fant, s katerim si, te verjetno osrečuje in ljubi, vendar ni edina oseba v tvojem življenju, ki tako čuti, tu so še prijatelji, družina, sorodniki ... Nikoli ne omejuj svojih čustev, pričakovanj in sreče na enega človeka, ampak bodi odprta do vsega lepega, ki te obdaja, in do vseh, ki ti hočejo dobro.

Le tako boš lahko nekega dne spoznala, da nekdo ni pravi zate, čeprav si tako dolgo mislila.

Včasih je treba podvomiti in pokukati naokoli, da vidiš, da je to, kar imaš, najlepše! In ne pozabi: obzorje si je dobro širiti vedno znova.

Napisala: Katja Golob

Preberi še: Vajina ljubezen: 5 dejanj, ki vaju bodo še bolj povezala ali pa So moški res VEDNO pripravljeni za seks? Tole te zna šokirati!