Si se izgubila v vajinem razmerju?

Je tvoje življenje, odkar si spoznala zdajšnjega fanta, popoln rokenrol? Si malce pozabila nase in živiš samo za to, da ugodiš njemu?

Joshua Jackson in Diane Kruger (foto: Shutterstock, profimedia) Shutterstock, profimedia
15. 4. 2013

Se še spomniš čudovitega sobotnega večera, ko si s prijateljicami preplesala vse najnovejše hite in se drla na zavezniško pesem All The Single Ladies od Beyoncee, nato pa se je pred tabo pojavil popoln alfa samec, ki se mu nisi mogla upreti? No, ta neustavljivo privlačen tipček zdaj s tabo večer za večerom poležava pred televizorjem in ne spomniš se, kdaj sta nazadnje počela kaj drugega, kot gledala njegov najljubši šport.

S tem ni prav nič narobe, če si ena tistih, ki si zna vzeti čas samo zase. Če pa v ogledalu ujameš svoj pogled, ki ti bo brez slabe vesti razkril vsa leta vajinega razmerja, ko si se, še sama ne veš, kdaj, popolnoma prilagodila njegovim potrebam, potem je čas za spremembo. Tudi če se je tvoje življenje spremenilo v zabavno dogodivščino, ki je prej nisi poznala, moraš poskrbeti za svojo identiteto in svoje želje, ki si jih verjetno pustila tisti večer na plesišču.

Skrite pasti na videz popolnih zvez

Sploh veš, kaj vse je narobe, kadar besedo 'jaz' popolnoma nadomestiš z 'midva'? Če pustimo ob strani, da ob njej vajini prijatelji vsakič zavijejo z očmi, pomisli vsaj na tole zaskrbljujoče dejstvo: izguba lastne identitete je zelo slaba za  samopodobo in posledično tudi za vajino razmerje.

Ko se je 28-letna Jana razšla s fantom, je ugotovila, da je pozabila, kdo je, kar jo je zelo prizadelo. Prijateljice, za katere si ni vzela dovolj časa, so našle nove prijateljice, njeno telo je zaradi pozabljenih hobijev zakrnelo, njen nasmešek, ki ga je pridno trenirala v družinskem krogu, pa je izginil.

Po mnenju psihologov pa Janin primer ni osamljen. V večini razmerij gre za dominanten odnos, kjer se ena oseba lahko čisto podzavestno podredi potrebam druge osebe. Takoj ko partnerja izgubita delček svoje individualnosti, se zadovoljstvo v odnosu drastično zmanjša. Ali obratno – če je preveč individualnosti in vsak izmed njiju vleče v svojo smer, potem nimata toliko časa drug za drugega, kar je prav tako pogubno za razmerje.

Kako najti pravo ravnotežje?

Da bo vajina zveza čim bolj podobna idealu, svoj čas razdelita tako, da bo del preživel vsak posebej, del pa bo namen­jen samo vama. Ljudje potrebujemo dinamiko, saj v nasprotnem primeru hitro pademo v dolgočasno rutino. Če se boš znala sprostiti s prijateljicami, pri plesu ali kje drugje, bodo tudi pritiski, da mora biti vajina zveza vedno vrelec neustavljive zabave, manjši. To pa ne pomeni, da boš zdaj čisto vsak večer preživela v družbi najljubših hobijev (pazi seveda tudi na to, da se preveč ne oddaljita).

Potrudi se, da z majhnimi triki zadovoljiš potrebe obeh in se pri tem tudi sama zabavaš. Če si boš z njim ogledala katero izmed košarkarskih tekem, ti to ne bo vzelo več kot tri ure časa, njemu pa boš s tem sporočila, da si odprta za njegove hobije. Zaradi takšnih potez te bo še bolj cenil. Skrivnost uspešnih zvez je na prvi pogled povsem preprosta resnica, če vama uspe držati njen ritem, pa tudi prava dobitna kombinacija! Vse, kar moraš storiti, je, da si čas razdeliš na tri dele: nekaj časa posveti samo sebi, drugi del skupnim hobijem in tretji del vajini zvezi. Bo šlo?

Ponovno poišči pravo sebe

Za začetek si vzemi en dan samo zase in razmisli, kaj vse si rada počela, preden si bila z njim, ali celo obnovi tiste stvari, ki si jih rada počela v otroštvu. Sestavi seznam in ga začni izvajati. Ne pozabi na prijateljice! En večer na teden preživi v njihovi družbi, kar te bo spomnilo, kako zabavne so in zakaj jih imaš tako rada. Namesto da bi s fantom vsak večer grizljala čips pred televizijo (saj veš, da minejo tri ure kot za šalo, ti pa se vsakič znova jeziš), si privošči kopel, začni brati ali ustvarjati (risati, slikati, pisati ipd.). Tako ne boš šla v posteljo razdražena, nas­lednji dan pa se boš z večjim zagonom pognala v nov dan.

On, jaz in midva

Zapomni si, da je v odnosu najpomembnejša komunikacija. Fantu raz­loži, da tvoja potreba po tem, da del časa preživiš po svoje, ne pomeni, da se želiš oddaljiti, ampak da želiš poskrbeti zase, kar bo lahko pozitivno vplivalo na vajino zvezo.

Večini fantov bi bila takšna odločitev všeč (morda tudi zato, ker bo lahko dve uri na dan delal tisto, kar morda pogreša, kadar je s tabo). Zavedaj se, da je tvoj fant od vseh potencialnih ribic prav tebe izbral zaradi tvoje energije, ki se ujema z njegovo. Bolj ko se boš oddal­jevala od svojega jaza, bolj ga boš začela dolgočasiti.

Če boš ponovno prebudila levinjo v sebi, boš prekipevala od pozitivne energije, tvoji odštekani hobiji pa ne bodo osrečili le tebe: dolgoročno bodo ogreli tudi vajino zvezo, ki bo postala le še bolj trdna. Pa še bonus: zvečer, ko bosta šla v posteljo, bosta imela tisoč novih stvari, o katerih bosta lahko z navdušenjem razpravljala. Zabavno, ne?

Pripravila: Lola Agnič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri