Si nagnjena h kratkotrajnim razmerjem? Ta zapis je zate …

30. 7. 2017
Si nagnjena h kratkotrajnim razmerjem? Ta zapis je zate … (foto: Unsplash.com/Freestocks.org)
Unsplash.com/Freestocks.org

Če je tvoje ljubezensko razmerje izgubilo prvotni žar in čar, ni nujno, da narediš križ čez svojega partnerja. Prav tedaj je namreč pravi čas, da v vajin monotoni vsakdanjik vneseta novo svežino!

Povsem samoumevno je, da po določenem času v zvezi vsak od partnerjev začne kazati določene napake in hibe v svojem značaju, ki drugega od časa do časa spravljajo ob živce.

Toda to še ne pomeni, da se moraš zato odločiti za drastični ukrep in svojemu dragemu pomahati v slovo!

Včasih je namreč veliko bolje težavo pogledati iz drugega zornega kota in najprej spoznati samega sebe.

V nadaljevanju so opisane 3 kategorije žensk, ki so nagnjene h kratkotrajnim razmerjem.

Če se v njih prepoznaš, si že naredila prvi korak k premagovanju svojih ljubezenskih težav. Vse, kar ti preostane, je le še to, da z upoštevanjem navedenih nasvetov spremeniš svoja prepričanja o ljubezni in se za vedno znebiš ponavljajočega vzorca, ki ti preprečuje, da bi zaživela v resnem ljubezenskem razmerju.

1. Perfekcionistka

Ženske, ki spadajo v to kategorijo, imajo zelo jasno podobo o tem, kakšnega moškega hočejo ob sebi. Imajo visoka pričakovanja o tem, kako naj bi se čustveno ujela in kako se bosta razumela kot par.

Perfekcionistke se niso pripravljene pogajati, kaj šele, da bi znižale svoje kriterije. In če se po letu dni njihov partner ni dokazal na področjih, ki so jim pomembni, se razmerje pač konča. S tem da so nesojenega Romea dale na čevelj, se seveda ni nič spremenilo. Še vedno gojijo ista prepričanja in ista visoka pričakovanja.

Kaj storiti?

Drage perfekcionistke, najprej se vprašajte, ali vaša pričakovanja ne presegajo meje sprejemljivih norm. In obenem dobro premislite, ali ste tudi same pripravljene vložiti toliko več v odnos z nekom, ki vam je všeč. Bodite iskrene do sebe in bodite pripravljene na tveganje, vseskozi pa ne pozabite, da se vam lahko tveganje po določenem času vselej obrestuje.

Zavedajte se tudi, da razmerje ne more za vedno ohraniti začetne živahnosti in vznemirjenja, nenazadnje pa se morate prav tako vprašati, kaj vam vznemirjenje v odnosu sploh pomeni in zakaj ne morete živeti brez njega. Pomembno je tudi, da ostanete realne.

Prepoznati morate, da nihče ne bo izpolnil prav vseh vaših pričakovanj in da to še ne pomeni konca sveta. Namesto da se pritožujete nad njegovimi napakami, razmislite, kaj bi lahko naredile, da bi rešile razmerje. Če vaš fant ne preživi z vami vsake minute svojega prostega časa in če vam ne pove desetkrat na dan, da vas ljubi, to še ne pomeni, da mu ni več mar za vas.

Zavedajte se, da lahko svojo ljubezen izraža na različne načine, ne le na tiste, ki jih priznavate vi. Boste zmogle pristati na kaj takšnega? Lahko živite z dejstvom, da bo vaš izbranec izpolnil 90, 80 ali pa morda ‘le’ 70 odstotkov vaših pričakovanj in da boste kljub temu srečne in zadovoljne v odnosu?

Manjši kompromisi (kot je na primer ta, da vam ne bo nikoli kupil cvetja, če ga za to ne boste posebej prosile) lahko pomembno vplivajo na vaše razmerje, ki se bo tako iz kratkotrajnega spremenilo v dolgotrajno, nemara celo doživljenjsko razmerje.

2. Svobodnjakinja

Svobodnjakinje imajo resne težave z odgovornostjo v razmerju, saj občutijo močan strah pred tem, da bi se resno navezale na partnerja. Mnoge imajo občutek, da bodo izgubile svobodo, misel na stalnega partnerja pa jih bolj kot na oporni steber spominja na vedno prisotno berglo, ki jih na njihovi življenjski poti le ovira.

Ko razmerje pride do točke, na kateri morata oba partnerja v odnos vložiti dodatno energijo, se v svobodnjakinjah oglasi strah pred odgovornostjo. Takšne ženske se počutijo ujete, občutek, da jim nekdo zateguje zanko okoli vratu, pa postaja z vsakim resnim partnerskim pogovorom še močnejši.

Kaj storiti?

Poskusite dognati, česa se tako bojite v dolgotrajnem razmerju. Se počutite premlade, da bi se ustalile? Ali pa vaši strahovi izhajajo iz negativnih družinskih izkušenj? Vas je strah, da boste morale partnerju razkriti svoj pravi jaz in da ne boste več mogle igrati popolne ženske, kar ste počele doslej?

Če kljub vsemu trudu ne uvidite, kaj je vzrok za vaše težave, si vzemite čas zase in se za nekaj časa izogibajte razmerjem. S tem si boste dale priložnost, da analizirate svoj odpor do dolgotrajnih ljubezenskih razmerij. In če trepetate od strahu, vsakič ko pomislite, da bi morale dlje časa živeti z eno in isto osebo, tega enostavno ne storite. Konec koncev ste lahko samske, s tem pa bo vaše življenje veliko lažje.

3. Optimistka

Optimistka ima fanta predvsem zato, ker misli, da je veliko lepše, če je z nekom, kot pa če je samska. Poleg tega so takšne ženske tako optimistične, da so prepričane, da se bo razmerje kljub slabemu začetku slej ko prej razvilo v nekaj lepega.

Seveda se to ne zgodi. In ko se po poldrugem letu začnejo počasi tudi same zavedati, da je njihovo razmerje že od samega začetka bolj klavrno, agoniji naredijo konec.

Kaj storiti?

Zavedajte se, da si od samega začetka zaslužite najboljše. Če hodite z nekom samo zato, ker ne želite biti same, obstaja zelo velika verjetnost, da boste oddane ravno v trenutku, ko boste spoznale nekoga, s katerim bi se lahko resnično ujele.

Ne pozabite: če vam moški ni všeč že na samem začetku, vam ne bo nikoli, ne glede na to, koliko pozornosti vam ponuja, kako lepo skrbi za vas in kako vljuden je z vašimi starši.

Poleg tega optimistke močno občutite pritisk, ki ga na posameznika vrši družba tudi na področju ljubezenskega življenja. Saj veste: do osemnajstega leta morate izgubiti nedolžnost, do dvajsetega se spodobo imeti za seboj najmanj eno ljubezensko zvezo, do petindvajsetega morate biti že najmanj dve leti v resnem razmerju, pri tridesetih pa se morate že precej resno ukvarjati z mislijo na otroka.

Vedite, da imate prav vso pravico, da se ne zmenite za družbena pravila, saj je letanje s cveta na cvet, z enega razmerja v drugega samo zato, ker se spodobi imeti nekoga ob sebi, čista izguba časa, predvsem pa vaše energije, ki bi jo lahko izkoristile za kaj veliko bolj kakovostnega, na primer za spoznavanje same sebe in svojih želja.

Če si nagnjena h kratkotrajnim razmerjem ...

Ponujamo ti nekaj tipičnih primerov, ki naravnost kričijo po tem, da si nepoboljšljiva ‘kratkotrajnica’.

  • Do potankosti si že razdelala načrt za svojo poroko, med drugim tudi razporeditev svatov za poročno mizo in celo pogrinjek, vseeno pa si ne predstavljaš, da bi v naslednjih nekaj letih bila ti tista, ki korakaš proti oltarju.
  • Ljubiš svojega fanta, a vseeno nisi popolnoma zadovoljna in si na skrivaj želiš, da bi bil višji/ bolj duhovit/manj čustven.
  • Pričakuješ čudežne spremembe, ki naj bi se zgodile, ko boš spoznala ‘pravega’, ne predstavljaš pa si, kakšna čustva bodo spremljala te spremembe.
  • Svojim vezanim prijateljicam sploh ne zavidaš – veliko bolje bi jo odnesle, če se ne bi odločile za moškega, s katerim so ostale.

Marta Pirnar

Preberi še: "Se med seksom res lahko zaskočiva, da ne moreva narazen?" Ja + poglej, kako to rešita

Priporočamo tudi: To se dogaja s tvojim telesom, če seksaš vsaj 1x na teden

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec