Si na polno v zmenkarijah?

Toliko vabil na zmenke, pa tako malo časa? Toliko super tipčkov, pa nobenega zares izjemnega? Si mislila, da zmenkov ni nikoli preveč? Pa kaj še!

Si na polno v zmenkarijah? (foto: Getty images) Getty images
23. 12. 2014

To so vedeli že stari Kitajci in morda ne bo narobe, če veš tudi ti. Kot vse v življenju – delo, joga, gledanje teveja ali drgnjenje kopalnice z zobno ščetko – tudi zmenkarije zahtevajo zmernost. Ko ti prvi zmenki postanejo nekaj tako običajnega kot umivanje zob, je zagotovo čas, da ustaviš konje.

In nasprotno: ko se zad­njega zmenka sploh ne spomniš več, je zagotovo čas, da iz peska dvigneš glavo in se lepo nasmehneš prvemu simpatičnemu tipčku, ki ti prekriža pot (Ryan Gosling pa se ti skoraj milijonodstotno ne bo nekega dne kar nenadoma zjutraj pridružil pod tušem, sploh zdaj ne, ko je postal ata).

5 znakov, da premalo hodiš na zmenke

50 odstotkov tvojih dnevnih kalorij izvira iz alkohola

Zvečer se urediš in si odpreš steklenico pinota, nato pa vsakih pet minut pogledaš na telefon, ali si morda preslišala zvonjenje (to seveda ni mogoče), in čohaš svojo mačko. Ne, mini krilo in kozarec vina solo ne štejeta kot pripravljenost na zmenke!

Mama, najboljša prijateljica in dostavljalec iz kitajske restavracije so ti ponudili, da te z nekom poparčkajo.

Mama in prijateljica bi ob večerih radi nehali razmišljati, kako sama in osamljena si in kako se smiliš sama sebi, medtem ko se oni dve stiskata vsaka k svojemu možu, dostav­ljalec iz kitajske pa ve, da bojevniki iz Igre prestolov ne bodo nikoli stopili iz zaslona in te pritisnili ob steno v dnevni sobi.

Ne moreš se spomniti imena zad­njega fanta, s katerim si šla ven.

Seveda s tvojim spominom ni nič narobe, le sčasoma spomini zbledijo do te mere, da se spomniš samo še lepih stvari. Tisti tip je bil sicer lep, ampak na drugi zmenek te pa ni več povabil. Kar je seveda – grdo.

V glavo si si vbila, da bo ljubezen našla tebe, in ne ti njo.

V knjigah in romanih se vse zgodi hitro in zanesljivo: v uri ali največ dveh junakinja pade v naročje najboljšemu tipu na svetu, ki se noro zaljubi vanjo, jo odpelje v svoj grad (mansardno stanovanje z razgledom na Ljubljanski grad), jo poroči v beli obleki in ji naredi najlepšega otroka. Vse to v dveh urah in zanesljivo kot švicarska ura! Žal je v resničnem življenju skoraj vedno vse drugače, zato ne vihaj nosu nad internetnimi zmenkarijami ali nad zmenkom na slepo, ki so ti ga pripravili prijatelji.

Že eno leto nisi z nikomer spala

Če je to res, je žal treba ugotoviti, da zamujaš najlepše plati življenja. To seveda ne pomeni, da se moraš dati dol s prvim, ki ti prekriža pot, zagotovo pa je v tvoji družbi prijatelj ali prijatelj od prijatelja, ki te je zadnjič na žuru tako lepo gledal ...

5 znakov, da preveč hodiš na zmenke

50 odstotkov tvojih dnevnih kalorij izvira iz alkohola

K prvemu zmenku skoraj vedno sodi koktajl, ki ga ti, kraljica prvih zmenkov, srkaš vsak dan v drugem baru, in to s tipčki, ki so se ti predstavili kot Kupid, Mišica81 ali Supertony ... s selfiji brez srajčke in s seznamom fitnesov med njihovimi najboljšimi FB-prijatelji.

Zmenke si vpisuješ v svoji delovni koledarček

"V redu, pa poglejva: jutri ob devetih imam zajtrk z Matejem, kosilo z Borutom, grem na aperitiv s Francijem, ponoči pa me bo verjetno obiskal Grega, ki se ravno vrne s poti. Rečeva raje pojutriš­njem?" Ojojoj ... kdaj boš šla pa na fitnes in na Rožnik in k babici na obisk?

Isti vic si ta teden povedala že najmanj desetkrat

Prav tako pa si o sebi zdrdrala istih nekaj stavkov, ki vedno vžgejo in jih seveda znaš na pamet. Saj nisi igralka v monokomediji, ki je na sporedu vso sezono! Se ti ne zdi, da bi se bilo za spremembo dobro ob nekom zbuditi v pižami in ga vprašati, ali bo jajčka na oko ali mislije?

Tvoja najboljša prijateljica je jezna nate

Pa ne le ona: starši, sodelavke in vsa preostala klapa ter celo pes ti zamerijo, ker preprosto nimaš več časa za nikogar. S kom misliš, da boš preživela vse življenje, z najboljšimi prijatelji ali s polizanim tipom s portala za zmenkarije, ki ima za profilko fotko Clooneyja v mladih letih?

Pred zmenkom ne občutiš več vznemirjenja

Pravzaprav si na zadnjega šla kar v trenirki in s tipom jedla močno začinjen falafel, da ti je omaka tekla po bradi in nato kapljala na trenirko. Uf, punca, ti se moraš resno razstrupiti in zmenke za nekaj časa postaviti v kot.

Če si se prepoznala v eni ali drugi kategoriji, je čas, da razbiješ rutino!

Premalo zmenkov: Tvoj cilj je en zmenek na teden – vpiši se na internetni portal za zmenkarije ali povabi ven sodelavca!

Preveč zmenkov: Tvoj cilj je en zmenek na teden, maksimalno dva, v vseh preostalih dneh pa se posvečaj svojim pomembnim odnosom, športu, kulturi, dodatnemu izobraževanju ... Tako boš na naslednjem zmenku imela več tem za pogovor.

Prevedla in priredila: Alja Maček