Si lahko prijateljica s …

… svojim bivšim ali njegovo bivšo? Pod drobnogled smo vzeli nekaj najbolj zapletenih odnosov, pri katerih moraš biti zelo previdna.

24. 12. 2009

Vzpostavljanje novih prijateljstev je nadvse zabavno, toda včasih se lahko prijateljevanje sprevrže v vse prej kot veselo druženje. Čeprav so tvoji nameni dobri, obstaja velika možnost, da veliko svoje energije, časa, denarja in ostalega zapravljaš za ljudi, ki v resnici sabotirajo tvoje ljubezensko življenje, kariero ali pa kar zdravje. Še zlasti takrat, ko prijateljuješ s svojim bivšim, z njegovo bivšo, s prijateljičino prijateljico, s svojim šefom ali s svojimi podrejenimi, je nujno, da trikrat premisliš, ali se takšen odnos splača ali ne.

Tvoj bivši

Saj sva še vedno lahko prijatelja je ena od najbolj obrabljenih fraz, ki jo je slišati, ko se dva razideta. In čeprav se sprva zdi, da ti bo v tistih kriznih trenutkih tik potem, ko sta se razšla, vajino prijateljstvo v tolažbo, se po navadi izkaže drugače. Spremeniti ljubezensko zvezo v platonski odnos je vse prej kot lahko. Še posebej zato, ker po prekinitvi razmerja oba potrebujeta čas zase in posledično zdravo distanco drug od drugega. Če razmišljaš o tem, da bi res bila samo njegova prijateljica, se vprašaj, ali ti bo to res v pomoč. Odgovor na to vprašanje je po vsej verjetnosti odvisen od tega, kakšen je bil vajin razhod. Če je eden od vaju zaradi tega še vedno jezen in se ne more pomiriti s tem, je zelo verjetno, da prijateljstvo ne bo najboljša rešitev. Če kljub temu vztrajata, da bosta z odnosom nadaljevala na platonski ravni, se zavedaj, da bosta morala zato vzpostaviti povsem nova pravila glede medsebojnih telefonskih klicev, sporočil, druženja in fizičnih stikov, še posebej, ko se bo on pojavil z novo punco ali pa ti z novim fantom.


Se ti zdi vse skupaj prenaporno in naravnost nemogoče? Nič hudega. Popolnoma v redu je, če boš svojega bivšega pustila tam, kjer je, in se nikoli več ne boš obrnila za njim, kaj šele, da bi postala njegova prijateljica. Odločitev pa je seveda popolnoma tvoja.

Fantova bivša

Če bi bila rada prijazna in bi se družila z njegovo bivšo, se zavedaj, da je to eden od najbolj zapletenih odnosov, v katerega se lahko spustiš. Če se giblješ v istem družabnem krogu kot ona, na primer v šoli, ji boš sicer težko pobegnila, toda v resničnem svetu je prijateljevanje z žensko, s katero je tvoj dragi imel v preteklosti intimne telesne stike, precej naporna reč. Nekaterim to sicer ne pomeni težav, v mnogo ženskah pa je občutek posesivnosti tako močan, da jih ob misli, da je njihov dragi nekoč objemal in spal z drugo, vse zaboli. Lahko pa seveda velja tudi nasprotno: ne glede na to, kako prijazna se trudiš biti z njegovo bivšo, je lahko ona tista, ki si ne želi imeti stikov s teboj. Ženske se zelo rade primerjamo med seboj, zato obstaja velika verjetnost, da se zato, ker se je odločil zate, in ne zanjo, njegova bivša počuti manj samozavestno v tvoji družbi in bi se ti zato rada izognila.
Vseeno obstajajo tudi izjeme. Predvsem v primerih, ko tudi njegova bivša najde novega tipa in sta obe srečni s svojima partnerjema. Če ti ustreza njena družba in njej tvoja, potem ni nobenih ovir, da bi postali prijateljici.

Prijateljičina prijateljica

Velikokrat se zgodi, da novo prijateljico spoznamo prek druge prijateljice. Toda kaj se zgodi, ko se tvoja stara in nova prijateljica nenadoma na smrt skregata? Boš ostala lojalna do stare ali nove prijateljice ali pa boš morda prilagodljiva in se boš še naprej dobivala z obema? Kakorkoli že se boš odločila, nikar ne podcenjuj čustev, ki so vpletena v celoten proces. Če se ženska razide s svojo dolgoletno najboljšo prijateljico, je to zanjo podobna izguba, kot če bi se razšla z ljubimcem. Dobro prijateljico je namreč težko najti in takšna izguba lahko marsikoga pahne v dolgotrajno žalovanje. In če se znajdeš v nehvaležnem položaju med dvema ognjema, se prav lahko zgodi, da se boš že iz moralnih razlogov in lojalnosti morala odločiti za eno izmed njiju. Največkrat prevlada prav predanost, ki jo čutiš do stare prijateljice, ni pa nujno. Odločitev, s kom boš ostala prijateljica ali pa boš še vedno prijateljevala z obema, je povsem tvoja, svetujemo pa ti, naj na tvojo odločitev ne vpliva posesivnost ene ali druge.

 

Tvoj šef

Težko je postaviti mejo, kje se preneha poklicni odnos in kje se začne prijateljstvo. Če je v službi odnos med dvema ženskama neenakopraven, kjer ena opravlja delo za drugo (na primer asistentka in šefinja), se lahko kaj hitro pojavijo napetosti, ki niso pravi temelj za prijateljski odnos. Če pa bosta postavili mejo in točno vedeli, kaj lahko pričakujeta druga od druge med službo in po njej, lahko negujeta tako prijateljstvo kot poklicni odnos. Če si bosta obe na jasnem, da se morata v poklicni sferi držati določenih pravil, se bosta s tem izognili tudi nezadovoljstvu drugih, ki lahko kaj hitro posumijo, da imaš pri šefinji privilegij, čeprav ga v resnici nimaš.

Tvoja podrejena

Če si ti tista, ki si na šefovskem položaju, se kar navadi, da boš od osmih do štirih morala sprejemati nekaj težavnih odločitev. Prijatelji od prijateljev pričakujejo, da bodo z njimi odkriti, toda če s svojo prijateljico ne moreš deliti za­upne informacije, kot je ta, da bo zaradi finančne krize kmalu dobila odpoved, dobro veš, da te bo slej ko prej užaljena in razočarana vprašala, zakaj ji tega nisi povedala prej. Če zate takšni odnosi pomenijo preveliko čustveno breme, ni nujno, da se jim odpoveš. Vseeno pa bi bilo dobro, če bi postavila nekaj pravil glede vajinega druženja, na primer to, da je na Facebooku ne boš uvrstila med svoje prijatelje. S tem se boš namreč izognila, da bi videla tvojo fotografijo, ki je nastala, ko si bila v vinjenem stanju, ali pa, da bi izvedela kakšno drugo kočljivo informacijo, ki ti ni ravno v ponos. Lahko zagotovo ne bo, a se splača. Še posebej, če ti prijateljstvo veliko pomeni.

6 razlogov, zakaj naj bivši ostane samo bivši

Najprej ljubimca, potem prijatelja? Spodnji razlogi naj ti dajo misliti:

  • Drug drugega sta videla gola

Potem ko sta si delila telesne sokove in strast, se boš težko znebila spominov na vajino intimno druženje in njegovo golo telo. In vsakič, ko se bosta dobila kot prijatelja, te bodo spomini pahnili v čustveni kaos.

  • Ne moreta si zaupati

Saj se lahko dobita na kavi, toda ali svojemu bivšemu res lahko poveš, da se počutiš osamljeno in neljubljeno, ne da bi mu s tem povzročala nelagoden občutek, ali pa da se odpravljaš na zmenek s hudo seksi tipom?

 

  • Zagrenjenost z ene strani

Po navadi je tako, da je eden izmed vaju zaradi konca vajinega razmerja tako prizadet, da v sebi še dolgo goji zagrenjenost, jezo, žalost ipd. Zato obstaja velika možnost, da se ti ali pa on samo spreneveda, da sta prijatelja, in v to brez potrebe vlaga veliko preveč svojih čustev ter energije.

  • Ljubosumje prevlada

Kjer je zagrenjenost, je tudi ljubosumje. To je pravzaprav logična posledica dejstva, da sta si nekoč, ko sta bila srečna skupaj, lastila drug drugega. Čeprav temu ni več tako, je posesivnost še vedno živa. In če si je eden ali drugi našel novega partnerja, bo srečanje z vama ali pa njima vse prej kot lahkotno druženje.

  • Strast je še vedno živa

Tudi če sta v razmerju imela veliko pro­blemov, je zelo verjetno, da je strast med vama še vedno živa (razen seveda, če sta se razšla zaradi pomanjkanja spolne pri­vlačnosti). In tako je zelo možno, da bosta po ‘prijateljskem’ srečanju spet končala v postelji, da bi se še zadnjič dala dol. S tem boš v čustvenem smislu spet pristala tam, kjer si bila, ko sta se razšla.

Janka Menart