"Sem, če me privlačijo predstavniki istega spola, gej oz. lezbijka?"

Povsem naraven del življenja je, da ima človek seksualna čustva. Ko ljudje rastemo, prehajamo iz otroštva v adolescenco in odraslost, se seveda seksualna občutja spreminjajo in razvijajo.

"Sem, če me privlačijo predstavniki istega spola, gej oz. lezbijka?" (foto: Unsplash/Christana Rivers) Unsplash/Christana Rivers
19. 7. 2017

Prav v najstniških letih se zaradi spreminjanja hormonskega in fizičnega stanja telesa prebudijo seksualna občutja. Spremembe se dogajajo tako v telesu kot v možganih, najstniki pa so včasih zbegani, kaj naj počnejo z vsemi svojimi novimi in po navadi zelo intenzivnimi čustvi.

Tri vrste spolne orientacije:

  • Heteroseksualna: Ljudje, ki jih romantično in fizično privlačijo predstavniki nasprotnega spola; heteroseksualne moške privlačijo ženske in seveda tudi obratno, heteroseksualne ženske privlačijo moški.
  • Homoseksualna: Homoseksualci so tisti, ki jih privlačijo predstavniki istega spola. Ženskam, ki jih privlačijo ženske, pravimo lezbijke, moški, ki jih privlačijo moški, so geji.
  • Biseksualci: Biseksualci so tisti, ki jih privlačita oba spola.

In kdaj to zagotovo veš?

Najstniki – tako fantje in dekleta – se večkrat zalotijo, da veliko razmišljajo o spolnosti in ljubezni. Močna čustva so lahko tudi moteča in begajoča.

Posebno vznemirljivo je lahko, če se najstnik zaloti, da razmišlja o predstavniku istega spolnosti. Kaj naj to pomeni? Da je gej? Ni nujno.

Nekateri najstniki v spolnosti tudi radi eksperimentirajo in poskušajo odnose z vsemi možnimi vrstniki na več načinov.

A eksperimenti v spolnosti še niso nič hudega in ni nujno, da že enkratni spolni odnosi z istim spolom ne pomenijo, da je otrok homoseksualno usmerjen.

Ali ljudje izberejo seksualno orientacijo?

Večina strokovnjakov verjame, da spolna orientiranost vsebuje mešanico biologije, psihologije in dejavnikov iz okolja.

Seveda veliko vlogo igrajo geni in prirojena hormonska sestava.

No, skoraj vsi strokovnjaki trdijo, da si spolne usmerjenosti človek ne izbere sam. Tako pač je. Dejstvo je, da se homoseksualnost pojavlja v vsej zgodovini, povsod po svetu in je zato očitna oblika naravne variacije med ljudmi.

Kakšnega spola so ljudje v tvojih sanjah?

Mladostništvo je obdobje, ko najstniki razvijajo svojo identiteto na več področjih – tudi spolnem. To je obdobje preizkušanja različnih vidikov ljubezni. Včasih tudi istospolne.

Mnogi heteroseksualni odrasli so bili kot mladostniki kdaj zaljubljeni ali imeli spolne stike z osebo istega spola. Prav tako so mnogi geji in lezbijke že kdaj imeli odnos ali bili kot najstniki zaljubljeni v osebo nasprotnega spola.

Če nisi prepričana o svoji spolni usmerjenosti, si lahko postaviš naslednja vprašanja.

Ko razmišljaš o spolnosti:

  • kakšnega spola so ljudje, ki nastopajo v tvojih sanjarjenjih?
  • si bila kdaj že zaljubljena v osebo drugega ali istega spola?
  • so tvoji občutki do oseb nasprotnega ali istega spola jasni?
  • če na vprašanja še ne moreš jasno odgovoriti, si pusti čas,
  • če pa v tvojo domišljijo sili oseba istega spola, kot si ti, pa je mogoče čas, da raziščeš tudi – na prvi pogled manj prijetno možnost – ali tvoja spolna usmerjenost ni takšna kot pri večini ljudi, ki jih poznaš.

In zakaj je pomembno, da najstniki med odraščanjem prepoznajo in sprejmejo svojo spolno usmerjenost, tudi če je ta istospolna?

Predvsem zato, ker je šele jasno zavedanje svoje homoseksualnosti in sprejemanje te pogoj za oblikovanje pristnih in zadovoljujočih odnosov pozneje v življenju.

Vendar je pot homoseksualnih mladostnikov pri tem mnogo težja kot pri heteroseksualnih. Vsi vemo, da je večina ljudi v naši družbi heteroseksualno usmerjenih.

Zato se morajo istospolno usmerjeni mladostniki, ki živijo med heteroseksualnimi starši, prijatelji, sošolci, sosedi, ki vsem avtomatično pripisujejo heteroseksualnost, neprenehoma odločati med svojimi občutji in pričakovanji drugih.

Ta pa zagotovo občutijo na različnih področjih svojega življenja.

Na primer, ko dekleta sorodniki sprašujejo, ali že imajo fanta, fantje pa se na primer težko vklopijo v pogovor o lepoticah in sošolkah.

Posledice tega so lahko zoprne, zlasti za odraščajočega človeka – stres, občutki osamljenosti, možnost uživanja nedovoljenih drog … A vsak najstnik je najprej najstnik: vsi pridejo v puberteto, dekleta dobijo menstruacijo, vsi hitro zrastejo, dobijo akne ...

In ne glede na spolno usmerjenost naj bi na novo postavili odnose s svojimi starši in okoljem. Vsi naj bi odrasli v samostojne in zrele posameznike.

Nekateri homoseksualci svojo spolno usmerjenost prepoznajo že zelo zgodaj, drugi pa pozno. Nenazadnje vsakdo je edinstven.

 

Vsem istospolno usmerjenim, je v Ljubljani na Trubarjevi 76a, na voljo Legebitra

Kulturno, informacijsko in svetovalno središče. 

  • Legebitra telefon:+386 (0)1 430 51 44
  • e-mail: legebitra@si

Poslanstvo Legebitre je predvsem izboljšati položaj in odnos do istospolno usmerjenih na različnih ravneh in področjih življenja v Sloveniji.

Z zagotavljanjem varnega prostora in posredovanjem relevantnih in pravilnih informacij želijo izobraževati in osveščati, hkrati pa s svojim delom tudi opozarjati na neenakost v slovenski družbi.

Njihova ciljna skupina so tako istospolno usmerjeni kot tudi drugi, saj le tako lahko aktivno vplivajo na proces socialnega vključevanja istospolno usmerjenih v družbo.

Vir: Lisa

Preberi še: "Ime mi je Mojca in sem lezbijka" - iskren zapis, ki gane do solz ali pa Iskren intervju z gejevskim parom: O gejevstvu iz prve roke

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri