Moški so iz Afrike, ženske pa tudi!

"Mimogrede, rajski vrt sploh ni bil vrt. Bil je vse prej kot to: džungla, pragozd, divja morska obala, odprta savana, vetrovna tundra. Adam in Eva nista bila izgnana iz vrta. Nagnana sta bila vanj."

20. 4. 2013

Provokativna knjiga Seks ob zori obrača na glavo vse, kar mislimo, da vemo o seksu, in ponuja alternativne in nadvse zanimive razlage. Še posebno, ko beseda nanese na monogamijo.

Monogamija je laž in izmišljotina!

"Trditev, da smo ljudje po naravi monogamni, ni zgolj priložnostna laž; to je laž, pri kateri vztraja večina zahodnih družb in ki naj bi si jo kar naprej vtepali v glavo," sta prepričana avtorja omenjene knjige Christopher Ryan in Cacilda Jetha - in to ne povsem brez dobrih argumentov.

"Noben primat, ki živi v skupini - če ne štejemo človeka - ni monogamen in vrh tega je prešuštvo dokazano navzoče v sleherni človeški kulturi, ki so jo preučili - vštevši tiste, v katerih prešuštnike kamenjajo do smrti. v luči vsega tega krvavega obračunavanja si je težko zamisliti, od kod komurkoli sklep, da je monogamija za našo vrsto nekaj 'normalnega'."

Če bi bila monogamija pradavna, še pišeta avtorja, bi bili v luči evolucije ti prestopki redki in takšno srhljivo kaznovanje ne bi bilo potrebno.

"Nobenemu bitju ni treba groziti s smrtjo, da bi se vedlo v skladu s svojo naravo."

raj

Še ena dobronamerna inkvizicija

In zato ...

"... pozabite, kar ste slišali o tem, kako so se ljudje razvili iz primatov. Ne, mi nismo potomci primatov; mi smo primati. Homo sapiens je, tako prispodobično kot dejansko, ena izmed petih preživelih vrst velikih opic, skupaj s šimpanzi, bonobi, gorilami in orangutani (gibone imamo za 'manjvredne primate'). Z dvema od teh primatov - z bonobi in šimpanzi - imamo skupnega prednika, ki je živel komaj pred petimi milijoni let."

Ali povedano še lepše (in še bolj prizemljujoče):

"Če smo 'nad' naravno, smo zgolj toliko, kolikor je opotekavi deskar 'nad' oceanom."

Resnica, sta prepričana avtorja, je, da smo tako kot bonobi in šimpanzi pohotni potomci hiperseksualnih prednikov.

Čeprav nas prepričujejo, da živimo v času seksualne osvoboditve, je spolnost današnjega človeka ujeta v primež tega, kar nam dopovedujejo, naj čutimo, in tega, kar v resnici čutimo. Prav to navzkrižje najverjetneje botruje glavnemu viru naraščajoče zmede, nezadovoljstva in nepotrebnega trpljenja.

"Ameriška družba, ki je tako zagledana v medicino in podjetništvo, se je na to nenehno krizo odzvala tako, da je razvila pravi zakonski industrijski kompleks za pare, farmacevtskih pomagal za erekcijo, časopisnih svetovalcev za spolnost, srhljivih kultov deviških zaobljub in neskončne povodnji vabljivih oglasov."

Smo si res tako različni?

Saj poznaš tisto: nekaj sveč tukaj, tangice tam, prgišče rožnih listov na postelji, in spet bo natanko tako kot prvič?

Potem pa: on še vedno pogleduje za drugimi ženskami, ona pa je še vedno hladna in razočarana, saj se je ogrela prav takrat, ko je on že končal?

Zakaj se moški in ženske tako razlikujemo v svojih željah, sanjarijah, odzivih in spolnem vedenju? Zakaj se pari čedalje bolj množično varajo in ločujejo? Kaj mori poželenje? Od kje nam trapasta ideja, da smo moški in ženske kakor iz različnih planetov, pa čeprav se že ves čas razvijamo skupaj prav tu na tej Zemlji?

"Moški so nedvomno drugačni od žensk, vendar smo vse prej kot dve različni vrsti, ali z različnih planetov, ustvarjeni za to, da bi trčili drug ob drugega. Pravzaprav ravno nerešljiva medsebojna vpetost razlik med nami priča o tem, da smo globoko soodvisni drug od drugega."

Knjiga Seks ob zori, pa če jo boš na koncu zaprla s posmeljivim odkimavanjem ali gorečim prikimavanjem, odpira številna vprašanja, ki so se ti mestoma gotovo že kdaj porajala. Avtorja sicer nikakor ne trdita, da smo ljudje po naravi nekakšni marksistični hipiji, zagotovo pa bosta bralcu ali bralki vsaj nekoliko odtujila misel o naravnosti romantične ljubezni. Slednje namreč zgodovinske skupnosti niso zares poznale.

Prihaja čas resnične osvoboditve?

Seks ob zoriV knjigi ti bosta psihologa med drugim razkrila tudi, da je bila priložnostna - ne pa tudi razpuščena - spolnost, z ljubeznijo ali brez nje, za naše predzgodovinske prednike nekaj povsem običajnega.

In zanimivo: prepričana sta še, da se zgodovinski tok, kar se spolnosti tiče, ponovno obrača proti lovsko - nabiralski sproščenosti. Če je to res, bodo prihodnji rodovi morda manj obremenjeni s posledicami spolne frustracije in z nepotrebnimi družinskimi razdori. A to bo seveda zares pokazal šele čas.