Seks, laži in internetni zmenki

58 % ljubezni iščočih samskih prizadane nepoštenost spletnih zmenkarij. Naj previdnost zato ne bo odveč še posebno okoli valentinovega.

9. 2. 2009

Če si kdaj šla na zmenek z nekom, ki si ga spoznala prek spleta, in nato ugotovila, da ni videti tako, kot je to obljubljala njegova slika ali njegov/njen opis, nisi edina. Sodeč po izsledkih raziskave, ki jo je Logitech objavil danes, nas je kar 58 odstotkov že bilo žrtev nepoštenosti spletnih zmenkarij.

Več kot polovico so nalagali

Logitechova raziskava je pokazala, da je 58 % od nekaj milijonov Evropejcev, ki so že kdaj zmenkovali prek spleta, doživelo razočaranje zaradi neiskrenosti tistih, ki so se sprva zdeli in predstavljali za potencialne sorodne duše.

V najslabšem položaju so se glede na raziskavo znašli Italijani, saj je kar 72 % vprašanih že doživelo tovrstno neiskrenost. Nedaleč za njimi so Nemci (58 %), Francozi (56 %) in Britanci (55 %). V najboljšem položaju naj bi bili Nizozemci, saj je le 48 % vprašanih izkusilo neiskrenost spletnih zmenkov.

Največ laži na račun videza

Raziskava je pokazala, da se največ izkrivljenih informacij po vsej Evropi nanaša na privlačnost spletnega sogovornika, na drugem mestu pa je podatek o teži. Dobre novice za plešaste moške: pomanjkanje las je po Logitechovi raziskavi sodeč najmanj verjeten razlog za pritožbo.

Razočaranje je v tem oziru precejšnje, saj je za ljudi, ki iščejo ljubezen prek spleta, fizični izgled ključni dejavnik pri njihovi odločitvi, ali bodo pristali na zmenek v resničnem življenju. Vendar pa so fotografije pogosto digitalno obdelane, pomanjkljivo predstavljajo osebo ali pa so preprosto stare, zato ni nenavadno, da so ljudje na koncu razočarani.

Bi bila rešitev lahko video stik?

Kot vodilni svetovni proizvajalec spletnih kamer je Logitech naročil raziskavo, da ugotovi razlike, ki bi jih ustvaril video klic s potencialnim partnerjem.

Večina Evropejcev (54 %) se je strinjala, da bi morali ob prvem videnju osebe najprej imeti možnost reči ne, saj bi na ta način vsem prihranili izgubo časa. 45 % Britancev in Nemcev je odgovorilo, da bi tako premagali svojo lenobo in pristali na zmenek. Eden od treh Francozov in prav toliko Italijanov se strinjajo. 42 % Nemcev in eden od treh Nizozemcev in Italijanov je povedalo, da bi jim video klic olajšal odločitev glede videza in bi šli na zmenek navkljub njihovi osebnosti. Približno eden od štirih Nizozemcev bi bil celo pripravljen na spolni odnos - pod pogojem, da bi partnerja pred tem videli.

Oglasno sporočilo