Še vedno devičnik?

Nedavna ameriška študija spolne aktivnosti adolescentov in mladih odraslih je pokazala, da povprečno inteligentni najbolj prosperirajo prav zunaj učilnic.

3. 9. 2008

Zlata sredina?

Študija je pokazala, da imajo pubertetniki obeh spolov, katerih inteligenčni kvocient je nižji od 70 ali pa višji od 110 (govorimo torej o podpovprečnem ali pa nadpovprečnem IQ-ju), večje možnosti, da za časa šolanja ostanejo devičniki.

Za najstnike, ki so na inteligenčnih testih dosegali med 70 do 110 točk (za povprečje velja od 90 do 110 točk), pa so najverjetneje že izgubili t.i. nedolžnost.

No, tako vsaj trdijo raziskovalci Univerze North Carolina at Chapel Hill.

Zgovorni odstotki

Torej ...

Medtem ko naj bi 39,8 odstotkov fantov s povprečnim IQ (torej med 90 do 110) že seksalo, je med nadpovprečno inteligentnimi fanti (torej tistimi, katerih kvocient je presegel 110) nedolžnost že izgubilo ‘le’ 29,2 odstotka.

Ugotovili so tudi, da 63,3 odstotka pubertetnikov in 81,6 odstotka pubertetnic s podpovprečnim inteligenčnim kvocientom še ni (in še nekaj časa ne bo) seksalo, pa tudi, da so se v tej skupini – v primerjavi s povprečno inteligentnimi – lahko le redkeje ‘pohvalili’ z veliko romatničnimi izkušnjami.

Do petkrat bolj ‘poskočni’

Izsledke njihove raziskave potrjuje še ena, podobna študija z Wellesleya. Po njenih podatkih naj bi adolescenti, katerih IQ je večji od 100, od 1,5 do celo 5-krat pogosteje seksali kot njihovi vrstniki, katerih IQ je višji od 120 in nižji od 130.

V tej študiji jih je zanimalo tudi, ali ima z nedolžnostjo mladih kaj opraviti tudi študijska usmeritev. In ugotovili, da ima!

Previdni matematiki

Medtem ko med študenti umetnosti niso našli nobenega devičnika več, je bilo med študenti biologije takšnih kar 72 odstotkov, med študenti biokemije in matematike pa celo 83 odstotkov.