Zapis zgrožene Slovenke: "Se vam zdi normalno, da moški težave s spolnostjo zaupa svoji ...??"

10. 12. 2023
Zapis zgrožene Slovenke: "Se vam zdi normalno, da moški težave s spolnostjo zaupa svoji ...??" (foto: Profimedia)
Profimedia

"To je meni bolano. Zakaj bi 28-letnik težave s spolnostjo zaupal svoji ..."

"Ali se vam zdi normalno, da sin težave s spolnostjo zaupa svoji materi?

Od kolegice sin je njej povedal oziroma jo prosil za nasvet okoli spolnosti. Je v zvezi. Za kaj točno je šlo, ne vem, je pa bila tudi ona začudena, zakaj ji je sin to zaupal oziroma sploh povedal. Rekel ji je, da nikomur drugemu tega ne more zaupati.

Kot rečeno, ne vem, za kaj je šlo. Lahko le ugibam. Težave z erekcijo? Konec koncev nima veze, za kaj je šlo. Zakaj bi 28-letnik težave s spolnostjo zaupal svoji materi?? To je meni bolano.

Še bolj bolano je pa to, da ona o sinovih težavah razlaga naokoli, pa četudi ne gre v podrobnosti," je svoje misli zgroženo delila Slovenka.

To, kar je za nekoga 'normalno', se lahko močno razlikuje glede na kulturne, družinske in individualne dejavnike.

Nekateri ljudje se lahko s svojimi starši ne glede na svojo starost brez težav pogovarjajo o intimnih temah. Za druge so ti pogovori morda bolj zasebni ali neprijetni.

Navsezadnje je odločitev, da staršem zaupaš spolne težave, zelo osebna. Odvisna je od tvojega odnosa s starši, stopnje udobja pri pogovoru o takšnih temah in narave odnosa med vami.

Ne spreglej:

V mnogih primerih pa je posameznikom morda bolj prijetno poiskati nasvet pri zdravstvenem delavcu, terapevtu ali svetovalcu, ki je specializiran za vprašanja o spolnem zdravju. Ti strokovnjaki lahko nudijo svetovanje in podporo ter hkrati ohranijo zaupnost, zaradi česar je lahko za nekatere osebe razpravljanje o takšnih zadevah bolj prijetno.

Preveri še, kaj o zgornji temi menijo drugi:

"NE, ni bolano, no. Verjame in upa, da mami ve recept za težavo. /.../ Tudi moj mislim, da bi me znal kaj okoli tega vprašat. Ja, koga pa naj. Prijatelje ga je sram. Če piše na forum, ne ve, če je nasvet taprav, kdo še ostane? Domači, ne?" je pod zgornjo objavo zapisal eden izmed uporabnikov, drugi pa je dodal: "Odvisno, kakšen odnos imata. Če je ok, je to samo znak velikega zaupanja med njima. Ni pa ok, če mama to okrog razlaga. Potem je ona pacientka."

V nasprotju z zgornjima odgovoroma, pa je tretji uporabnik bil nekoliko bolj oster: "Ne, če je sin, se bo z atejem pomenil o takšnem problemu, če je hčerka, pa z mamo, če ima samo enega starša, pa pač s tistim ..."

"Pač imata odprto komunikacijo, sproščen odnos. Boljše, da govori z mamo, kot pa z nobenim. Če bi imel kakšnega zaupanja vrednega prijatelja, bi že njega vprašal … ampak očitno mami bolj zaupa. Jaz sem tudi bolj zaupala staršem kot prijateljicam … One so nesle naprej, sigurno," je zapisala četrta.

Preberi še: "Veseli" december? TO je najpogostejši razlog, zakaj se pari prepirajo med prazniki (+ kako spor rešiti)

Te morda zanima tudi: "Nečak je ves čas pri nas - šla sem k svakinji domov, tam pa naletim na prizor, ki ..." (zapis jezne Celjanke)

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem