Se bojiš, da boš kaj zamudila?

"Saj veš, da se v začetku jeseni poročim," je prijateljica začela jutranjo kavo. "Ampak ti moram nekaj priznati! Malce sem se razgledovala okoli," je rekla in mi zaprla sapo. Še preden bi prišla do besede, je nadaljevala: "Ne obsojaj me, nisem varala, sem se pa malce spogledovala, še posebno, odkar je Tilen prišel v našo družbo."

Se bojiš, da boš kaj zamudila? (foto: Getty images) Getty images
4. 9. 2014

Še sreča, da mi je zaupala vse to. Tudi sama sem v šestletni zvezi in priznam, da vsake toliko preverim, ali sem še zanimiva na igrišču.

Zanimivo je, da imam dve vrsti prijateljic. Takšne, s katerimi se o tem pogovarjam, in druge, pri katerih že na daleč začutim, da so takšni pogovori nezaželeni. Nisem prepričana, ali so tako zaljubljene, da ne vidijo več kot dva metra pred sabo, tudi če so v zvezi že več let, ali se o svojih popestritvah jajčnikov (kot temu pravi moja mama) ne želijo pogovarjati.

"Tip, s katerim sem se dobila, je preveč poraščen. Zakaj si me poslala na tako obupen zmenek?" se je nekega večera pritoževala Dona, potem ko se je vrnila z zmenka z nekim metroseksualnim modelom. "Kaj misliš s tem?" sem jo začudeno vprašala. "Poglej, koliko tipom sva všeč. Razturava!" Za mojo entuziastično vnemo, da kolegico povežem s človeško gorilo, se skriva za­htevnejše vprašanje: zakaj se ponovno vračam v temačne vode digitalne zmenkarske scene ravno v času, ko bi mogla plavati v bazenu za odrasle, ker sem pač v uspešni zvezi. Nekateri bi rekli, da se bojim ustaliti, Američani pa temu pravijo seks FOMA (the fear of missing ass ali po naše 'strah, da boš zamudila kaj razburljivega').

Kako bi lahko kaj zamudila?

Strah pred zamujanjem nečesa novega je zadnja oblika dru­žbene nevroze, ki jo doživljajo mlajše generacije ob mrzličnem ogledovanju tisočerih fotografij z zabav, ki se jih niso udeležili. Gre za občutek, da zamujaš nekaj boljšega, medtem ko si v ljubezenskem razmerju.

Ženske med 20. in 30. letom se soočajo s strahom pred ustalitvijo brez številnih spolnih izkušenj in skrbjo, da se bodo kljub sanjskemu moškemu nekega dne zbudile in spoznale, da se vse dobre seks dogodivščine dogajajo zunaj njihove spalnice.

Morda imaš tudi ti katerega od številnih simptomov, kot so strah pred zamujanjem nečesa novega, pretirano navdušenje nad všečkom tvoje fotografije od bivšega, zavidanje prijateljicam, ki uživajo v svobodi in neobveznih razmerjih, razdraženost in intenzivni izbruhi jeze ob partnerjevih šalah o tem, da sta (kljub nekajmesečni zvezi) kot stara zakonca. Tudi če se ne zavedaš, je lahko FOMA usodna za tvoje razmerje.

Ravno pred njenim 27-letnim rojstnim dnem je Romana, ki je danes stara 29, spoznala, da ne želi biti več v razmerju s fantom, s katerim sta bila skupaj osem let. Ni ga zalotila pri varanju ali kaj podobnega. Prikupna blondinka, ki živi v Ljubljani in večino časa preživi v službi, je imela precej srečno razmerje, ki je temeljilo na zaupanju in medsebojnem razumevanju ter občudovanju. Ko se je razšla z Davidom, je vedela, da se ni razšla le s prvim, ampak tudi edinim fantom, s katerim je spala ... kar je bil tudi razlog, da je prekinila zvezo. "Ko si v razmerju, se včasih srečuješ z občutkom, kot da si ujeta in da si v njem izgubila sebe, potencialno popolnoma drugačno življenje in številne seksualne partnerje," pravi Romana.

Romana je del generacije milenijcev, ki se zaradi strahu pred izgubo možnosti izbire poroča pozneje kot včasih in uživa v seksualni svobodi. Nad milenijci ni več pritiska, da si ustvarijo družino, zato si nabirajo več seksualnih izkušenj, ne da bi jih kdo obsojal. Kot pravi prijateljica, ki uživa v samskem življenju: "Zakaj bi si naročila jed po naročilu, če lahko uživam v ruskem bifeju?"

FOMA pa je dobro poznana moškim. Ti si, čeprav so v zvezi, predstavljajo, kako bi bilo, če bi imeli odnose z drugimi dekleti. "Kadar sem s punco in se zagledam v neko drugo dekle ali začnem razmiš­ljati o tem, kako bi bilo super spati z dekletom, ki sem ga prejšnji vikend spoznal na nekem žuru, vem, da je to signal, da nekaj z mojo zvezo ni okej. Zato ta hip nisem z nobeno," prizna 30-letni Jan. Razlika med njihovim in našim dojemanjem je v tem, da se me ob tem počutimo krive, moškim pa je to nekaj povsem normalnega.

Zakaj se ti to dogaja?

Veliko žensk čuti pritisk, da morajo nujno ugotoviti svoje želje in vzorce v zvezah. Prepričane smo, da lahko odkrijemo svoj pravi jaz le skozi številna seksualna razmerja. Strah, da bi bile označene kot lahkožive, se je spreobrnil v strah pred tem, da srečamo življenjskega sopotnika, še preden se popolnoma seksualno izživimo. Zato ni nič čudnega, da moderne ženske pojem ustalitve enačimo s sprijaznjenjem.

Kaj je pravzaprav prineslo FOMA med mlade ženske? Ironično, ampak veliko vlogo pri tem imajo prav starši in njihova vzgoja. V tem trenutku je več takšnih, ki poudarjajo pomen izobrazbe, kot tistih, ki ti svetujejo, da si čim prej poišči stalnega partnerja in si ustvari družino. Kot je v seriji Girl puncam svetovala mama Hannah Horvath: "Raje kot fanta obdrži službo!" Sicer pa niso starši tisti, ki nas v soboto zvečer spodbujajo pri zabavi. Največ vpliva imajo prijatelji in družbena omrežja. Kot pri vseh stvareh, tudi pri FOMA na tvoje mišljenje podzavestno vplivajo prijateljice.

Ko smo v resni zvezi, pogosto slišimo pripombe v smislu: "Zakaj si se tako hitro ustalila? Nikoli ne boš več tako mlada, zdaj so najboljša leta za samskost!" Včasih lahko dobiš ob prijateljičinih očitkih občutek, da ti zameri oziroma je razočarana, ker si ne delita enake izkušnje. Problem je v tem, da se najbolje podpiramo takrat, ko smo v enaki situaciji, se pravi, ko sta s prijateljico obe vezani ali samski. Kadar je ena v globokem odnosu s partnerjem, druga pa samska, obtožbe padajo kot za stavo.

Za strah pred zamujanjem nečesa novega lahko kriviš tudi splet. Pred obdobjem spleta so bile skušnjave veliko manjše, kot so zdaj, ko te obkroža res veliko ljudi, tudi takšnih, ki bi ti potencialno lahko bili všeč. Skušnjave so vedno za vogalom, in to je zelo nevarno ... včasih celo seksi nevarno, kot sam hudič!

Pomisli, preden so obstajala družbena omrežja, nismo imele pojma, da zanimamo toliko tipov! Zdaj pa te ob prepiru s fantom kaj hitro spreleti misel, da bi se lahko tačas pogovarjala s tipčkom, ki vztrajno všečka tvoje fotografije na Instagramu ali vedno komentira tvoje objave na Facebooku. In če se za trenutek ustaviš: kaj je pravzaprav s fantom, ki ti všečka fotografije? Med poplavo dejanj na družabnih omrežjih je njegov všeček zelo pasivna gesta, ampak v resnici tudi zelo pomenljiva. S tem pokaže, da mu je všeč fotografija, kako si videti na tej fotografiji, in vse, kar je povezano s tabo. Kar v današnjem času punce najbolj skrbi, je to, da se bodo prehitro ustalile in da bodo zamudile svoja leta v slogu Seksa v mestu, polna zabave in pestrega življenja. Tudi mediji pogosto prikazujejo, kako bolj seksi in srečne so samske osebe kot pa tiste v zvezah. Samo spomni se na Rachel in Rossa v Prijateljih, ki sta se hitro razšla, čeprav sta sodila skupaj!

Kaj pa zdaj?

Si pravkar ugotovila, da tudi tebe daje FOMA? Občutek, da nekaj zamujaš, lahko v tebi v spodbudi željo, da nekaj spremeniš. Ko si v zvezi srečna, običajno sploh ne opaziš luštnih tipov v mestu, ker si z mislimi pri fantu, ki te čaka doma. Flirtanje z drugimi in razmišljanje o tem, kakšen odnos bi lahko imela z njimi, se pojavi takrat, ko zveza, v kateri si, ne deluje tako dobro. Ko čutiš, da se ti to dogaja, se vprašaj, zakaj ti naenkrat paše pozornost drugih, in če si sploh v odnosu, v katerem se počutiš izpopolnjeno.

Pred nekaj leti je 25-letna Saša postala čedalje bolj zafrustirana v razmerju z dolgoletnim partnerjem in njegovo nesposobnostjo eksperimentiranja v postelji. "Bil je vanilja, jaz pa eksotični sorbet," je metaforično pripomnila. Njeno nezadovoljstvo je prišlo do vrelišča, ko je začela obiskovati tečaj joge, ki ga je vodil neverjetno privlačen učitelj joge. "Takrat sem dojela, da se bom lahko seksualno izživela le v drugem razmerju." Saša je končala zvezo in kmalu ugotovila, da je zaplavala v podobno neizpolnjujoče razmerje s samovšečnim jogistom. Učitelj joge, ki je bil tako zelo zabaven, izviren in dober v jogi, je večino časa, ki sta ga preživela skupaj, čvekal o tem, kako zabaven, izviren in dober je v jogi. "V postelji je bil čudovit, preizkusila sem položaje, ki so popolnoma neizvedljivi, vendar se je kaj kmalu izkazalo, da mi sploh ni všeč. Bil je preveč aroganten za moj okus."

Prav nič ni narobe s tem, da si vzameš čas zase in za nekaj časa pozabiš na zveze, tako kot ni nujno, da so občasni občutki odobravanja fanta, ki se ti zdi simpatičen, znamenje, da si v nesrečni zvezi.

Popolnoma naravno je, da se na vsake toliko časa za trenutek 'zatreskamo' v tipe, ki jih srečujemo v življenju, čeprav smo z nekom v odnosu. Čeprav smo s kulturnega vidika prisiljene v to, da moramo ves čas verjeti v razmerje, je neizogibno dejstvo, da se v še tako popolni zvezi pojavljajo mešani občutki.

Medtem ko ti lahko Romanina in Sašina zgodba služita kot opomba pred končanjem zveze zaradi vrhunskega orgazma, se lahko tudi te zgodbe končajo s srečnim koncem. Saša pravi, da je svojo FOMA ozdravila s tem, ko se je poročila z moškim, ki je pripravljen na vse. "Pusti mi, da sem spontana in divja, ne da bi me medtem silil v stvari, ki mi niso všeč."

Zato ne skrbi, če se od časa do časa zbudiš z občutkom tesnobe ali se zalotiš pri razmišljanju, da je zaradi 'zveze konec tvojega življenja'. Prav tako se ne žri zaradi pomežika natakarju v lokalu, ampak raje uporabi tisti seksi cosmo nasvet, ki si ga do zdaj še nisi upala ... Zagotavljamo ti, da bo tvoj partner s tvojo novo energijo presrečen, dvomi pozabljeni in predvsem ti zadovoljna.

Prevedli in priredili: Eva Mravlje in Lola Agnič