Samski očetje - neprimernimi tipi za zmenek?

Samski očetje, profesionalni glasbeniki, vegetarijanci in najboljši prijatelji – nekateri fantje so že vnaprej obsojeni na neuspeh sveta zmenkarij. Vendar je to morda popolnoma nepravično. Preberi, zakaj!

Samski očetje - neprimernimi tipi za zmenek? (foto: Profimedia) Profimedia
18. 5. 2017

Neprimerni #1 Samski očka

“Prijateljice so me opozarjale,” pravi 27-letna Tanja, učiteljica, ki je že eno leto v razmerju z očetom dveh otrok. “Zdaj mi pravijo, da sem srečna, ker imam odgovornega moškega, ki skrbi za svoja otroka. Tudi one so prej že bile s samskimi očeti, ampak še niso srečale takšnega, ki bi resnično skrbel za svoje otroke.”

Njen moški, 37-letni Simon, je bil nekoč poročen, potem pa ga je žena zapustila.

“Rekel ji je, da je prekršila zaobljubo in mu zato ne sme vzeti otrok. In jih niti ni hotela, ker jih njen novi moški noče v svojem življenju,” razkrije Tanja.

Otroka sta zdaj stara 12 in 14 let. Ana prizna, da jima ni lahko.

“Simon je zelo zaposlen s svojim delom v neprofitni organizaciji, jaz mu pomagam, kolikor lahko in postorim večino stvari doma. A otroka nista srečna. Hčerka mi sicer govori, da lahko ona kuha, sinu dela težave šola, ampak Simon mi ne pusti, da pomagam.”

“Res ga imam rada in razumem, da otrokoma ni lahko, zato se trudim po najboljših močeh, da jima olajšam situacijo. Z njima celo gledam njune priljubljene TV-oddaje. Mislim, da se počasi prilagajata. Zadnjič smo se že skupaj smejali, ko smo gledali neko komedijo, in bil je res super občutek. Nekega dne si želim svoje otroke in Simon je odprt za to možnost. Želim, da imava srečno družino.”

Prednosti romantičnega odnosa s samskim očkom:

Veš, da ima prave vrednote, če otroke postavlja na prvo mesto. Samo prepričaj se, da so njegovi nameni pristni in ne izkorišča otrok za maščevanje bivši ženi. Preveri tudi njegove druge vrednote: tudi če ima prava družinska načela, je lahko še vedno manipulativni lažnivec.

Če te njegovi otroci sprejmejo, ti pa si ne želiš svojih lastnih otrok, je to odlična rešitev. Samo ne dovoli, da odgovornost do svojih otrok preloži nate, če si se ti zaradi katerihkoli razlogov odločila, da nočeš imeti svojih.

Slabosti:

Otroci pogosto sanjarijo o tem, da se bosta starša pobotala, zato te lahko vidijo kot oviro. Starejši otroci pa znajo prezirati tiste, ki želijo stopiti v vlogo njihovih novih staršev. Pogosto idealizirajo svoje biološke starše. Najboljši način povezovanja z otroki je prek zabave, hiteti pa ni pametno.

Otrok ne moreš prisiliti, da te imajo radi. Ne moreš jih prisiliti, da te spoštujejo. Spoštovanja jih morajo naučiti starši, in to ne prek besed, ampak z dejanji. S samskim očkom bosta morala do otroka pristopati s spoštovanjem in razumevanjem, prav tako pa mora otrok očeta videti, kako spoštuje tebe.

Otroci ločenih staršev se lahko čutijo zapuščene ali neljubljene. Agresivni načini izražanja teh čustev niso redki, pri čemer te lahko izkoristijo kot razlog za njihove napade tečnobe. Takšne rane celita samo čas in potrpežljivost, seveda pa lahko veliko pripomore tudi strokovna pomoč.

Ker že ima otroke, si morda ne želi še dodatnih. Če si jih ti želiš, morata to razčistiti na začetku razmerja.

Neprimerni #2 Profesionalni glasbenik

Z mladimi glasbeniki, zagledanimi v slavo, je nekoliko več dela kot z utečenimi. Ana je Alena, glasbenika v folkrokerskem bendu, spoznala pred desetimi leti prek prijatelja, ki je v bendu igral bas kitaro.

“Z njimi sem šla na turnejo kot njihova uradna fotografinja. Ampak par sva postala šele nekaj let pozneje: ljubezen na drugi pogled!” Zmenki so bili fantastični. “Do takrat sva bila že povezana na globlji ravni. Obema je bilo blizu spiritualno življenje. Alen me je pred šestimi leti zaprosil za roko, poročila sva se v Indiji na svetem mestu.”

Glede strahu, kaj se dogaja na turnejah: “Glasbeniki bodo vedno privlačni mladim dekletom, a me to nikoli ni skrbelo,” pravi Ana.

“Alen je talentiran, privlačen moški. Zdaj imava hčerko, staro 22 mesecev, in jo oba naravnost obožujeva, sama pa mu zaupam, predvsem zato, ker sva res povezana.”

Prednosti romantičnega odnosa z glasbenikom:

Njihove delovne ure so fleksibilne – če so tudi tvoje, lahko skupaj preživita veliko časa.

Festivali in koncerti so odlična zabava, sploh če si lahko v zaodrju.

Glasbeniki so umetniki in perfekcionisti, kar bo v tebi zbujalo izjemen ponos. Ko boš enkrat še razumljena kot del benda, pa bo to poudarilo tvoj občutek pripadnosti. Pazi le, da to, koliko se ceniš, ni popolnoma vezano na sprejemanje in potrditve drugih.

Najboljši glasbeniki so čutni in razumevajoči, kar bo tudi tebe spodbujalo k takšnemu razumevanju sveta. “Alen me je vedno podpiral na moji kreativni poti,” pove Ana.

Slabosti:

Neizogibno je, da bodo glasbenike vedno pecale druge ženske. Nastopanje zahteva znanje, sposobnost, pogum in strast, kar pa je izredno močna mešanica. Resnično si morata deliti zaupanje, da se lahko počutiš varno v takšnem odnosu. Zaupanje pa si je treba zaslužiti in ga vzdrževati kar nekaj časa, preden postane prepričljivo.

Glasba bo vedno na prvem mestu. “Na pomembne dni, kot sta valentinovo in novo leto, imajo največkrat koncerte, kar pogosto zmoti rutino, sploh če morajo na turnejo, ki traja tudi več tednov,” pravi Ana.

Turneje niso za slabiče. So utrujajoče in za sopotnike dolgočasne, saj vključujejo veliko potovanj, čakanja v zaodrju in včasih vztrajanje na koncertnih lokacijah, ki niso najbolj prijetne – ali prijazne. “Na eni od turnej smo morali spati v neki zguncani prikolici. Pa tudi po garažah sem že spala. Ampak sama to vidim kot del zabave,” doda Ana.

Neprimerni #3 Najboljši prijatelj

“Filip je bil bratov najboljši prijatelj,” nam pove 23-letna Maja, ki je s 24-letnim Filipom tudi sama postala tesna prijateljica. “In ko nekoga poznaš od majhnega in se skupaj kopata ter hodita v hribe (on pa pazi na mimoidoče, ko lulaš v grmovju), potem ostane malo tistega, kar o tem človeku še ne veš.”

Maja je pred Filipom hodila na zmenke z različnimi fanti. “Odkrivanje novega je bilo vzburljivo, ko lupiš sloje in odkrivaš, kakšen tip se skriva spodaj.” Če te potem ta fant razočara, ga pustiš in greš naprej – tvoj zvesti prijatelj pa je vedno na voljo, da te potolaži.

Majin brat in njegovi prijatelji so študirali na različnih fakultetah, Filip, ki je sčasoma postal Majin najboljši prijatelj, pa je celo diplomiral iz istega področja kot ona.

“Vedno so naju zanimale precej podobne stvari, kar naju ni prav nič motilo.” Točka preobrata se je zgodila osem mesecev po diplomi. Filip je dobil službo v Nemčiji, v tem času sta si pošiljala elektronska pisma in sporočila. “Potem pa mi je nekega dne poslal fotografije s svojo novo punco ... in začutila sem nekakšen čustveni udarec, ki je bil zelo podoben ljubosumju.”

Ko je Filip za nekaj dni poslovno obiskal Slovenijo, sta se po dolgem času srečala. Oblečen je bil v elegantno obleko in takrat ga je Maja prvič videla s popolnoma drugačnimi očmi. Odpeljal jo je na večerjo – in vse skupaj je delovalo kot čisto pravi zmenek.

“Tudi končalo se je kot pravi zmenek,” pove Maja. Biti z najboljšim prijateljem je fantastično: nič neprijetnosti, nikomur ni treba spregovoriti niti besede. Oba sta na isti frekvenci.

Povedal ji je, da se je nekaj časa dobival z dekletom v Nemčiji, a se ni razvijalo v pravo smer, saj so njegova čustva do Maje postajala vedno bolj intenzivna. Pet mesecev pozneje načrtujeta skupno selitev v Nemčijo.

Prednosti romantičnega odnosa z najboljšim prijateljem:

Občutek domačnosti prinaša globino privlačnosti, ki jo sicer v odnosu začutiš šele pozneje, ko padejo fasade in si končno lahko to, kar si.

Občutek varnosti in udobja, ko lahko samo namigneš, da si pripravljena na naslednji korak. Za dolgotrajen in močen odnos potrebuješ trdne temelje, ki potrjujejo najboljše vezi prijateljstva.

Tvoja in njegova družina se že poznata in se ti tako ni treba obremenjevati s prvimi predstavitvenimi obiski in odgovarjanjem na nešteta neprijetna vprašanja.

Slabosti:

Spreminjanje vlog iz prijateljskih v partnerske ni vedno enostavno. Ne moreš predvideti, da bosta dobra partnerja zgolj zato, ker sta dobra prijatelja. Prepoznati morata potrebe drug drugega v novih vlogah in se naučiti delovati znotraj novih omejitev.

Izpustiš fazo 'metuljčkov', vznemirjenje in intenzivnost prvih zmenkov. Ob tem se lahko vedno spomniš, da ta faza tako ali tako ne traja dolgo, medtem ko so udobje, zaupanje, varnost in skupne vrednote dolgotrajne nujnosti vsakega zdravega razmerja.

Morda se ti bo zdelo, da se ti ni treba tako zelo truditi. “Nekega dne sem se zalotila, da sem oblečena v njegovo zadnjo čisto majico in boksarice,” prizna Maja. “Filipu je bilo to sicer všeč, ampak je potreboval svoja oblačila, ker sem bila jaz na vrsti za pranje perila in se mi pač ni ljubilo.”

Saj je sproščujoče, da se ti ni treba tako zelo truditi, da bi nekoga navdušila, ni pa se treba tudi do popolnosti zanemariti.

Lahko neprijetno vplivaš na svoj krog prijateljev. Če imata skupne prijatelje, h komu se potem zatečeš, če imata resen prepir? In na čigavo stran bodo stopili oni? “Poskusila sem se obrniti na mamo, ampak je dala prav Filipu,” pravi Maja. “Ker ga že od nekdaj obožuje.”

Pripravi se, da lahko tvegaš vajino prijateljstvo. Se lahko vrneta na točko, kjer sta bila prej, če se odnos ne obnese? Ohraniti prijateljske odnose z bivšim ni preprosto, zlasti ko eden ali drugi najde novega partnerja. Vama bo ta novi partner lahko zaupal, da bosta tudi v prihodnje samo prijatelja? Bi ti zaupala v takšnem primeru? “Ne vem,” vzdihne Maja.

Neprimerni #4 Vegetarijanec

“Videla sem izraze na njihovih obrazih,” se spominja 28-letna Sanja trenutka, ko je prijateljem povedala, da je njen novi fant vegetarijanec. “A so se motili!”
Triintridesetletnega Bineta je spoznala v kompleksu, kjer je želela odpreti svoj lepotni salon.

“Izjemen plesalec je in tako zelo zabaven. Imava enak okus za vse, razen hrano. Ironija je, da izhajam iz okolja, kjer smo vedno jedli veliko mesa, on pa je vegetarijanec. Pri nas doma meso jemo skorajda vedno. Oče tudi pije in kadi. Bine ne počne nič od tega – ampak me s svojimi načeli ne obremenjuje.”

Za prvi zmenek jo je peljal v indijsko restavracijo. “Dražila sem ga, da me naslednjič lahko pelje na pravi steak.”

In res – drugi zmenek sta imela v restavraciji, kjer strežejo sočne steake. Ona si je privoščila enega srednje pečenega, on je jedel vegetarijansko lazanjo. In ji pri tem ni niti enkrat omenil, kako čezmerno kopičenje goveda zaradi prdcev povzroča učinek tople grede in uničuje planet. Ko ga je med deljeno sirovo tortico (prej je preveril, da ne vsebuje želatine) vprašala, kaj si v resnici misli o tej teoriji z govedom in njihovimi plini, je mirno odgovoril:

“Večji problem kot prdenje je toleranca in zbujanje krivde pri ljudeh ne vodi do rešitev.” Verjame v spoštovanje drugih in osebne odločitve. “Takrat sem vedela, da imam zmagovalca.”

Zdaj že pogosto pride k njej domov in kuha. “V hladilniku ima svojo poličko in pripravlja izjemne vegetarijanske jedi. Sama si včasih zraven priložim še kakšen zrezek, ampak vedno pogosteje brez težav spustim meso v obroku.”

Prednosti romantičnega odnosa z vegetarijancem:

Lahko je izredno toleranten do mesojedcev. Celo bolj, kot predvidevaš.

Statistike kažejo, da 30 odstotkov mesojedcev ne bi bilo v razmerju z vegetarijancem ali veganom, medtem ko le štirje odstotki vegetarijancev ne bi bili v razmerju z mesojedcem.

Vegetarijanci so bolj ozaveščeni glede zdravega življenja. Po raziskavah imajo v povprečju nižji indeks telesne teže kot mesojedci.

Vegetarijanci so zelo zabavni. V eni od študij omenjajo, da več rastlinske hrane pojemo, več energije proizvedemo, z njo pa tudi bolj mirne in spokojne občutke. “Bine ima fantastično telo in neskončno energije,” potrdi Sanja.

Slabosti:

Nekateri vegetarijanci nočejo mesnih izdelkov v svojem hladilniku. Ali v svojem domu. Če kot mesojedka tega ne moreš sprejeti, je to lahko resna grožnja trajnemu razmerju.

Vegetarijanci so lahko nadvse izbirčni glede sestavin v čisto vsem. Po anketi, ki so jo opravili na strani match.com, naj bi bila kar 66 odstotkom ljudi izbirčnost pri hrani zelo neprivlačna vrlina.

Ob vegetarijancu boš morebiti dobila občutek moralne inferiornosti. Zato sem moraš iskreno vprašati, kaj sama pri sebi verjameš, da je zate prav. Kaj je tvoja resnica. To je lahko po eni strani velika priložnost za osebno rast.

Po predlogi GLYNIS HORNING priredil DARJO HRIB

Preberi še: Njegove najbolj intimne skrivnosti (ki ti jih ne bo nikoli priznal)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri