Samo to (ključno) napako odpravita, pa bo vajina zveza stokrat boljša!

Najnovejša študija na področju razmerij je pokazala, da si napačno razlagamo partnerjeva čustva bolj pogosto, kot mislimo. Se tudi tebi zdi, da včasih ne zna "prebrati" tvojih pravih čustev? Mogoče pa gre tudi za obratno situacijo...

Samo to (ključno) napako odpravita, pa bo vajina zveza stokrat boljša! (foto: Profimedia) Profimedia
21. 2. 2021

Ne glede na to, kako dobro poznamo partnerja (ali vsaj mislimo tako), včasih spregledamo signale in mislimo, da nekaj govori, razmišlja ali čuti, ko gre dejansko za nekaj popolnoma drugega.

In način, na katerega si razlagamo – oziroma napačno razlagamo – partnerjeva čustvena znamenja, ima lahko velik vpliv na našo zvezo, so ugotovili raziskovalci na Univerzi v Washingtonu.

Študija, v katero je bilo vključenih 120 heteroseksualnih parov, je ugotovila, da smo večina nagnjeni k "podcenjevanju tega, kako pogosto partner zatira čustva, in precenjevanju njegove zmožnosti, da vidi svetlo stran težave, ki bi lahko v nasprotnem odražala negativna čustva," pravi Lameese Eldesouky, avtorica študije.

Navsezadnje je videti, kot da sploh ne poslušamo drug drugega in s tem, ko nismo pozorni in ne dojamemo pravih čustvenih znakov, nismo tako sinhroni, kot bi lahko bili.

Veliko nas je nagnjena k zatiranju čistev z namenom, da bi bili navzven videti sproščeni, kot da nič ni narobe, ali pa skušamo gledati pozitivno v slabi situaciji.

In to lahko povzroči križanje signalov, če je en partner zmožen "gledati svetlo stran", drugi pa ne (in tega ne prizna).

"Ta študija kaže, da je zatiranje lahko lažje soditi, kot prevrednotenje, saj zatiranje omogoča bolj zunanje znake, kot je na primer ravnodušnost," pravi Tammy English, soavtorica študije.

"Zatiranje se pogosto obravnava kot negativna lastnost, med tem ko se prevrednotenje obravnava kot pozitivna zaradi različnih vplivov, ki jih imajo te strategije na čustveno dobro počutje in družbene odnose."

Po vrhu vsega se je izkazalo, da so ženske nagnjene k temu, da vidijo svojega partnerja v bolj pozitivni luči kot moški nasplošno in predvidevajo, da so ljudje manj zmožni skriti svoja čustva, kot jih dejansko skrivajo.

Zelo verjetno zato, ker se ženske že po naravi malo bolj zavedamo svojih čustev.

Za konec pa ključno: Partnerjevega brezizraznega obraza ali vztrajnega 'Popolnoma sem v redu!' ne sprejmi takoj kot takšnega (tj. ne verjemi mu takoj).

Če se ti zdi, da je on ali ona na skrivaj še vedno v mislih pri tistem prepiru, ki sta ga imela nekaj ur nazaj, "koplji" malo bolj globoko, da se prepričaš, da si našla/našel pravo rešitev ali pa gre samo za napačno razumevanje.

Po tem članku prevedla in priredila: N. Š.

Preberi še: 10 znakov, da nisi samo njegova punca, ampak tudi najboljša prijateljica ali pa Kdaj z ljudmi prekiniti stike?

Priporočamo tudi: "To je bila njegova najboljša odločitev v življenju" (najbolj prisrčne zgodbe parov o tem, kako so se spoznali).