S hrano do boljšega seksa

V postelji preživimo približno tretjino življenja. Večinoma prijetnega, vendar se tako pri spanju kot pri seksu lahko pojavijo tudi težave, o katerih praviloma ne znamo niti govoriti, kaj šele, da bi jih rešile same.

28. 3. 2002

Ste kdaj pomislile, da majhne in preproste spremembe načina življenja lahko delajo čudeže tudi v spolnem življenju? Cosmo vam bo tokrat nakazal, kako vam hrana lahko pomaga do še boljšega seksa, kot ste ga vajene zdaj.

Gotovo veste, da je za ohranjanje zdravja in dobrega počutja pomembna pravilna prehrana – veliko sadja in zelenjave, žitarice, ogljikovi hidrati in beljakovine ter v zmernih količinah tudi maščoba. In splošno dobro počutje je seveda prvi pogoj za to, da bo tudi vaše spolno življenje takšno, kot si ga želite.

Če krvni sladkor niha

Prenajedanje, neredno in nezdravo hranjenje ali pa nesmiselno stroge diete, zaradi katerih boste v postelji razmišljale samo o hrani, bodo zagotovo pokvarile vaše spolno življenje.

Enako velja za stres, ki ubija željo po seksu. Kaj torej storiti, da boste kar največ večerov želele preživeti v postelji s svojim dragim, ne pa s knjigo? Ian Marber in Vicki Edgson, avtorja knjige “In bed with the food doctor” (V postelji z doktorico hrano), sta prepričana, da vsak delček vašega telesa – tudi tisti, na katere v zvezi s seksom sploh ne pomislite – na različne načine sodeluje pri tem, da sploh lahko začutite poželenje, se vzburite in nato uživate v posteljnih igricah.

Seveda je pomembno, da ste v postelji s pravim človekom, sproščene, v prijetnem okolju in še kaj, vendar bodo telesni užitki še večji, če bo vaše telo zaradi pravilne prehrane vitalno, polno energije, ve pa se boste zaradi tega počutile še bolj privlačno, samozavestno in zadovoljno. Če pa se tako ne počutite, če se vam zdi, da imate težave, ki vplivajo na vaše užitke v postelji, si preberite, kako se lahko odpravljanja problemčkov lotite s pravilno izbiro hrane.

Porušeno ravnotežje ravni krvnega sladkorja lahko vpliva na željo po seksu in na to, kako se boste pri njem izkazale. Če ste utrujene, energija pa vam skozi ves dan izmenično narašča in pada, bo to zagotovo imelo vpliv na vaše počutje in zanimanje za spolno življenje. Večino hrane, ki jo pojemo, se skozi celo vrsto zapletenih procesov spremeni v glukozo, ki je odlično gorivo za telo. Vendar pa se hrana spreminja v glukozo z različno hitrostjo.

Tako se denimo preprost sladkor (med) spremeni v energijo skoraj takoj, medtem ko pri zapletenih ogljikovih hidratih (rjavi riž) proces traja dlje. Če boste zaužile obrok, sestavljen iz preprostih ogljikovih hidratov (sladkorjev), bo raven glukoze hitro narasla in poskrbela za takojšnjo energijo. Vendar pa takšnemu skoku energije, ko se raven sladkorja v krvi dvigne zelo hitro, sledi tudi hiter padec, kar boste občutile kot nihanje energije, razpoloženja in sposobnosti koncentracije.

Kaj torej jesti, da se ne boste eno uro počutile, kakor da ste na vrhu sveta, nato pa povsem na tleh? Ian Marber in Vicki Edgson pravita, da je prvo in hkrati zlato pravilo uživanje majhnih obrokov večkrat na dan, najbolje vsake tri ali štiri ure. Tako bo vaša energija ves čas ostala na približno enaki ravni.

Poleg tega pri vsakem obroku uživajte različne kombinacije beljakovin, ogljikovih hidratov in vlaknin, privoščite si priboljšek med obroki, izogibajte se sladkarijam, zmanjšajte uživanje kave, čaja in gaziranih pijač, ne jejte predelane hrane in raje posegajte po sveži. Najboljši prigrizki za uravnoteženje ravni krvnega sladkorja pa so kokošja ali zelenjavna juha, suši, sardine (lahko na toastu z narezanim paradižnikom), jabolko in sir cheddar.

Če hormoni niso uravnoteženi

Vzrokov za hormonsko neravnovesje je veliko, strokovnjaki pa opozarjajo, da imajo vse večji vpliv na takšne težave zunanji vplivi, predvsem kemikalije. Povprečen prebivalec razvitega sveta je na leto izpostavljen približno 3000 različnim kemikalijam in lahko si mislite, pred kako težavno nalogo se znajde telo, da ohrani zdravje in nenehno razstruplja vse škodljive snovi. Kaj sploh lahko storite?

Avtorja knjige priporočata pitje vode iz stekleničke. Čeprav voda v Sloveniji ni tako onesnažena, kot je v nekaterih drugih razvitih državah, je to gotovo dober napotek. Tudi pretirano uživanje mlečnih izdelkov in velikih količin mesa ni preveč zdravo, in sicer zaradi antibiotikov, s katerimi rejci krmijo živali.

Vendar pa jetrom, katerih naloga je prav razstrupljanje organizma, lahko pomagate s hrano, očiščeno telo pa se vam bo zahvalilo tudi z večjo željo po seksu. Jetra za nemoteno delovanje potrebujejo predvsem vitamin A, B-kompleks, vitamin C ter minerale, kot so cink, magnezij in mangan. Z rednim uživanjem morske hrane, listnate in zelene zelenjave, žitaric, rdečih jagodnic, sezama in buč boste jetrom olajšale delo, telo bolj učinkovito razstrupile in si povečale užitke.

Stres ne sodi v posteljo

Gotovo veste, kako malo vam je do seksa, kadar ste pod stresom. Sodobno življenje je pač tako, da je stres redko zgolj občasen pojav, ampak je postal naš redni in skorajda vsakdanji spremljevalec. Stres ni le v vaši glavi, ampak nanj reagira tudi telo, zato vam ni do seksa. Kadar telo zazna nevarnost ali je pod kakršnimkoli pritiskom, se namreč zbudi obrambni mehanizem. Sproži različne biokemične spremembe, ki pomagajo telesu, dokler “nevarnost” ne mine.

Energija se zaradi stresa, ki ga telo enači z nevarnostjo, preusmeri od prebavnega sistema v mišice, saj je telesni obrambni mehanizem prepričan, da je treba mišicam zagotoviti potrebno zalogo za primer nevarnosti. Zaradi tega avtorja opozarjata, da stres zmanjša prebavne sposobnosti telesa in vsrkavanje vseh hranilnih snovi iz hrane, tudi tistih, ki jih potrebujete za vzdrževanje spolnih želja.

Če se zavedate, da živite v stalni napetosti, potem bodite še bolj pozorne na prehrano in svojemu telesu pomagajte z vitaminom C (paprika, brokoli, kivi, krompir), vitaminom B3 (zelena listnata zelenjava, riž, arašidi) in magnezijem (orehi, sadje, zelena zelenjava, žitarice). Sicer pa je znano, da prav seks lahko učinkovito zmanjšuje stres – torej, kaj še čakate?

Še huje kot stres je, če se vas loti depresija, ki ji pravijo tudi bolezen modernega časa, saj je vse bolj pogosta. Eden od njenih simptomov je lahko prav pomanjkanje želje po spolnosti. Seveda hudih oblik depresije ni mogoče zdraviti s hrano; v tem primeru je potrebna strokovna pomoč.

Slabo razpoloženje in žalost pa lahko omili predvsem hrana, bogata z vitaminom B, ki ga najdete v rjavem rižu, žitaricah, orehih, mesu, ribah, jajcih, mlečnih izdelkih, avokadu, smetani, gobah in brokoliju. Poleg tega za izboljšanje razpoloženja uživajte še morsko hrano, sir in banane.

Spet sem tako utrujena

Če vaša ščitnica deluje slabo, kar je pri ženskah dokaj pogosto, potem pogosto čutite pomanjkanje energije, želja po spolnosti pa je enaka ničli. Ščitnica, ki ne deluje tako, kakor bi morala, je povezana tudi z nizkim krvnim tlakom, kar zmanjšuje dotok krvi v spolne organe in s tem tudi možnost, da doživite orgazem.

Če sumite, da imate težave s ščitnico, pojdite k zdravniku. Same pa si lahko pomagate s hrano, ki je bogata z jodom: uživajte predvsem morsko hrano, kumare, špinačo in lubenice. Brokoli in zelje sicer ovirata delovanje ščitnice, vendar sta za telo na sploh koristna, zato ju ne črtajte z jedilnika, ampak samo omejite.

Ko želja izgine

Vzrokov, da vam občasno ni do seksa, je torej veliko in nekaj smo jih že našteli. Večkrat so za vaše nerazpoloženje krive tudi različne hormonske težave, uživanje zdravil, nosečnost, slaba samopodoba (mnogo žensk ni zadovoljnih s svojim videzom, kar ima poguben vpliv na seks) in še kaj. Posledica tega je, da si zvečer želite samo še zaspati, želje po seksu s partnerjem sploh ne čutite.

Preden obupate in mislite, da je z vami resnično kaj narobe, poskusite z uživanjem naslednjih vitaminov in mineralov, ki bodo spodbudili vašo željo po spolnosti.

 • Vitamin A bo pomagal partnerju oziroma njegovemu najboljšemu prijatelju, da bo deloval tako, kot je treba, pomemben pa je tudi za nastanek hormona estrogena in testosterona; ste vedele, da imate tudi slednjega? In če hormoni niso uravnovešeni, kličete težave. Privoščite si jajca, mlečne izdelke, mastne ribe, pomaranče in zelenjavo.

 • Vitamin B je pomemben zato, ker vam daje energijo, brez nje pa, saj veste, ni želje po nobeni aktivnosti. Vitamin B6 uravnava funkcije spolnih hormonov, B3 pa pomaga pri večji prožnosti sten kapilarnih žil, zaradi česar se razširijo in na prava mesta spustijo več krvi. Uživajte žitarice, orehe, meso, ribe, jajca, mlečne izdelke, avokado, smetano, gobe in brokoli.

 • Vitamin C koristi semenu vašega partnerja ter prepreči, da bi se njegova sperma nabrala v kepice. Spodbuja željo po seksu pri moških in ženskah ter ugodno vpliva na spolne organe. Pojejte čim več jagod, borovnic, ribeza, citrusov, kivija, manga, papaje, fig, krompirja, zelene paprike in brokolija.

 • Vitamin E sodeluje pri nastanku spolnih hormonov. Strokovnjaki menijo, da je njegovo pomanjkanje povezano z zmanjšanjem želje po seksu in poslabšanjem plodnosti. Da bi to preprečile, uživajte lososa, tuno, sardine, jajca in mlečne izdelke.

 • Krom uravnava delovanje krvnega sladkorja in s tem energije. Če ga ne dobite dovolj, boste kmalu začutile pomanjkanje želje po seksu. Zato raje redno jejte žitarice, meso in sir.

 • Bor je bistvenega pomena za nastanek spolnih hormonov. Že neznatne količine tega minerala bodo povečale raven estrogena in testosterona. Saj veste, kaj to pomeni, zato si privoščite veliko različnega sadja in zelenjave.

Če si nočete pokvariti vroče noči

Prepričanje, da bo uživanje alkohola ali celo drog povečalo vašo željo po spolnosti, je zmotno. Velja namreč ravno nasprotno – alkohol in droge zmanjšajo sposobnosti in motijo užitek, čeprav se vam sprva zdi, da ste se nekoliko “okrepljene” z alkoholom znebile strahov.

V zmernih količinah – kozarec ali dva, ne pa steklenica – alkohol sicer lahko deluje kot afrodiziak, redno pitje pa pri moškem povzroči težave z erekcijo, pri ženskah pa zmanjša nastajanje estrogena in s tem željo po spolnosti. Marihuana vam bo kratkoročno sicer pomagala, da boste sprostile vse svoje zavore, pa tudi počutile se boste bolj čutno.

Če pa marihuano kadite redno, bo njen učinek na vaše spolno življenje vse prej kot dober. Čaka vas namreč zmanjšanje spolne želje, saj marihuana znižuje nastajanje testosterona. Tudi ekstazi, ki mu mnogi rečejo seksi droga, na prvi pogled okrepi občutke, zato se vam zdi, da boste v seksu še bolj uživale. Vendar pa tabletke izsušijo telo, tudi vagino, in seks je zato večkrat neprijeten ali celo boleč. Dolgoročno uživanje ekstazija tudi škoduje ščitnici, zato se zmanjša raven vaše energije. Primanjkuje vam je za seks in tudi za karkoli drugega.

Le hrana ni dovolj

Samo hladilnik, napolnjen s “seksi“ hrano, vam še ne bo zagotovil romantičnega večera in uživanja v dvoje. Zato nikar ne pozabite še na nekatere druge ukrepe, ki bodo vam in vašemu partnerju pomagali, da bosta dragoceni čas v dvoje preživela kar najbolje.

 • Ves dan pijte veliko vode, da ne boste dehidrirane – že vroč seks sam po sebi bo povzročil dehidracijo. Ta bo seveda prijetna.

 • Da vas ne bo stalno motilo zvonjenje telefona, ga brez slabe vesti izklopite.

 • Poskrbite, da ne boste dobile obiskov in prijateljem mirno povejte, da načrtujete večer v dvoje.

 • Naj vas ne skrbijo opravki, služba, ne mislite na to, da vas čakajo likanje, sesanje in neplačane položnice. Raje uživajte.

 • Kupite si novo seksi perilo, nekaj takega, kar ne nosite vsak dan.

 • V spalnici in kopalnici prižgite dišeče sveče. Vajino razpoloženje bo še boljše.

Za konec

Spolnost, želja po spolnosti in uživanje v njej – to so seveda psihološko in tudi fiziološko preveč zapleteni procesi, da bi lahko mislile, da boste samo z uživanjem prave hrane doživele nebeške užitke v postelji. Pa vendar, nič ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje, in zdrava prehrana vam gotovo ne bo škodila; nasprotno, s tem ko se boste bolje počutile in telesu pomagale premagovati stres, utrujenost, slabo voljo, bo oživelo tudi vajino spolno življenje. Že sama sprememba jedilnika pa pomeni tudi skok iz vsakodnevne rutine in stavimo, da vama bo všeč.

Katera hrana je najbolj seksi?

Ste vedele, da špinača ni dobra le za zdravje otrok, ampak tudi za boljši seks? Preberite, kaj vse morate imeti v hladilniku.

Ian Marber in Vicki Edgson sta tokrat hrano ocenjevala prav na poseben način, in sicer sta upoštevala njene “seksi” sestavine. Če boste za zajtrk, kosilo, večerjo ali pa kar za vse obroke izbrale med naštetimi izdelki, polnimi snovi, ki spodbujajo željo po seksu, bodo vajini posteljni užitki zelo vroči. Zato si dobro zapomnite 20 živil, ki najbolj spodbujajo spolnost.

Že jutri naj bodo v vaši nakupovalni košarici: špinača, mandeljni, sezamove semenke, buče, škampi, jagode, tofu, avokado, paradižnik, gobe, ribez in borovnice, rjavi riž, sir, papaja, tuna, smetana, brokoli, čokolada, kaviar. In še nekaj predlogov za seksi jedilnik: pečena jajca s špinačo za zajtrk, papaja za malico, rižota z zelenjavo za kosilo, tuna ali losos pa za lahko večerjo.

Tadeja Lampret