"Med naju se je prikradel nekdo tretji ... a to ni bila druga ženska" (srce parajoča izpoved)

29. 11. 2023
"Med naju se je prikradel nekdo tretji ... a to ni bila druga ženska" (srce parajoča izpoved) (foto: Profimedia)
Profimedia

"Vzame ti osebo, ki jo ljubiš in jo zamenja s čustveno pošastjo. Z nekom, ki ga ne prepoznaš. In ki več ne prepozna tebe – osebo, ki jo skuša rešiti. Namesto tega zdaj predstavljaš grožnjo. Si sovražnik."

Od nekdaj velja prepričanje, da sta za razpad zveze zmeraj potrebna dva.

Ammm ... žal mi je, ampak to ne drži. Ne v vseh primerih. V moj zakon se je prikradel, kot ga jaz imenujem, "ta tretji". In ni šlo za drugo žensko.

To bi bilo travmatično na popolnoma drugačen način. Govorila sem tako z moškimi kot z ženskami, ki so bili že kdaj prevarani. To rano si je nemogoče predstavljati.

Sama sem trpela za drugačno vrsto čustvene poškodbe. Ne glede na to, kako zelo sem se trudila, da bi rešila svoj zakon, je bil neuspešen. Moje razmerje je bilo prenatrpano.

Naš misteriozni trio so sestavljali ženska, moški in narcisistična osebnostna motnja.

A tam nekje zunaj obstaja še več takšnih "ta tretjih". Tistih, ki se vrinejo med par. Alkoholik, odvisnež, hazarder ter druge bolezni in motnje. Ti se preprosto vsilijo v ljubezen dveh ljudi. 

Tat v strastni noči. Tisti, ki zgrabi in oropa vsak delček dragocene in neprecenljive vrednosti vajine skupnosti. Vpiješ in kričiš. Hrepeniš po tem, da bi ti nekdo pomagal. A tej srceparajoči zveri ne moreš biti kos. Oropa te tako, da ostaneš brez vsega.

Vzame ti osebo, ki jo ljubiš in jo zamenja s čustveno pošastjo. Z nekom, ki ga ne prepoznaš. In ki več ne prepozna tebe – osebo, ki jo skuša rešiti. Namesto tega zdaj predstavljaš grožnjo. Si sovražnik.

A vendar te to ne odvrne. Ker sta na začetku, ko vaju je prvič poklicala ljubezen, bila le sama dva. Nekoč čudovit par. Ki je poznal romantičnost, smeh in intimnost. Nisi prepoznala iluzije. Ali razumela sence, ki se je skrivala med vama, dokler se ni počutila dovolj varno, da pride na plano.

In ko je prišla, je ločila nekoč čudovit par. In ustvarila neželen in uničujoč trio. Ampak globoko v sebi še zmeraj zanikaš svojo resnico. Verjameš, da sta v razmerju še zmeraj samo vidva.

V mnogih primerih tako misli tudi zunanji svet. Saj tega "ta tretjega" skrivaš pred njimi. Zadržuješ skrivnosti, prikrivaš vedenja, iščeš izgovore in ohranjaš navidezno.

Zakaj? Ker obupati nad nekom, ki ga ljubimo, ni prav. Ker dlje ko ostajaš, bolj nezdrava postajaš. In čustvo, ki ti je nekoč dajalo moč, te zdaj dela vedno bolj slabotno. Ljubezen nič več ne rešuje tvoje duše, temveč jo ubija.

A še zmeraj se opominjaš, da težava ni v tej tvoji pravi osebi. Gre za bolezen, odvisnost, nadlogo. Nekoč, ko bo ozdravljena, ji boš v odporo. Lahko ti uspe. Čisto sami.

Aja, saj res, kako že gre – "potrebna sta dva".

Edina oseba, ki se lahko odloči, da se bo zdravila od odvisnosti in duševne motnje, je posameznik sam. Na žalost nekaterih nikoli ne bo uspel premagati. Z ljubezijo ne moreš pozdraviti nekoga drugega. Prav tako tega ne moreš storiti z rotenjem, kričanjem. Ne moreš ga spremeniti.

In če še naprej poskušaš, boš edina oseba, ki se bo spremenila, ti sama. Tvoje dobre lastnosti bodo izpuhtele, da naredijo prostor stresu, bolečini, frustraciji, izčrpanosti in jezi.

Zato, žal mi je, ampak ne. Za konec zveze nista zmeraj potrebna dva. Ne v primeru odvisnosti, zlorabe ali duševnih motenj. Ta zgodba nima dveh plati. Saj ena oseba trpi za nadlogo, ki ustvarja "ta tretjega".

Ne razumite me narobe. To ne pomeni, da je oseba, ki jo ljubi, nedolžna. A vendar gre za popolnoma drugačno vrsto odgovornosti.

Navadno je posameznik, ki tolerira "ta tretjega", tisti, ki to omogoča. To so tisti posamezniki, ki so preveč skrbni in v slabih situacijah ostanejo predolgo. Za osebo, ki jo ljubijo, zmeraj najdejo kakšen izgovor.

Ti globoko sočutni posamezniki lahko to "omogočanje" po nesreči zamenjajo z dobroto. Dobrota je odpustiti slabo vedenje enkrat ali dvakrat. Omogočanje pa pomeni odpuščati vedno znova in znova.

Tej ekstremno skrbni osebnosti pogosto primanjkuje meja in samozaščitnega nagona. Zaradi česar jim je še težje zapustiti tistega, ki ga ljubijo. Četudi slednji še naprej kaže znake "ta tretjega", ki grozi njegovi čustveni varnosti in stabilnosti.

To so tisti rešitelji, ki želijo vse popraviti in verjamejo, da je možno premagati čisto vse. A že tako je težko obvladati partnerja, ki ni zainteresiran, je apatičen ali kljubovalen, medtem ko razmerje razpada. Ko temu dodaš še moteč člen, "ta tretjega", pa je to skoraj nemogoče.

Le ena oseba lahko odstrani senco, ki se skriva med vama, in to je posameznik, ki jo je povabil v vajino razmerje. V kolikor tega ne stori, nastane prevelika gneča.

Ker obstaja nekaj, za kar pa sta potrebna dva. Razmerje ... in ljubezen.

Po zapisu Colleen Sheehy Orme

Okej, kaaaaj? Tolikšen ODSTOTEK življenja v resnici namenimo spolnim odnosom (presenečena?)

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ