Razmerje, prepir in sprava

Na začetku je vse tako lepo in sladko. Še njegovo pametovanje se kaže kot čista in neskaljena modrost. Ko pa se v odnos prikrade dolgočasno težak vsakdan, spregledamo. Vsi.

11. 3. 2011

To je trenutek, ko slabiči odhajajo, zreli (in pravi) pa vztrajajo.

1. Ko se dva ljubita, se ne prepirata!

Ne drži povsem. Srečni pari se prepirajo enako burno kot nesrečni. Strokovnjaki vedo povedati, da burni prepiri kažejo na vpletenost močnih čustev. Kritično postane, ko se prikrade tišina. Ta pomeni konec stika in tako tudi prekinitev odnosa med dvema osebama. Če ni pogovora, se uničijo tudi temelji odnosa.

Med prepirom prisluhnita obema: sebi in partnerju. Le tisti, ki dobro posluša, lahko tudi razume, kaj hoče povedati drugi. Treba je biti pozoren tudi na svoje besede, si prisluhniti – in šele nato ubesediti svoje stališče. To je najboljši argument.

2. Če se prepiram, me bo imel za težakinjo.

Prepiri spadajo v vsak odnos. Pa vendar nihče ne mara pričkanja. Zakaj? Ker nas preprosto niso naučili, da spregovorimo o občutljivih temah in neprijetnih občutkih. Če jih kljub temu načnemo, smo v stresu. Predvsem ženske se bojijo, da bi jih imeli za 'težke'. Poleg tega so nam v otroštvu stalno vcepljali v glavo, da je treba konflikte reševati po prijazni poti. V nekaterih družinah otroke, ki naredijo kaj narobe, še vedno kaznujejo z odtegovanjem ljubezni.

3. Vsakršna kritika je znak prihajajoče vojne.

Ja, pogosto se zgodi, da eden napade, drugi pa se brani s protinapadom. Pri takšnih vojnah ni zmagovalcev – vedno sta le dva poraženca. Če se želita izogniti takšnim spopadom, s partnerjem določita pravilo konfliktnih pogovorov: bojujta se proti nesoglasjem – in ne proti človeku. Ta ni sovražnik. Kritizirajta način vedenja, ne značaj osebe. Namesto da rečeta: “Ne prekinjaj me, ti egoist,” raje reci: “Lepo prosim, da mi pustiš povedati do konca.”

4. Ko me njegove besede prizadanejo, imam pravico znoreti.

Raje ne. Boljše bi bilo odreagirati čim bolj odkrito in neprizadeto. Če te partnerjeve besede prizadenejo, lahko mirno rečeš: “Prizadel si me.” Sicer pa morate premisliti tudi, ali je kritika upravičena. Če ni, kljub temu poskušaj izvedeti, zakaj partner tako meni.

Če se pogovarjava prijazno in korektno, to torej ni prepir. To seveda ne pomeni, da ne smeta nikoli postati preveč glasna? Seveda lahko! Nič nimamo proti kričanju. Vsekakor pa moraš premisliti, 'kaj' boš kričali. Nikdar se ne spusti na udarce pod pasom! Če partner ne upošteva tega pravila, lahko zapustiš prostor in počakaš, da se pomiri.

5. Naučila ga bom reda.

Ljudje se načeloma ne spreminjajo zaradi drugih, ampak zato, ker so se tako odločili sami!

Situacija: Eden vedno zamuja, drugi vedno pušča odprto tubo zobne kreme. Tu pomaga naslednja modrost: Bog, daj mi mirnost, da bom sprejemal/a stvari, ki jih ne morem spremeniti, pogum, da bom spreminjal/a stvari, in modrost, da bom lahko razlikoval/a ene od drugih. Seveda pa obstajajo tudi težave, ki so nerešljive. Pomaga le eno: sprejmite znana dejstva in tudi to, da ima partner pravico do lastnih predstav in napak.

On pušča brisače na tleh, ona pride v kopalnico in se razjezi. Naj takoj spregovori – ali bo tako obveljala za sitnobo? Najboljši trenutek za izražanje kritike je malce pozneje. Ko on že opravi svoje v kopalnici in ko ona malce razmisli o 'taktiki'. Je treba spregovoriti le o brisači? Morda še o pravični razdelitvi gospodinjskih opravil? Ali o spoštovanju? Pomembno je le, da ne čakaš tako dolgo, da se ti jeza že pošteno nakopiči.

6. Po prepiru mora biti vse kot pred njim!

Po burnem prepiru se vam seveda ni treba pretvarjati, da je vse v najlepšem redu. Lahko si vzameš čas, da vse skupaj premisliš, pri tem pa ne pozabi svojega pogleda usmeriti na pozitivne stvari. Partnerju lahko z nežnimi bežnimi dotiki, nekaj prijaznimi besedami in objemom pokažeš, da spadata skupaj.

Še modra misel za konec:

  • Bolje se je boriti za nekaj kot pa proti nečemu.Amos Bronson Alcott (1799–1888), ameriški filozof