Poznaš razliko med ljubeznijo in čustveno odvisnostjo?

Moraš jo (s)poznati!

Poznaš razliko med ljubeznijo in čustveno odvisnostjo? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 1. 2017

Ljubezen je v resnici najpogosteje uporabljana beseda v svetu. Občutek ljubezni je neopisljivo privlačen. Le-tega občutimo velikokrat in na najrazličnejše načine. Svet se vrti okoli ljubezni in brez nje bi bil povsem prazen. Toda včasih se ta čista oblika ljubezni prevesi v odvisnost. Postane rigidna in polna negativizma.

Če si želimo biti del zdravega odnosa, se moramo naučiti razlikovati med čustveno odvisnostjo in ljubeznijo. Spodaj preberi, kako se spopasti s tem! Navsezadnje gre za dve popolnoma različni stvari!

1. Nauči se ljubiti sebe

Če v partnerju vidimo le nekoga, ki zapolnjuje praznino v naših dušah in ki odvrača pozornost od vseh naših osebnih nerešenih težav, smo na robu čustvene odvisnosti.

Da lahko resnično ljubimo drugega, moramo najprej odkriti, kaj pomeni ljubezen do sebe. Naučiti se moramo, kako sami s sabo preživeti dan. Če se osredotočimo na iskanje naših dobrih lastnosti, se lahko čustvene odvisnosti osvobodimo in posledično tudi izboljšamo odnos z našim partnerjem.

2. Uporabi svoje srce <3

Beseda 'srce' ni daleč stran od besede 'ljubezen'. To je kraj, od koder prihajajo vsi pozitivni občutki v nas, kot so empatija in prijaznost. Vsekakor pa je to tudi kraj, kjer se rodi naš negativizem, ki lahko še kako zmede v vsakdanjem delovanju. Poskusi 'kopati' globoko po notranjosti svojega srca, da boš našla tisto, kar si resnično želiš.

Ljubezen

3. Ne pričakuj ničesar, prav ničesar

Socialni antropologi pogosto takole opisujejo neizrečene 'pogodbe razmerij'. Svojo ljubezen dajemo nekomu in v zameno pričakujemo, da oseba na drugi strani uresniči vsa naša pričakovanja. Če ne dobimo, kar si želimo, se užalostimo in smo jezni. Na glas ne povemo, kaj smo dejansko želeli. Spremeniti moramo ta pogled. Bodi TI sprememba, ki jo želiš gledati v svetu in govori. Govori na glas.

4. Prepusti se toku

Niti se ne zavedamo, koliko miselnih ovir gradimo v zvezi s tistimi, ki jih imamo radi. Prava ljubezen pomeni ljubiti nekoga – brez omejitev in brez laži. Najboljše darilo, ki ga lahko podariš drugemu, je sposobnost, da skupaj rasteta in razvijata svoj skupen potencial. To bi lahko pomenilo, da eden drugemu aktivno pomagata uresničevati cilje in hkrati svobodno leteti pod soncem. Si za?

Ljubezen

5. Potrpljenje in odpuščanje sta največji vrlini

Eno in drugo je bistvenega pomena za uspešno zvezo. Da lahko odpustiš, ko v odnosu nastopi neljuba situacija, moraš znati pogledati preko pomanjkljivosti drage osebe in znati ceniti njene dobre lastnosti. Šele ko smo sposobni videti in ceniti slednje, lahko preprečimo morebitne ponovne nesporazume.

Ne pozabi: 'All you need is love.' (Vse kar potrebuješ [v življenju] je ljubezen.)

Preberi še: POREDNE ZAPOVEDI, ki te bodo naučile ljubiti sebe in svoje telo in Moški pravijo, da je TO tisto, kar mora imeti ženska, ki jo bodo večno ljubili!

Priporočamo tudi: Top namigi za čaroben partnerski odnos