Razkrivamo: S koliko ženskami si želi povprečen moški v resnici spati (in zakaj)?

Želja po večjem številu spolnih odnosov je dokazano večja pri moških in razlog za to se skriva v ...

Razkrivamo: S koliko ženskami si želi povprečen moški v resnici spati (in zakaj)? (foto: Profimedia) Profimedia
10. 8. 2022

... procesu EVOLUCIJE!

Spolni mehanizmi so posledica evolucije in tako moški kot ženske smo skozi čas razvili spolne strategije, ki so še danes delujoče ter se razvijajo in prilagajajo kontekstu. Razumevanje razvoja spolnih strategij nam lahko pomaga odgovoriti na mnoga vprašanja glede spolnosti, ki si jih zastavljamo še danes.

Skozi čas smo namreč razvili več strategij – dolgoročne, pri čemer gre za globjo povezanost partnerjev in starševstvo, ter kratkoročne, ki jih uporabljamo, preden se ustalimo (pa tudi pri skokih čez plot).

Za uspeh dolgoročnih strategij je potrebna sposobnost oceniti partnerjevo reprodukcijsko kvaliteto, pri kratkoročnih pa je pogoj spolna motivacija za spolni odnos s številnimi partnerji in sposobnost prepoznati, kateri partnerji so spolno dostopni.

Kratkoročne spolne strategije

Moški in ženske se glede na minimalen starševski vložek razlikujemo, pri čemer moški vlagajo več v kratkoročne strategije. Ženska mora namreč otroka nositi 9 mesecev, vse, kar mora storiti moški, pa je en spolni odnos (tako "v grobem", seveda je primerno, da sodeluje tudi tekom celotne nosečnosti).

Iz tega razloga so se moški v preteklosti tudi lažje odločali za spolne odnose z več ženskami, saj je to povečalo reproduktivne možnosti, pri čemer so morali razviti mehanizme, ki jih motivirajo za spolni odnos z več osebami, omogočijo prepoznati dostopne partnerke in prepoznati plodne ženske.

Dolgoročne spolne strategije

Pogoji za uspešnost dolgoročnih strategij pri moških so sposobnost prepoznati reprodukcijsko vrednost ženske, zagotoviti zmožnost očetovstva in prepoznati žensko z dobrimi starševskimi spodobnostmi.

Ženske pa morajo biti sposobne prepoznati moškega, ki je zmožen zagotoviti vire preživetja in ki je pripravljen te vire "vložiti" v svojo partnerko in potomstvo. Prav tako mora biti pripravljen na to, da se obveže na dolgotrajen odnos, je sposoben zaščititi žensko in otroke ter ima dobre očetovske lastnosti.

Povprečen moški naj bi si v življenju želel 18 spolnih partnerk.

Neka raziskava je namreč pokazala, da bi si naj moški v naslednjih dveh letih (od raziskave) želeli osem spolnih partnerjev, medtem ko so si ženske želele le enega. V svojem življenju bi tako povprečen moški imel 18 spolnih partnerk, ženske pa štiri ali pet.

Moški so prav tako na vprašanje, kakšna je možnost, da bi po enem tednu pristali na spolne odnose z nekom, ki so ga šele spoznali, a jim je privlačen, odgovarjali pozitivno, ženske pa izrazito negativno.

Moške spolne fantazije sicer tudi vsebujejo več oseb, tudi nepoznanih, in menjavanje partnerjev, medtem ko ženske fantazirajo le o eni osebi, in to poznani.

Do zanimivega dognanja je prišla tudi neka druga raziskava, v kateri je do sodelujočih pristopila privlačna oseba nasprotnega spola in jim pregladala, da gresta zvečer na zmenek, k njej v hotelsko sobo ali pa jih je kar odkrito povabila k spolnemu odnosu.

Polovica sodelujočih žensk je pristala na zmenek, 6 odstotkov jih je sprejelo povabilo v hotelsko sobo, nobena od njih pa ni pristala na takojšen seks. Na zmenek je pristala prav tako polovica moških, 69% jih je sprejelo obisk hotelske sobe, kar 75% pa nespodobno povabilo.

In še za konec: dve najbolj zaželeni lastnosti žensk sta fizična privlačnost in mladost, ki sicer tudi pomenita plodnost in reprodukcijsko vrednost. Po drugi strani ženske pri moških iščejo predvsem finančno stabilnost, ambicioznost, podjetnost, družbeni status in starost. V zaželenih lastnostih, ki sledijo, pa se oba spola strinjata – vsi želimo osebo, ki je prijazna, zanesljiva, inteligentna in zdrava.

Vir: Enciklopedija spolnosti

Preberi še: "Najboljši seks svojega življenja sem doživela... medtem ko je moj fant od strani gledal" (vroča izpoved dekleta)

Priporočamo tudi: TE novoletne zaobljube bi si moral postaviti čisto vsak par!