Kako ugotoviš, ali si aseksualna?

Si ena tistih, ki jih seks preprosto ne zanima?

Kako ugotoviš, ali si aseksualna? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 3. 2018

Tvoji prijatelji vedno razlagajo o vročem seksu in se kar topijo ob pogledu na privlačne igralce v najljubšem filmu, tebe pa to ne zanima najbolj. Si morda aseksualna?

Preveri, kako dobro si s pojmom seznanjena:

Kaj je aseksualnost?

Oseba, ki je aseksualna, ne občuti spolne privlačnosti.

Sliši se precej preprosto, kajne? Vedeti moraš, da aseksualnost velikokrat zamešamo z nizkim libidom, tega pa lahko povzroči veliko različnih dejavnikov. 

Nizek libido ≠ aseksualnost

V nasprotju z nizkim libidom aseksualnost ni le začasno stanje, ki bi ga lahko ali morali zdraviti. Aseksualnost je spolna usmerjenost, tako kot na primer biseksualnost ali homoseksualnost.

Dr. Kristen Lilla, seks terapevtka, je za Women's Health pojasnila, da se aseksualnost začne kazati v najstniških letih, ko vsi odkrivajo svojo spolno usmerjenost. Ker pa je te občutke težko opisati z besedami, se aseksualci pogosto opredelijo šele kasneje v življenju.

Ko nekdo končno spozna svojo resnično spolno usmerjenost to prinese "olajšanje, saj končno razumejo, kaj so občutili vsa ta leta in zakaj nikoli niso izkusili privlačnosti," pove Dr. Lilla. 

Razmerja in zmenki

Romantična privlačnost in seksualna privlačnost nista ena in ista stvar. "Obstajajo miti, da se aseksualci bojijo razmerij in zmenkov, to pa pogosto sploh ne drži," je za Women's Health razložil Eric Marlowe Garrison, klinični seksolog. 

Najlažje si boš predstavljala tako: če bi morala napisati seznam stvari, ki te privlačijo na tvojem partnerju, se seznam verjetno ne bi začel in končal le s seksom. Ljudje nas privlačijo iz mnogih razlogov. Aseksualce lahko privlačijo ženske, moški ali transseksualci.

Seks in orgazem 

Aseksualnost ne nujno pomeni tudi celibata, čeprav je to tudi ena izmed možnosti.

"Čeprav je nekdo aseksualen, to še vedno pomeni, da ima lahko spolne odnose, če se tako odloči," pove Dr. Lilla. Čeprav nekdo, ki se identificira kot aseksualec, ne čuti spolne privlačnosti, si morda vseeno želi intimnosti s svojim partnerjem. Včasih si želi partnerja zadovoljiti, čeprav mu obratna situacija ne predstavlja užitka.

Aseksualnost ni povezana s psihološkimi ali telesnimi razlogi, zato ljudje ob spoznanju, da so aseksualni, občutijo predvsem olajšanje. To namreč končno pojasni občutke, ki so jih čutili celo življenje.

Vir: Womenshealthmag.com

Preberi še: Kaj vaše fantazije med samozadovoljevanjem povedo o vas?

Priporočamo tudi: So moški res VEDNO pripravljeni za seks? Tole te zna šokirati!