Preveri: Kakšen je tvoj ljubezenski slog?

Vsaka od nas se v zvezah, tudi s popolnoma različnimi fanti, obnaša zelo podobno. Si zahtevna partnerica ali sproščeno dekle? Izpolni spodnji vprašalnik, da boš ugotovila, kakšna si po navadi v zvezah.

Preveri: Kakšen je tvoj ljubezenski slog? (foto: profimedia) profimedia
29. 6. 2016

Z zakonsko svetovalko in ustanoviteljico Inštituta Simbioza ter avtorico knjige Vražji zakonci smo ti pripravili nasvete, kako boš najbolje unovčila svoje dobre lastnosti in kako se boš najuspešneje spopadla s tistimi, ki vama lahko grenijo vajino ljubezensko življenje.

V zvezah po navadi pripadamo eni od treh romantičnih zvrsti – zaskrbljeni, izogibajoči se in sproščeni, prepričani vase in v zvezo. "Kategorija, v katero padeš, lahko vpliva na vse od tega, kako komuniciraš s partnerjem do tega, kaj je tvoja največja skrb v zvezi," pravi Aleksandra Kralj. V idealnem primeru si želiš biti sproščena in prepričana v zvezo – uravnovešena oseba, ki ne dovoli, da ji strahovi uničujejo ljubezen. A tudi če se boš znašla v skupini zaskrbljenih ali izogibajočih, naj te ne skrbi – s strokovnjakinjo Aleksandro Kralj smo poiskali nasvete, ki ti bodo pomagali, da se boš počutila bolj varno. Si že v skupini sproščenih? Preberi si o drugih dveh skupinah, saj lahko spoznaš simpatičnega fanta, ki spada v katero od teh dveh skupin, pa tudi zaskrbljeni prijateljici boš lažje pomagala in svetovala izogibajoči se sodelavki.

Najprej ugotovi svoj ljubezenski slog. Na vprašalnikih spodaj označi lastnosti, s katerimi se najbolj poistovetiš. Morda se najdeš v vseh treh, a tam, kjer jih je največ, bo tvoj slog. Potem si podrobno preberi, kako deluje tvoja zveza.

Ljubezenski slog št. 1

 • Obožuješ javno razkazovanje ljubezni – naj gre za držanje za roke v kinu ali dolge poljube na uličnem vogalu.
 • Načeloma zlahka odpuščaš ljudem.
 • Vedno braniš svojega moškega pred drugimi in ga boš podpirala, tudi če nisi prepričana, da ima prav.
 • Večinoma si mirovnica v zvezah in sovražnih prepirih.
 • Ko druge ženske objavljajo komentarje na njegovi Facebook strani, postaneš malce ljubosumna ... čeprav veš, da ne bi smela biti.
 • Njegov rojstni dan bo šele čez kakšen mesec, toda ti si že načrtovala vse podrobnosti od restavracije, v katero bosta šla, do darila, ki ga boš kupila.

Ljubezenski slog št. 2

 • Vsak teden se greš zabavat s svojimi prijatelji le brez njega.
 • Ženske, ki si s svojimi moškimi ves čas pišejo SMS-sporočila, ti gredo na živce.
 • Rada si v zvezi, vendar ne potrebuješ zveze, da boš srečna.
 • Močno te privlačijo moški, ki imajo popolnoma drugačne konjičke od tebe.
 • Nikoli nisi brskala fantu po telefonu ali e-pošti, kaj takega se ti zdi popolno nezaupanje v drugo osebo. In zakaj le bi želela biti s fantom, ki mu ne zaupaš?
 • Popolnoma si odstranila vprašanje o zvezi s svoje Facebook strani. Nikomur ni treba vedeti, da si zasedena.

Ljubezenski slog št. 3

 • Skoraj vse tvoje prijateljice hodijo k tebi po ljubezenske nasvete.
 • Redko te moti, če se spreš s svojim moškim, ker veš, da se bosta kmalu pobotala.
 • Odkar si začela hoditi na zmenke, si bila v mešanici dolgih resnih zvez in kratkih zvezic.
 • Z moškim se menjata v izbiri restavracij in počitnic, ki jih bosta obiskala, in vedno si odprta za predloge z njegove strani.
 • Prijateljica si z večino svojih bivših.
 • Res te ne skrbi, ali je še vedno prijatelj s katero izmed svojih bivših.

 

Ljubezenski slog št. 1

Zaskrbljena

Si ženska, ki bo naredila vse, da bo njena druga polovica čutila, da ga ceni in skrbi zanj. "To pomeni, da te druge stvari v življenju nikoli ne prevzamejo v takšni meri, da bi zveza postala drugorazrednega pomena," pravi Kraljeva.

"Hrepeniš po intimnosti in naredila boš, karkoli je potrebno, da jo ohraniš v svojem življenju."

Le zato, ker je ljubezen zate prioriteta, ne pomeni, da si predpražnik. Morda z njim ravnaš, kot da je kralj, toda pričakuješ, da bo tudi on s tabo ravnal kot s kraljico. "Ženske po navadi skrbijo za druge, tako kot si želijo, da drugi skrbijo za njih," pravi Aleksandra Kralj in dodaja: "Všeč ti je, če drugi naredijo, da se počutiš posebno, in zato si vzameš čas in za svojega fanta narediš veliko majhnih lepih stvari, da se bo počutil posebno."

To dosežeš tako, da si pozorna na podrobnosti. Slaba stran zgodbe je, da si potrta, če se tudi on ne obnaša tako do tebe. Ženska, ki sodi med zaskrbljene, je po navadi pasivna v komunikaciji in bo mislila: Vse, kar naredim za njega, bi tudi on naredil zame, če bi me imel rad. A Kraljeva pravi, da so moški bolj osredotočeni na velike stvari, kot je nakup čudovite ogrlice za obletnico, kot na vsakdanje stvari, in mu zato raje povej, kar si želiš. Morda bo sprva nenavaden občutek, da mu boš naročala, naj dela stvari zate, toda bolj kot ga boš obveščala o svojih potrebah, bolj verjetno je, da bo poskrbel zate.

Največ težav boš imela v zvezi z moškim, ki je izogibajoč. "To je zato, ker zaskrbljen tip potrebuje veliko pozornosti, izogibajoči ljudje pa potrebujejo veliko prostora," pravi Kraljeva. Ob njem se boš morala zavedati, da si on morda želi večkrat na teden večer preživeti sam ali s prijatelji in da to ne pomeni, da te nima rad.

"Če te ves čas odstavlja in se ni pripravljen s tabo dogovoriti, da se srečata na pol poti glede tvojih potreb, imaš seveda vso pravico zahtevati svoje," pravi Kraljeva. Ne boš mu le dala vedeti, da je pomembno, da več časa preživi s tabo, temveč se boš tudi počutila varnejša in močnejša, če boš spregovorila o tem, kar te mori, ter boš z njim srečnejša. "Paziti pa moraš, da te tvoja silna vnema oziroma zatopljenost v odnos, zaradi katere si pripravljena narediti prav vse, da bi se vajina zveza obdržala, ne zaslepi v tolikšni meri, da ne boš prepoznala znakov, ki ti sporočajo, da si v vezi z moškim, ki ne deli istih občutkov glede vajine skupne prihodnosti. Dekletom tvojega tipa se rado zgodi, da prestopijo mejo med zdravim vlaganjem v odnos in odvisnostjo od odnosa. Druga negativna posledica zaskrbljenega tipa partnerja je, da postane preveč obremenjen sam s sabo in svojo vizijo odnosa, pri tem pa pozabi, da v odnosu ni sam. Prav je, da je odnos zate zelo pomemben, vendar ne smeš pozabiti , da mora na vseh življenjskih področjih obstajati pravo ravnotežje," še opozarja terapevtka.

Znaki, da on sodi med zaskrbljene:

 • Redno ti pušča ljubezenska sporočila na tvoji Facebook strani.
 • Obtožil te je, da flirtaš z drugimi moškimi, ko si zunaj.
 • Jokal je ob žalostnem filmu.
 • Po prepiru se po navadi kuja še vsaj en dan.
 • Ko greš s puncami ven, ti vsaj enkrat pošlje SMS, da ve, kje ste.

Ljubezenski slog št. 2

Izogibajoča

Stvari rada delaš sama in uživaš, če se počutiš glavna. Ker zveze zahtevajo sodelovanje z deleži vsaj približno pol-pol, so zate malce grozljive, saj te skrbi, da boš v njih izgubila neodvisnost.

"To lahko pelje do tega, da si izmenoma vroča in ledena. Svojega moškega imaš rada in ga pogrešaš, ko ga ni, toda če se počutiš, da težko uresničuješ svoje namene, boš poskusila ustvariti nekaj razdalje med vama," pravi Kraljeva in dodaja:

"Ne verjameš idejam o združevanju dveh duš. Namesto tega verjameš, da gre pri zvezah za dva posameznika, ki ohranita lastno življenje in skupaj ustvarita še eno," pravi Kraljeva. Večini moških – razen če sodijo v zaskrbljeno zvrst – bo to pri tebi všeč, ker bodo lahko brez slabe vesti preživljali čas s prijatelji.

Kje pa ti spodleti ob takem obnašanju? Včasih ga izločiš iz življenjskega območja, v katerem bi ga raje imela ob sebi.

"Seveda lahko sama obvladaš stvari, toda tako boš dosegla, da se bo počutil nepotreben in se boš prikrajšala za pomembno podporo," pravi Kraljeva. "Prisili se, da boš govorila z njim. Počutil se ti bo bližje, ker boš šla do njega po pomoč in boš morda ugotovila, da je njegov prispevek neverjetno koristen."

Še eno področje, na katerem moraš delati, je izbira srednje poti. Če nikoli ne popustiš, bo mislil, da se ti ne zdi dovolj pomemben, da bi poskusila videti njegovo stran zgodbe. Prvi korak, ki ga moraš narediti, je, da začneš delati na svoji veščini poslušanja. Poskrbi za to, da bo tudi on imel priložnost razložiti, kaj je imel v mislih, ne da ga odsekaš, ker si le želiš povedati svoje. Če boš pripravljena poslušati njegove argumente, boš morda pripravljena priznati, ko bo imel prav.

Znaki, da je izogibajoče vrste:

 • Vsakič ko omeniš skupno prihodnost, postane malce prestrašen.
 • Ni nenavadno, da mine cel dan ali dva, ne da se slišita.
 • Ko te predstavi prijateljem ali sodelavcem, redko o tebi vedo kaj več kot tvoje ime.
 • Če preživljata večer skupaj, raje vidi, da je to v tvojem stanovanju kot v njegovem.
 • Veliko pogosteje uporablja besede jaz in ti kot midva ali naju.

 

Ljubezenski slog št. 3

Sproščena

V zvezah si večinoma umirjena in čustveno dostopna ter verjameš, da ljubezen lahko traja.

"Ženske v tej skupini so zadovoljne s seboj in ne mislijo, da ljubezen mora biti nekaj dramatičnega ali težkega," pravi Kraljeva. Ker si tako zbrana, moraš le malce prilagoditi svoje razmišljanje o zvezah, če si z zaskrbljenim ali izogibajočim moškim.

A ne razumi nas narobe: življenje s sproščenim moškim ne bo popolno, toda težave lahko rešujeta brez skrbi, da bodo letele sekire. "Če se dve osebi, ki sta prepričani vase, prepirata, nobena od njiju ni pod stresom zaradi tega, ker sta prepričani, da bosta zadevo prej ali slej rešili," pravi Kraljeva.

Žal pa gre lahko tvoj umirjeni odnos do težav zaskrbljeni osebi na živce – tvoj umirjeni premislek si lahko razloži kot ravnodušje." Ali se to sliši kot tvoj moški? Ko bodo stvari med vama napete, se mu boš morala še posebej posvečati. Namesto da oddajaš občutek Nič ne skrbi, ljubi, glej, da se boš usedla k njemu in mu dopovedala, da njegove občutke jemlješ resno in si želiš zadeve rešiti, ker ga imaš rada. In tako se resnično počutiš – morda se le ne zavedaš, da on to mora slišati od tebe. Z besedami na dan, namesto da ga pustiš ugibati, s tem pa ga boš tudi pomirila, kar tvoj moški močno potrebuje.

Manj zahtevnemu, bolj oddaljenemu moškemu bo tvoja osebnost, ki ne pozna drame, zelo ugajala. Nikoli mu ni treba skrbeti, da boš ponorela in mislila, da te vara samo zato, ker je rekel nekaj pozitivnega o prijateljici. Tvoja umirjena osebnost mu dovoli, da obdrži občutek neodvisnosti, ki je zanj zelo pomembna. Vendar moraš vedeti, kdaj ga ošteti glede njegovih nesmiselnosti.

"Ker si oseba, ki se prilagaja trenutku, morda ne boš takoj opazila, da veliko več časa preživlja s prijatelji ali v službi kot s tabo," pravi Kraljeva. "Če gresta preveč pogosto vsak po svoji poti, to lahko postane vzorec, ki bo oslabel vajino zvezo, saj pari potrebujejo kakovosten čas, ki ga preživijo skupaj, da bodo čutili povezanost.

Znaki, da sodi med sproščene:

 • Veš, da se nanj lahko obrneš s kakršnokoli težavo in da ti jo bo pomagal rešiti.
 • Skoraj vedno pokliče, če reče, da bo.
 • Po navadi mu ni neprijetno povedati, kako se počuti.
 • Ko opazi, da potrebuješ ventil za sproščanje, ti po navadi svetuje večer s prijateljicami.
 • Ko se prepirata, nikoli ne uporablja nizkih udarcev in ne odvihra stran.

Besedilo: Bethany Heitman, Petra Arula, fotografije: Chris Clinton

Preizkusi se še v kvizu: Kaj sproži tvoje poželenje?