Prijateljica z bivšim - DA ali NE? Cosmo pravi ...

Ko se razideta, je težko vedeti, kaj se bo z vajinim odnosom zgodilo v prihodnje. S tem člankom ti bo bolj jasno, ali je pametno, da ostaneta prijatelja, ali bi bilo bolje, da ga zbrišeš iz spomina.

Prijateljica z bivšim - DA ali NE? Cosmo pravi ... (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2015

Glede na to, da se ženske čedalje pozneje odločamo za dolgotrajna partnerstva in poroko, obstaja zelo velika možnost, da imaš tudi ti v svoji kratki ljubezenski zgodovini kar nekaj bivših tipov.

Žal pa je nekatere od njih teže pozabiti in zbrisati iz svoje glave kot druge. In ker moraš za to, da lahko mirno živiš naprej in se veseliš novih ljubezenskih odnosov, počistiti s preteklostjo in čustvi, ki te ovirajo, bi morala slej ko prej tudi določiti, v kakšen koš spada kateri od moških iz tvoje ljubezenske peteklosti.

Z drugimi besedami: vzemi situacijo v svoje roke in ugotovi, katerega od tvojih bivših lahko v prihodnje obdržiš za prijatelja, priložnostnega ljubimca brez obveznosti, nekoga, ki ga lahko vedno pokličeš za nasvet, in kdo mora postati za vedno pozabljena nočna mora.

Pri tem naj ti pomagajo opisi tvojih bivših, ki sledijo v nadaljevanju. Če boš odkljukala vsaj dve izmed štirih možnosti, ki so ti na voljo pri vsakem opisu, boš vedela, v kateri predalček spada tvoj bivši.

Kljub prepričanju mnogo ljudi je čisto možno, da ostaneta z bivšim prijatelja, še posebej če je šlo med vama bolj za platonsko ljubezen kot kaj drugega.

Takšne izkušnje ima tudi 23-letna Nika, ki se je s svojim bivšim še naprej dobivala, tudi ko sta uvidela, da nista zaljubljena drug v drugega. Toda, pozor!

"Z njim mi je bilo po drugi strani tako prijetno, da nisem čutila nobene potrebe, da bi spoznala koga drugega. On pa tudi ne. Ko sva spoznala, da lahko to traja še leta in leta, sva se odločila, da bova stike omejila," pravi Nika.

Da ne boš ponovila Nikine napake, se oziraj za novimi potencialnimi kandidati, če se boš odpravila ven s svojim bivšim.

Hej, samska punca ima pač svoje potrebe! In če se pri tem odločiš, da boš malce izkoristila žrebca iz svoje preteklosti, je to pač veliko manj stresno in manj nevarno, kot če bi si za to našla popolnega neznanca.

Če ti je samo do zabave, je lahko seks z bivšim pozitivna izkušnja.

Takšna je bila tudi za 25-letno Bredo, ki se je s svojim Črtom dobivala tudi potem, ko ga je dala na čevelj. “Z njim sem v postelji blazno uživala, čez dan pa niti pomislila nisem nanj, tako da res nisva bila zaljubljena.’’

Vseeno pa ji je tovrstno večmesečno dobivanje prišlo do živega drugače:

“Začela sem se spraševati, zakaj mu nisem všeč tudi drugače. Sem premalo pametna? Mu ne odgovarja moj način pogovarjanja? Ga je sram biti z mano v družbi?’’ Vse to je načelo Bredino samozavest – in podobno se lahko zgodi tudi tebi.

Zato bodi pri občasnem ljubimkanju z bivšimi pozorna na svoja čustva in misli, ki se ti motajo po glavi.

Razmerja se zelo redkokdaj dobro končajo, toda če se z bivšim razideta kot prijatelja, ga lahko še vedno obdržiš v svojem življenju.

Na ta način začneš nanj gledati kot na osebo, ne pa kot na svojega bivšega, ki ti vedno znova odpre srčno rano.

22-letna Damjana pravi: “S Sandijem sva hodila vso srednjo šolo, potem pa sva se prijateljsko razšla. Še vedno se videvava na kakšni pijači in moram reči, da sem prav z njegovo pomočjo odkrila, kaj potrebujem in želim od moškega in česa ne. Zdaj veliko lažje izbiram, s kom bom ostala in s kom ne.’’

Od nekaterih bivši in po navadi ni prav nobene koristi, le to, da zaradi njih trpiš.

Če katerikoli izmed zgornjih scenarijev drži v tvojem primeru, potem ti toplo svetujemo, da prenehaš upati, da bo med vama kdaj bolje, in se za vedno poslovita drug od drugega.

Toda tako kot se je težko znebiti destruktivnih navad, se je težko znebiti tudi destruktivnih ljubezenskih razmerij:

“Z Matejem sva bila v burni zvezi več kot pet let. Ne glede na to, kdo je koga pustil, sva bila po mesecu dni spet skupaj, čez dva tedna pa spet narazen,’’ pripoveduje 27-letna Veronika, ki je bila po svojih besedah popolnoma zasvojena z njim. Njen nasvet?

“Če si še vedno zaljubljena vanj in se ti zdi, da ne moreš živeti brez njega, se nikar ne odzovi na njegove klice. Če te je razočaral, enkrat, dvakrat ali petnajstkrat, si lahko prepričana, da te bo tudi v prihodnje. Morda bo zelo dolgo trajalo, da boš prišla do tega, vendar boš, zato zaupaj vase, bodi odločna in ne obupaj.’’

Druga možnost, zakaj se tvoj prekrasni bivši, ki ti vedno znova zadane novo rano, vrača k tebi, je, da si s tem čisto preprosto hrani svoj ego.

Ko te vidi, kako trpiš zaradi njega, se počuti kot najbolj zaželen žrebec na svetu. Je vreden tega? Verjetno ne, zato si pri zdravljenju odvisnosti od njega pomagaj z nasveti v spodnjem okvirju.

Naj ostane tvoj prijatelj, če …

 • Je telesna kemija med vama mrtva. To pomeni, da tudi po pijanski noči ne bi več spala z njim.
 • Tudi ko sta bila še skupaj, je bil vajin odnos bolj podoben odnosu med bratom in sestro kot pa med strastnima ljubimcema.
 • Brez težav poslušaš zgodbice o njegovi novi punci in bi mu celo sama priskrbela katero od svojih prijateljic.
 • Je dober prijatelj z vsemi in tudi sama veš, da se lahko z njim pogovoriš o čemerkoli.

Privošči si občasen seks z njim, če:

 • Je seks z njim fantastičen, toda tvoja čustva do njega niso zelo globoka.
 • Ti ni do tega, da bi šla z njim na večerjo ali počela karkoli drugega z njim.
 • Se dan po vajinem seksu počutiš tako dobro, kot si se dan poprej.
 • Bi ti jutri rekel, da ne more več spati s tabo, ti pa bi to sprejela brez posebne čustvene drame.

Shrani njegovo telefonsko za občasna videvanja, če …

 • Ti je toliko do njega, da bi z njim ohranila stik, ne pa tudi vedela za vse podrobnosti iz njegovega življenja.
 • Ti zna svetovati glede finančnih naložb ali poklicnih odločitev in ima prijatelje, ki se ti zdijo zanimivi.
 • Nisi čustveno navezana nanj niti nimaš želje, da bi spala z njim.
 • Imaš vsake toliko časa slabo vest, ker sta se razšla, a se potem, ko ga ponovno vidiš, spet zaveš, zakaj nista za skupaj.

Druženje z njim je prepovedano, če …

 • Te samo misel na to, da je z drugo, spravi v jok. Pravzaprav se zjokaš tudi, če veš, da je sam.
 • Prijateljicam prikrivaš, da se videvaš z njim ali da misliš nanj, saj dobro veš, da tega ne bodo odobravale.
 • Si tako obremenjena z mislijo nanj, da to slabo vpliva na tvoje delo, študij, druženje s prijatelji in celo na tvoje novo ljubezensko razmerje.
 • Sta se že več kot dvakrat razšla in se spet pobotala ali pa če že leta na ta način trpiš zaradi njega.

Kako prerezati vezi z bivšim?

Če si zasvojena z njim in ti odnos z njim čedalje bolj škodi, se ga poskusi znebiti takole.

 • Strezni se

Prvi korak k ozdravitvi je, da nehaš z obsesijami, ki te popolnoma okupirajo. Takoj ko pomisliš nanj, reci STOP in si niti za 30 sekund ne dovoli, da se raznežiš.

Če to ne pomaga, si okrog zapestja ovij elastiko ter jo nategni in spusti vsakokrat, ko se boš spomnila nanj. Bolečina te bo prisilila k temu, da se boš streznila.

 • Prelisiči samo sebe

Če te popade sla ali če spiješ preveč alkohola, si namesto njegove številke pod njegovim imenom shrani številko najboljše prijateljice.

Ko ga boš hotela poklicati, se bo tako na drugi strani oglasila ona, in ne on. Prav tako blokiraj vse njegove telefonske številke in e-naslove, tako da tudi on ne bo mogel priti v stik s tabo.

 • Naredi seznam vseh njegovih napak

Teh gotovo ni malo, zato si jih nekaj napiši na list papirja, ki ga boš od zdaj naprej za nujne primere nosila v de­narnici (npr. ko boš na ulici srečala tipa v enaki modri majici, kot jo ima tvoj bivši). Takoj ko se boš spomnila nanj, sezi po seznamu, ki te bo hitro opomnil na to, da te ni vreden.

Napisala: Janka Menart