Presenetljivo, kaj o razmerjih razkrivajo facebook objave!

Nihče ne občuduje ljudi, ki se radostno razdajajo na facebooku in nas obvestijo vsakič, ko so pojedli sendvič ali ujeli sončni zahod. A ker takšnih maničnih uporabnikov kar ne zmanjka, je seveda fenomen začel zanimati tudi znanstvenike.

Presenetljivo, kaj o razmerjih razkrivajo facebook objave! (foto: Profimedia) Profimedia
10. 2. 2016

Ti so se pri analizi facebook objav osredotočili predvsem na tiste, ki pogosto (preveč pogosto?) dodajajo objave, vezane na svoje razmerje.

Neprestano objavljaš fotografije svojega čednega fanta? Potem beri naprej. 

Prvo del študije, nas niti ni presenetil. Dokazali so, da več skupnih fotografij, ljubečih sporočilc na partnerjevem zidu in podrobnosti iz skupnega življenja objavljajo tisti ljudje, ki so zelo zadovoljni s svojim razmerjem.

Razumljivo, da si bolj motivirana za hvalisanje na facebooku, če si srečno zaljubljena. 

A to ni vse.

Drugi del študije pri taistih uporabnikih facebooka ugotavlja še drugo plat njihovih prepogostih objav. Ti uporabniki namreč obenem izkazujejo tudi to, da je njihova samozavest močno pogojena s statusom njihovega razmerja. 

Temna stran teh, sicer trenutno v razmerju srečnih ljudi je, da so na osebnostnih testih pokazali visoko stopnjo nevrotičnosti. So pač v nenehnih skrbeh, kaj s tem razmerjem bo, saj je partnerstvo ključni temelj njihove samozavesti.

Ti ljudje zato redno nadzorujejo dejanja svojih partnerjev na spletu - objave, komunikacije preko družbenih omrežij, kaj so lajkali, itd., vse to pa prav tako vpliva na njihovo samozavest.

Ni novica, da pretirano objavljanje na družbenih omrežjih lahko škoduje razmerju.

A ljudje, ki naj bi na spletu več kot enkrat na dan objavljali stvari iz zasebnega življenja, nimajo le več konfliktov v razmerju prav zaradi teh objav (logična matematika, več objavljaš, več možnosti imaš, da gre kaj narobe), ampak so, sodeč po študiji, drugim ljudem tudi najmanj simpatični. 

In to kljub temu, da tisti, ki evforično objavljalo informacije iz svojega razmerja, tega v bistvu ne počno zato, da bi se hvalili, temveč predvsem zato, da bi si sami sebi ustvarili občutek, da je njihovo razmerje varno in trdno. 

Če si tudi sama med temi preveč aktivnimi spletnimi kričači, ki vse podrobnosti razmerja zlivajo na facebook zid in se strinjaš z rezultati te študije, ti predlagamo, da najdeš načine, kako si samozavest zgradiš na bolj zdrav način, ki ne bo nadlegoval vseh tvojih spletnih znancev. Začni z osredotočanjem nase in kliknu tule za nekaj hitrih nasvetov.

Preberi še: 9 rdečih alarmov, ki kažejo, da ima tvoje razmerje kratek rok trajanja ali pa 8 najboljših namigov za harmoničen odnos s seboj.