"Prelisičila sem ga in zanosila. Nato me je zapustil" (resnična zgodba, ki da misliti)

Si že nekaj časa pripravljena imeti otroka, tvoj moški pa se očetovski vlogi upira z vsemi štirimi? Ali bi šla tako daleč – kot so nekatere ženske že šle – in mu 'ukradla' spermo?

"Prelisičila sem ga in zanosila. Nato me je zapustil" (resnična zgodba, ki da misliti) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 6. 2018

Medtem ko se, bolj kot kadarkoli prej, osredotočamo na svojo izobrazbo in kariero, ženske vedno pozneje začenjamo premišljevati o tem, da bi imele otroke – polovico vseh otrok rodijo ženske, starejše od 30 let.

Posledica tega je, da se verjetno še preveč zavedamo, da se nam izteka biološka ura, ko se končno začnemo počutiti kot koklje.

Kaj bi naredila, če bi čutila, da je pravi čas za to, da bi imela otroke, vendar bi se ti zdelo, da je tvoja druga polovica celo večnost stran od tovrstne obveznosti?

Ali bi šla tako daleč – kot so nekatere ženske že šle, morda kakšno celo poznaš – in mu 'ukradla' spermo?

Strokovnjaki so opazili trend višanja števila žensk, ki ukanijo svoje moške, da bi imele otroke, po navadi tako, da se zlažejo glede kontracepcije. Te ženske po navadi upajo, da se bodo težave v zvezi rešile, če bosta imela otroka.

Žal se v veliki večini takšnih primerov zgodi, da se moški odloči oditi. Ali je potem kraja sperme kadarkoli lahko upravičena?

"Otrok bi moral biti ustvarjen v ljubezni, in ne v laži."

Maja (31), ki živi z Mihom (31) že dve leti in pol

"Če v slovarju poiščete besedo koklja, bo zraven moja slika. Po cele dneve kokodakam, še posebej zato, ker večina mojih prijateljic že ima otroke, kar pomeni, da sem čez vikende obkrožena s plenicami, stekleničkami in kengurujčki. Ja, prav zares sem ljubosumna zaradi otrok.

A čeprav bi rada pohitela in kmalu tudi jaz imela otroka, bi moja druga polovica s starševstvom raje počakala še kakšno leto.

Ker sva oba samozaposlena, bi raje videl, da sva finančno bolj preskrbljena, da kupiva stanovanje, da si privoščiva še kakšne počitnice brez otrok ... in tudi, da še nekaj časa le uživava v tem, da sva par.

Ker mi biološka ura GLASNO odšteva, se z njim ne strinjam, kdaj je najboljši čas imeti otroka, vendar ga nikoli, prav nikoli ne bi ukanila, da bi postal oče. 'Tatice sperme' so najbolj nizkotne med ženskami.

Ena stvar je, če par ni previden in se obema skupaj zgodi nepričakovana nosečnost; povsem drugo pa je, če namenoma prevaraš moškega v očetovstvo, še posebej če se zavedaš, da ni pripravljen na to.

Res je skrajno zahrbtno, če to narediš drugi osebi, in kar ne morem verjeti, da lahko tako prevaraš človeka, ki naj bi ga ljubil. Postati starš je dogodek, ki za vedno spremeni življenje, in noben moški ne bi smel dobiti take odgovornosti zaradi ogromne prevare. Pa tudi otrok ne bi smel priti na ta svet v laži.

Ženske proslavljamo svobodo, ki nam jo da kontracepcija; izbiro, da se odločimo, kdaj si želimo postati mamice, če to sploh želimo. Kako hinavsko je nekoga drugega prikrajšati za to."

"Morala me je poriniti v starševstvo."

Tomaž (33) živi s svojo partnerico osem let; imata triletno hčerko.

"Ni me porinila v starševstvo, brcnila me je, močno! Tako, da sploh nisem imel druge izbire. Pa vendar – če bi preluknjala kondom ali 'pozabila' vzeti tabletko, bi bil to korak predaleč. Če se ne bi mogla zmeniti glede te pomembne odločitve, morda nisva drug za drugega!

Ko mi je Neža prvič predlagala, da poskušava narediti otročička, sva bila skupaj že štiri leta in sva bila ravno prav stara. Vendar sem se počutil nepripravljenega za uspavanke in bruhanje mleka.

Na začetku zveze sva se pogovorila o tem, da bi imela otroka. Nisem se zavedal, da sva prispela do te točke. Tako kot veliko moških sem se grozno bal zavezanosti. Naenkrat bi bil odgovoren za majhno, nemočno človeško bitje! Vendar je bila Neža pripravljena. In ko ji po več mesecev nežnega prepričevanja ni uspelo, je pogovor postal resen.

Če si nisem želel otrok, bo morala poiskati nekoga, ki si jih želi, dokler ima še pred sabo nekaj dobrih let za rojevanje otrok. Ugotovil sem, da ne morem celo življenje živeti kot 22-letnik. Zato sem privolil in niti za hip obžaloval te odločitve."

"To se je zgodilo mojemu prijatelju in ga je zgradilo."

Tim (39) je poročen in ima dva otroka

"Prijatelja je ženska s prevaro spravila do tega, da je dobila otroka, in to je najboljša stvar, ki se mu je lahko zgodila. Punca mu je zagotovila, da jemlje tabletke. Ko je potem rekla, da je noseča, ker je nehala jemati tabletke, je bil osupel!

Njegov prvi odziv je bil, da se ga gre napit, toda v naslednjih nekaj tednih ga je nekaj prevzelo. Odrasel je. Čeprav je bil žalosten, da se je tega lotila tako, je naredil nekaj, kar moški le redko naredimo: postavil se je v njen položaj.

Presenetljivo, vendar je začel spoštovati njeno odločitev. Nameravala je imeti otroka ne glede na to, ali bo on ostal zraven. Kot je Tim omenil, je nam moškim lahko, ker nimamo biološke ure. Ženske se morajo odločiti, zato te najbolj pogumne med njimi potisnejo v kot.

Za Tima je to pomenilo, da se je čez noč znebil playstationa in ga zamenjal za zibelko. Ko se je rodila hčerka, je bil star 30 let in se je neverjetno spremenil – ni več eden od večnih najstnikov.

Zdaj sta poročena in imata tudi sina (vendar sta se prej pogovorila o tem). Zavedam pa se, da je Gregor bolj izjema kot pravilo – neverjetno tvegano je moškega 'slučajno' poriniti v tak položaj."

"Ukanila sem ga – in zapustil me je."

Zoja (26) je mati samohranilka deset mesecev stare hčerkice.

"Nikoli prej nisem imela moškega, ki bi bil tako zrel in finančno stabilen, kot je bil Luka. Presrečna sem bila, ko me je po treh mesecih zveze povabil, naj se vselim v njegovo čudovito stanovanje, vendar se je že v naslednjih tednih oddaljil od mene. Bila sem prestrašena, da ga bom izgubila.

Nisva se pogovarjala o otrocih, vendar je rekel, da bi želel družino, če bi se poročil.

Obupano sem si želela, da bi bila to jaz, zato sem nehala jemati tabletke in čez dva meseca zanosila.

Mislila sem, da bo Luka tako navdušen, da me bo zaprosil. Nisem se mogla bolj motiti. Bil je besen in še isto noč sem se morala izseliti iz stanovanja.

Upala sem, da si bo premislil, vendar mi je naslednji dan povedal, da ga ne bom prepričala v to, da bi postal oče. Po tem dnevu nisva imela več stikov. Ko se je rodila najina hčerkica, ga je moja mami poklicala, da bi ga obvestila, da je postal oče, vendar naju ni prišel pogledat.

Ko je imela hčerka tri mesece, sem prejela nakazilo dva tisoč evrov. Ne vem, kako človek lahko tako prečrta otroka, kot ga je on, in še vedno obžalujem to, kar sem storila.

Hčerko imam rada z vsem srcem, vendar je biti mati samohranilka težje, kot sem si lahko kadarkoli predstavljala. Nobeni ženski ne bi svetovala, naj zanosi, da bo obdržala moškega."

Luka je rekel: "Na začetku sem ji povedal, da si ne želim imeti otrok. Ukanila me je, vendar nerad gojim zamere in nisem več besen nanjo."

Terapevtka Tina Puncer pojasnjuje, ... 

... zakaj se ženske odločajo za takšen korak. Raje presezi svoje stare vzorce (najlažje boš to naredila s terapijami) in ustvari ljubečo družino. Družinsko življenje je namreč precej naporno že brez tega, da ti partner ne more zaupati.

Zakaj se ženska odloči, da bo prelisičila moškega in zanosila?

  • Slaba samopodoba

Ženska, ki takole ukane moškega, ima zelo slabo samopodobo, saj verjame, da mora partnerja, s katerim bi si morala deliti najintimnejše zaupanje, prelisičiti, če želi doseči to, kar si želi.

S tem dejanjem tudi partnerju ne da možnosti, da bi bil slišan, kar nakazuje, da ima morda sama občutek, da ni slišana in upoštevana.

  • Občutek nemoči

Ženska se lahko počuti nemočno, z zanositvijo pa dokaže, da ima moč nad drugimi in nad svojim življenjem.

  • Strah pred zapuščenostjo

Ženska lahko verjame, da si bo z otrokom zagotovila, da je partner ne bo zapustil, oziroma da bo na koncu imela vsaj otroka in torej ne bo sama.

Vzroki za takšen korak so lahko različni, imajo pa nekaj skupnega – občutek manjvrednosti. In če ga ženska ne bo presegla, se bo prenesel naprej na otroka, tako kot se je z njenih staršev na njo (tudi če tega nikoli ni opazila).

Zaradi tega dejanja bo lahko ta otrok izgubil očeta, ampak čeprav oče ostane, se bo otrok rodil v nezdravo čustveno okolje, kjer ni komunikacije in zaupanja, zato ne bo zaupal sebi in svetu. Kako namreč zaupati svoji mami, če si plod njene manipulacije?

Pripravila: Petra Arula
Fotografije: Profimedia

Preberi še: Zakaj (včasih) tudi moški hlinijo orgazme? in "Kako mi je ljubimec rešil zvezo" (iskrena izpoved Slovenke)

Priporočamo tudi: TO je razlog, zakaj je Meghan Markle na kraljičnem rojstnem dnevu morala stati za Kate Middleton