Predolgo so ženski orgazmi razumljeni le kot predigra!

Čas je za novo seksualno hierarhijo, v kateri je ženska tista, ki orgazem doživi zadnja. 

Predolgo so ženski orgazmi razumljeni le kot predigra! (foto: Profimedia) Profimedia
27. 5. 2016

V splošnem se nekako razume, da se v igri seksa najprej poskrbi za njen orgazem. Bodisi prek oralnega seksa bodisi s pomočjo prstov, mogoče se še iz predala potegne kakšen vibrator – vse v želji, da se kavalirsko poskrbi za njen užitek, preden on konča seanso s svojim gosposkim izlivom, ki ga potem nemudoma pahne v spanec.

Ženska prednost pri orgazmih je združevalni klic ženske emancipacije po vsem svetu, kjer se zmagoslavno vzklika: "Ni orgazma zanj, dokler ne poskrbi za moj vrhunec."

Kar je prav. In smiselno. Ampak kako zabavno mora biti, da seks pravzaprav zaključiš ti.

Pomisli, kako se počutiš po orgazmu: potešena, celotno telo ogreto, drgetajoče, zazibano v sladko utrujenost.

Vrniti se v igro iz tega stanja je svojevrsten užitek, ampak veš, kaj je prav tako uživaško?

Da le ležeš z glavo na blazini, potešena, izmučena, vedoč, da pred teboj ni več nikakršnega pričakovanja, da premakneš še kakšno mišico.

Le uživaš v objemu hladne posteljnine in se prepuščaš postorgazmični lahkotnosti.

Biti tisti, ki z orgazmom zaključi seks, je pravica, ki jo moški uživajo brez vsakršnega vprašanja. In ženske to razumejo kot nekaj popolnoma samoumevnega.

A če se ženski orgazem razume le kot obvezna postaja na poti do nekega cilja, je potemtakem to le obveznost, ki jo poskusimo čim prej odkljukati z dnevnega reda?

Kot pravi 29-letna bralka, ki s fantom živi dve leti:

"Počutim se krivo vsakič, ko potrebujem malce dlje, da dosežem vrhunec. Ker imava še toliko drugih stvari za opraviti, potem ko me on oralno pripelje do orgazma – sledi še moja oralna strežba pa seks in potem včasih raje kar spustiva moj orgazem, da lahko sploh vse skupaj zaključiva v doglednem času. Ker je moj orgazem tako ali tako bolj ali manj le predigra."

Beseda predigra namiguje, da ima vse, kar se zgodi v tem času, manjši pomen in je pravzaprav le ogrevanje za glavno dejanje: seks.

Predigra vedno živi v senci igre. Kar je škoda, ker vaginalna stimulacija za kar 70 odstotkov žensk ni dovolj stimulativna, da bi lahko doživele orgazem ali pa ga doživijo veliko težje kot prek klitorične stimulacije.

Zato se doseganje vrhunca med seksom, sploh če ga ona doseže prva, že samo po sebi sklepa kot zmaga.

A ker se tako radi pogovarjamo o tem, kako bi popestrili posteljne igrice, je prav, da razmišljamo tudi o spremembah v tej večni klasiki, ki določa uveljavljeni postopek predigra-seks stiskanje-spanec. In vrstni red orgazmov nekoliko obrnemo. Takšna sprememba je lahko nadvse vznemirljiva.

Razumemo, da boš partnerju težko razložila takšne načrte, ker se v postelji nihče noče počutiti kot policist, ki usmerja promet.

Obenem so nas filmi naučili, da takoj, ko se začne seks, utihnemo in se prepustimo partnerju, ker mora on tako ali tako vedeti, kaj njej najbolj ustreza.

Kar je nekoliko nesmiselno, ker bi med seksom morali komunicirati še več kot običajno.

Izmenjava porednih besed je dober začetek.

Med predrzna verbalna draženja se lahko enostavno skrije usmeritve in namige – tudi predlog, da tokrat najprej orgazem doživi on, potem pa bosta v miru poskrbela zate.

Sprememba rutine bo tako njegov orgazem postavila kot otvoritveno dejanje, tvoj pa bo postal glavna atrakcija.

Izgovorom o tem, da je on po orgazmu tako utrujen, da ima dovolj energije samo še za omedlevico, se lahko enostavno izogneta tako, da si po svojem orgazmu vzame minuto ali dve časa, da se ponovno zbere, potem pa bo – če mu je le kaj do tvojega užitka – rade volje poskrbel še za tvoj finalni užitek. Za drugo perspektivo smo se pogovarjali še s 33-letnim Matevžem.

"Pri vsakem dekletu, s katerim sem bil, sem uporabljal tisto preverjeno rutino spanje-po seksu, dokler nisem spoznal svoje sedanje žene. Bila je zelo jasna, da si želi svoje orgazme," nam je smehom povedal zdaj že štiri leta srečno poročen Matevž.

"Seks kot takšen jo sicer izredno vzburja, ampak med seksom orgazma ne doživi vedno, zato sva za njene vrhunce izkoriščala čas po mojem orgazmu.

To, da ona zadnja doživi orgazem, je tako za naju postal že prav standardni način obratovanja v postelji. In takole vam povem – zdaj se lahko popolnoma osredotočim na njen užitek, saj me moj lastni tič ne ovira pri razmišljanju, ker jaz svoje opravim pred njo. In seks je zato boljši."

Logistika za uvedbo takšne spremembe ni najbolj enostavna. Če uporabljata kondome, je nadzor nad čistočo nekoliko lažji, v nasprotnem primeru bo še najbolj pomagala kakšna strateško podložena brisača ali majica, ki je že namenjena za pranje.

Ob postelji naj bo še lubrikant, če si vajena, da tvoj običajno uvodni orgazem pripomore k drsnosti med glavnim aktom.

Pri vsem skupaj pa je ključna predvsem komunikacija. Naj se ves čas ve, da je tvoj orgazem na čakanju, in ne pozabljen, potem ko se on enkrat izlije in poteši.

Orgazmi so že sami po sebi zabavna reč, pa naj bodo uvodni, vmesni ali zaključni. A morda je čas, da malce obrnemo stvari tudi na tem področju in ženskemu orgazmu spremenimo status, da ta ne bo več le korak na poti do njegovega vrhunca.

Če ne za nič drugega, pa vsaj zato, da tudi ti enkrat doživiš ta občutek, ko lahko takoj po orgazmu padeš v globok spanec.

Po predlogi Marian Bull & Beejoli Shah priredil Darjo Hrib

Preberi še: Teh stvari, ki tebe pri seksu motijo, on sploh ne zazna