Na ta način boš prebudila njegovo nežno plat!

Če so vaše romantične sanje z violinami in soneti zamenjali pivo in računalniške igrice, ne obupajte! Obstajajo načini, da prebudite svojega spečega Romea.

Na ta način boš prebudila njegovo nežno plat! (foto: Unsplash.com/Christiana Rivers) Unsplash.com/Christiana Rivers
28. 8. 2017

Marija, 27-letna aranžerka, je do ušes zaljubljena v Marjana.

“Odlično se razumeva, veselijo naju podobne reči, on je sprejel moje prijateljice, jaz njegove prijatelje. Uživava v njihovi družbi, ure in ure pa lahko preživiva tudi sama in se v neskončnost pogovarjava.” A popolno srečo ji kvari neka malenkost.

“Marjan ne zna pokazati nežnosti, ne zna mi z drobnimi pozornostmi izkazati ljubezni. Čisto nič me ne bi motilo, če bi me kdaj pa kdaj objel čez rame v javnosti, ali če bi me stisnil k sebi in pocrkljal, kadar sem nerazpoložena.

Mnoge ženske so v zvezah z moškimi, ki trpijo za isto ‘boleznijo’ – nezmožnostjo izkazovanja nežnih čustev. Čeprav so duhoviti in pronicljivi, se hitro znajdejo na tankem ledu, ko gre za sočustvovanje. Ne dobesedno. Moški poznajo sočutje in znajo prisluhniti partnerki, vendar ne na tak način, kakršnega si večina žensk želi.

Ne vedo, da so stisk roke, objem ali božanje čarobne tabletke, ki v hipu ozdravijo bolezen. Ali pa delujejo preventivno in krepijo čustveni imunski sistem. Je pač tako, da ženske potrebujejo poleg divjanja v postelji nežne izlive ljubezni tudi izven spalnice. In še nekaj – gre za neskončno kroženje. Krog se sklene z dejstvom, da je nežnost izvrstna uvertura v posteljne aktivnosti.

Pa se znotraj na romantiko odpornega moškega lahko najde tudi njegova nežna plat? Odgovor je pritrdilen: le zbezati jo je treba na dan. Strokovnjaki trdijo, da si tudi moški želijo ljubeče skrbeti za osebo, ki jo imajo radi, le da se jim zdi, da romantika ni v njihovi naravi. Bojijo se namreč, da bi se osmešili. Saj veste, oni morajo ravnati odločno, po moško, zato svojo ‘šibko’ stran skrbno skrivajo, včasih celo tajijo.

Pod drobnogled smo vzeli štiri vaše primere in poiskali možne rešitve pri strokovnjakih.

Primer št. 1: Pomanjkanje ‘vitamina’ nežnosti

Nad podobnim problemom kot Marija je potožila tudi 28-letna farmacevtka Martina.

“S prejšnjim fantom sva lahko na kavču preživela dolge ure v nežnem objemu in se ljubkovala do onemoglosti. Moj zdajšnji partner Peter, ki mi sicer ustreza v skoraj vseh drugih pogledih, pa za tovrstne nežne izlive nima nobenega smisla. Skorajda ga moram prositi, da me na ulici prime za roko,” je povedala Martina.

Večina moških ne ve, kako naj izrazijo ljubeznivost do svojih izbrank, ali kako lahko dosežejo, da vam srce ob drobni pozornosti zatrepeta. Če kažete videz osebe, ki je zadovoljna z obstoječim razmerjem, bodo preprosto prepričani, da so vam dali vse, kar potrebujete in pričakujete od njih.

Morda se jim celo zdi, da vas z osladno ljubezensko kartico, ki jih je na vsaki spletni strani več kot dovolj, osrečijo, kot da so vam po elektronski pošti poslali epsko mojstrovino. Še na misel jim ne bo prišlo, da ob serijski spletni voščilnici zavijate z očmi, namesto da bi vas prevzela. In v zmoti bodo živeli vse dotlej, dokler jim ne boste tega same povedale.

Kako ga omehčate?

S preobrazbo njegovega vedenja začnite s počasnimi koraki. Najprej si naredite seznam in nanj uvrstite pet vam najpomembnejših točk. Denimo, da je na prvem mestu želja, da vas ob prihodu domov objame. V drugi fazi obrnite vlogi in to, kar si želite, da bi naredil on, naredite ve. Ko prestopite prag, ga nežno objemite in se stisnite k njemu. Morda bo prvič presenečen, sčasoma pa se bo na objem privadil in vam že stopil naproti.

Če si želite, da bi se po ulici sprehajala z roko v roki, posezite za njegovo dlanjo, zraven pa mu zašepetajte vzpodbudno misel. Recimo, kako lepo je čutiti njegove prste, prepletene z vašimi. Ko se bodo takšni in podobni namigi potopili do njegove podzavesti, bo razumel vaše želje in nadaljeval v želeni smeri.

Če vseeno ne bo reagiral na vaše diskretne signale, se lahko stoodstotno zanesete na njegovo tekmovalnost. Izzovite ga s ponudbo za medsebojni dvoboj. Določite čas (na primer teden dni), v katerem se bosta pomerila v izkazovanju nežnih pozornosti. Zmagovalcu seveda pripada nagrada – noč po ‘tekmi’ bo lahko prevzel vajeti dogajanja v spalnici. V takšnem dvoboju ne morete potegniti kratkega konca.

Še majhno opozorilo: Izberite pravi trenutek in ga z željami po izkazovanju vdanosti nikakor ne gnjavite, ko bo, na primer, zaradi napetosti v službi pod stresom. Ali pred njegovimi prijatelji. V takšnih primerih bi dosegle nasprotni učinek, kajti čutil bi neprijeten pritisk in bi se vam še bolj oddaljil.

Primer št. 2: Usihajoča romantika

Dani, 28-letni violinist, je povedal, da včasih dobi alergijske spuščaje, ker kar naprej posluša očitke, da mu ni mar zanjo.

“Če kupim vstopnici za kino, mi vrže pod nos, da sem pozabil na romantično večerjo. Če ji skuham intimno večerjo ob svečah, je jezna, ker nisem načrtoval izleta za konec tedna. Ženske pravzaprav potrebujejo telepata, ki jim bo bral misli,” se je razjezil Dani.

Kako ga omehčate?

Bistvo Danijeve tožbe je preprosto – noben moški ne more ženski ponuditi pozornosti, če ženska svoje želje skriva. Čeprav to drži, jih še vedno ne opravičuje, da postanejo brezbrižni.

Za lažje razumevanje težave se spomnite aksioma, da moške ženejo naprej možne ‘ozemeljske’ osvojitve. Ko vam dvorijo, so izjemno domiselni in jim ne zmanjka romantičnih zamisli, ko vas osvojijo, jih zanima le še zadnje dejanje v postelji.

Spomin na poteze, ki so vam zatresle kolena, mu preprosto osvežite z: “Se še spomniš, kako si me presenetil, ko si me nenapovedano v petek zvečer odpeljal na morje in sva se sprehajala po obali pod mesečino? Zame je bilo nepozabno, posebno še noč, v kateri nisva zatisnila oči.” Skratka, tako ali drugače ga spomnite na čas, ko so se mu po glavi še podile romantične pozornosti in vas je z njimi neizmerno razveseljeval.

Primer št. 3: Brez bližnjic do seksa

“Z Milanom sva živela skupaj kakšno leto, ko je najino seksualno življenje začelo izgubljati naboj. Seveda sem vedela, da ne bodo najini intimni sestanki vedno v slogu prekipevajoče strasti, ko kar trgaš obleko s sebe, vendar me je njegova lenoba že jezila. Ko je nekoč iz kuhinje zavpil ‘Pripravi se, zdaj prihajam,’ pa me je prizadelo. Kam je izginil ves čar?” se je spraševala 27-letna slavistka Tanja. Razlaga je enostavna.

V začetku se moški zelo trudijo, da ne izpustijo nobene od vaših vročih erogenih točk, ko pa so raziskali vaše telo in ga znajo brati kot zemljevid, uberejo najhitrejšo pot do cilja. Kar po bližnjici.

Kako ga omehčate?

Vgradite zavore, ki bodo upočasnile njegov motor. Kako? Izberite dan, ko se vama ne bo nikamor mudilo in začnite akcijo še mnogo prej, preden se odpravita v spalnico. Za boljše razpoloženje prižgite svečo ali dve in ga med večernim poležavanjem pred televizorjem začnite masirati.

Po napornem delovnem dnevu se ne bo noben moški uprl takšnemu pristopu, zato še pomislil ne bo, da bi pospešil vaše aktivnosti. Raje se bo prepustil mirnemu toku dogajanja in prevzel upočasnjeni ritem. Zelo učinkovita je tudi igra daj-dam. Vprašajte ga po najbolj vroči intimni želji in mu jo izpolnite. Potem boste ve na vrsti, da izbirate. Vajin posteljni repertoar lahko na tak način upočasnite in občutno obogatite.

Primer št. 4: Čustveni stres

Ko je Nevenki umrl oče, ji je Tomaž prvi stal ob strani.

Uredil je vse okrog pogreba, jo tolažil in ji prisluhnil, nato pa jo je celo odpeljal na nekajdnevne počitnice, da bi lažje prebrodila krizo ob izgubi starša. “A po vrnitvi domov se smrti mojega očeta ni dotaknil z nobeno besedo več,” je potožila 29-letna ekonomistka.

“Imela sem občutek, da je pričakoval, da bi morala s čustvi že razčistiti, in v svoji bolečini, ki še ni ponehala, sem se počutila zapuščeno, osamljeno.”

Kako ga omehčate?

Ko gre za veliko življenjsko dramo in računate, da se boste lahko oprle nanj, bo moški poiskal najlažjo pot iz zagate. Zveni kruto, vendar v resnici ne gre za neobčutljivo reakcijo. V hladnem odzivu se skriva njegov strah; hoče vam pomagati, a ne ve, kako. Zato se bo raje umaknil, namesto da bi tvegal in izgubil vrednost zaupanja. Spregledal bo dejstvo, da od njega ne pričakujete zamaha s čarobno paličico, ki bo odgnala vašo stisko, saj se zavedate, da se zapletena čustva ob osebnih pretresih ne rešujejo tako preprosto.

Zato mu morate ve pokazati pot. Ko boste potrebovale čustveno podporo, ga preprosto prosite za pomoč. Jasno mu povejte, da pričakujete le nekaj minut njegove pozornosti, da si olajšate dušo. Ko končate svoj monolog, se mu zahvalite za posluh in mu obvezno povejte, da vam je po njegovi zaslugi odleglo. Na tak način boste hkrati stkale vezi, ki bodo sprostile njegovo napetost in opogumile spečega Romea tudi k drugim romantičnim dejanjem.

Nataša Vodopivec

Preberi še: Kdaj skočiti z njim prvič med rjuhe? Pravi trenutek je ...

Priporočamo tudi: Tako zabavno je Tanja Žagar novico o nosečnosti sporočila staršem (smeh do solz)