Prava ljubezen je naša fikcija

Zgodba o zaljubljenosti obstaja, odkar obstaja civilizacija, le da je bila do nedavnega rezervirana izključno za tiste kroge, ki bi jim mi danes rekli elita.

Prava ljubezen je naša fikcija (foto: shutterstock) shutterstock
5. 6. 2013

"Zadnjih 50 ali mogoče celo 100 let je Zahod bombardiran s predstavo o ljubezni, ki prinaša srečo. Ljudje so do svojega 18. leta doživeli kakšnih dva tisoč tovrstnih napadov skozi pravljice, romane, filme in so začeli verjeti, da ima ljubezen res to moč, in so sprejeli te filmske scenarije ter jih poskušali uresničiti v svojih življenjih. Trudili so se poiskati nekoga, s katerim bi lahko v realnosti zaživeli tako, kot so videli živeti par v filmu. To je za njih prava ljubezen. Ampak življenje ni film in zato so takšni poskusi neuspešni. Zato danes iščemo ljubezen tako, kot so v srednjem veku iskali sveti gral."

Da obstaja podobna zgodba, kot je tista o Romeu in Juliji, le da je veliko starejša in prihaja iz Mezopotamije, ve povedati psihoterapevt dr. Zoran Milivojević, ki ga bodo med drugim gostili tudi na prihajajočem junijskem Sensinem ženskem vikendu:

"Mladenič in dekle, ki sta se imela rada prav tako proti volji njunih staršev, sta se dogovorila za zmenek zunaj grajskih zidov. On je zamujal in medtem se je pojavil lev, ki je bil krvav okrog gobca, ker je pravkar pojedel neko žival. Ona je ušla, je pa pri tem izpustila svoj robček. Lev ga je povohal, pri tem umazal s krvjo in odšel. Ko se je pojavil mladenič, je našel na tleh levove stopinje, stopinje svoje drage in krvav robček. Pomislil je, da je mrtva, in si je z nožem prebodel srce. Ona se vrne, najde svojega dragega mrtvega, izdere nož iz njegovega srca in si prebode svojega. In zdaj mi beremo to zgodbo kot nekakšno tragično ljubezensko zgodbo, ki pa je bila v osnovi mišljena kot pedagoško sporočilo o dveh bedakih, ki nista preverila okoliščin. Otroci, ne ponavljate te napake!"

Podobne zgodbe o zaljubljanju obstajajo tudi pri starih Grkih:

"... ampak med ljudstvom tega ni bilo. Zaljubljenost se je pojavila šele z množičnimi mediji. Prvi množični medij je bila knjiga. Obstaja podatek, ki ga je v knjigi Zgodovina norosti, doba klasicizma zapisal Michele Foucault, in sicer da je neki francoski zdravnik zahteval prepoved ljubezenskih romanov, ker je opazil, da je že peto dekle v njegovem okolišu zavrnilo poroko z moškim, ki ga je pripeljal oče, ker je čakalo na princa iz romana. V tistem času nastane tudi izraz romantična ljubezen – kot ljubezen, ki ni mogoča. Takrat nastane ta romantična začaranost z idejo, da nam bo ljubezen prinesla veliko srečo v življenju."

Več o tem v intervjuju z dr. Zoranom Milivojevičem na spletnem portalu Playboy.