Pozni začetki, najboljši konci: Ljubezen najlepše cveti pri 40+

Strokovnjaki trdijo, raziskave pa jim potrjujejo, da so 'pozne' zveze - tiste, ki se začnejo po 40. letu - veliko bolj trdne in srečne od 'zgodnejših' ljubezni - razmerij, ki se začnejo okoli 20. leta.

13. 6. 2011

Skratka: Strokovnjaki trdijo, da imajo 'pozni' zakoni več možnosti za preživetje.

Možni vzroki?

Pri 40+ so posamezniki predvsem:

  • bolj zreli, z več izkušnjami in modrosti,
  • njih kariera je običajno že na vrhuncu,
  • popolnoma jasno jim je, česa v razmerju nočejo,
  • pripravljeni so se za razmerje bolj potruditi.

Žalostna, a zgovorna statistika

Si opazila, da je največji odstotek ločenih parov prav v tistih starostnih skupinah, ki so prvi poskakali v zakon, torej točno takrat, 'ko naj bi bilo to najbolj primerno', sredi dvajsetih.

Na drugi strani pa so tisti, ki so da dahnili (šele) po svojem 40. rojstnem dnevu. Ti so, nasprotno, menda sila zadovoljni s seboj in razmerjem ter si ob vseh teh ločencih mislijo le: 'Še dobro, da smo
počakali.'

Naj vse skupaj malo podkrepimo s podatki:

  • leta 2004 je bilo v ZDA med ločenci 62 odstotkov tistih, ki so se poročili v svojih dvajsetih, 25 odstotkov pa tistih, ki so si zvestobo obljubili v tridesetih letih, le šest odstotkov ločencev pa je dahnilo da v četrtem desetletju življenju.

Seveda ne moremo kar posploševati.

Res je tudi, da se večina tako ali tako poroči pri dvajsetih in tridesetih, zato ni čudno, da je
med njimi tudi več ločencev. In seveda tudi ne moremo trditi, da bo vsak zakon, ki sta ga začela razmeroma mlada posameznika, razpadel.

A vseeno poglejmo, katere prednosti skrivajo zrele zveze.

'Zrele' prednosti

Za seboj imajo že kar nekaj zvez, bolj ali manj uspešnih, zato hitro prepoznajo, kaj je dober in kaj slab odnos. Ljudje v zrelih letih so tudi bolj vajeni stresnih situacij, zato znajo bolje preceniti, kdaj se splača odzvati in kdaj ne. Zrela oseba se ne bo prepirala za vsako malenkost tako kot mlajša, ki ves čas išče svoje pravice. Izkušnje in leta prinesejo tudi sposobnost, da znamo oceniti, ali se
splača potruditi za obstoj zveze ali pa je ta že vnaprej obsojena na propad.

Večina ljudi je v svojih štiridesetih že pomirjenih samih s seboj, točno vedo, kaj si želijo in kaj jih izrazito moti.

Njihova kariera je že zgrajena, zato imajo zdaj več časa za projekt, imenovan 'ljubezen'. Uspeh v službi pa pomeni tudi finančno varnost, ki je tudi zelo pomembna za trdno zvezo (prav denar je velikokrat vzrok za razpad zakona).

Bum seksi 40-letnic

Prav pri štiridesetih so ženske najbolj zadovoljne s svojim spolnim življenjem. Končno so sprejele svoje telo in se znajo popolnoma prepustiti užitkom v spolnosti.

Tako ali tako pa je danes moderna misel, da so štirideseta nova trideseta. Ženske so videti vse mlajše, navadno so tudi v odlični kondiciji in huda konkurenca mlajšim tekmicam. V svetu se dogaja pravi bum samskih 40-letnic in samskih 50-letnikov.

Zanimivo, da je na Škotskem kar 24 odstotkov parov, ki sklenejo zakon, starejših od štirideset let. Torej!?

Čas je, da še mlade ponotranjite naslednjo resnico, namreč:

Nikoli ni prepozno za srečo v ljubezni ;)