"Povejte mi, je to varanje?"

Nezvestoba ima svoje nejasno območje. Za primer smo vzeli 3 pogoste situacije in moške ter ženske vprašali, kje je zanje meja. Preberi in nam ne pozabi zaupati še tvojega mnenja!

"Povejte mi, je to varanje?" (foto: Unsplash/Marvin Meyer) Unsplash/Marvin Meyer
11. 10. 2017

1 Flirt na Facebooku

Tomaža sem spoznala na prijateljičinem rojstnem dnevu, ki ga je praznovala na morju. Na zabavo sem prišla s svojim dolgoletnim fantom. S Tomažem sva klepetala, kot na žurih klepeta veliko ljudi: glasno in pijano. Priznam, da sem ga zalotila, kako občuduje moje telo, a jasno sem mu povedala, da sem oddana.

Dan po zabavi je Tomaž meni – in mojemu fantu – poslal predlog za prijateljstvo s sporočilom: "Kako prijetno vaju je bilo spoznati." Nekaj dni pozneje sva si začela dopisovati. Vse skupaj je bilo neobvezno in prijateljsko – spraševal me je, kakšen teden je za mano, in omenjal smešne zgodbe z zabave. Bil mi je prikupen in zabaven in preklepetala sva večino noči.

Ko sem na računalniku brala e-sporočila, sem opazila, da ves čas preverjam sporočila na Facebooku, celo medtem ko sem s fantom. Vsa njegova sporočila so bila precej nedolžna, niti moje telefonske številke ni imel. Toda potem mi je poslal sporočilo, ki je spremenilo vse:

"Pravkar sem videl fotografijo z žura, ki si jo objavila na FB – tisto, na kateri si v bikiniju. Vse, kar lahko rečem, je uau." Srce mi je začelo razbijati. Čutila sem slabo vest, ker sem tako razburjena, a uživala sem v tem, da me nekdo osvaja po tem, ko sem bila skupaj z eno osebo že dolga leta.

Začela sem flirtati – objavila sem fotografijo, na kateri sem se počesala tako, kot mi je rekel, da mu je všeč. Rekla sem mu, da sem sanjala o njem, čutila sem potrebo, da bi bila ves čas v stiku z njim, in vsakih pet minut sem osveževala FB. Vsakič, ko je prišlo njegovo sporočilo, sem bila v sedmih nebesih. Pogledala sem vse njegove fotografije in sem celo sanjala erotične sanje o njem.

In potem sem nekega dne opazila, da sva oba vabljena na isto zabavo. Kar slabo mi je postalo! Kaj bi naredila, če bi ga spet zagledala? Nenadoma sem ugotovila, da si ga ne želim videti ali narediti karkoli, kar bi ogrozilo mojo zvezo s fantom. Resnično sem uživala le v razburljivem občutku, da sem nekomu všeč – na daleč.

Zato sem začela vedno pozneje odgovarjati na njegova sporočila, na koncu pa sem povsem prenehala in mu rekla, da mu nimam časa odgovarjati, saj sem zelo zaposlena. Tudi na tisto zabavo nisem šla – ne bi prenesla, da bi bila Tomaž in moj fant skupaj v isti sobi.

Mnenja

"Varanje je, če si v zvezo vpleten čustveno. Če punca ne bi mislila, da dela kaj narobe, se ne bi počutila krivo." - Klara, 33

"To je neškodljivo, razen če flirtanje postane seksualno." - Lana, 21

"Vse, kar skrivaš pred partnerjem ali česar ne bi naredil pred njim, je varanje." - David, 31

"Normalno je, da občutimo določena čustva tudi do drugih, varanje je le, če kaj naredimo, saj ne moremo nadzorovati, o kom sanjamo." - Marko, 33

2 Pijan poljub

Nekega večera sem šla ven s sošolkami, ki jih že dolgo nisem videla. Bili smo v večji skupini, v kateri so bili ljudje, ki jih nisem poznala. Tam je bil tudi Marko, s katerim sva imela nekaj skupnih predavanj in sem si o njem zapomnila le to, da je bil precej lušten. Toda zdaj je bil zelo lušten! Niti pomislila nisem o tem, da bi se med nama lahko razvilo karkoli, ker sem bila v ljubezenski zvezi s sanjskim moškim.

Vsi so bili razpoloženi za zabavo in po nekaj pijačah smo precej razgrajali. Pozno ponoči smo se klatili po ulicah, bili smo glasni in zoprni. Z Markom sva bila čisto zadaj. Ne vem niti, kaj se je zgodilo, a nenadoma so bile njegove roke na mojem obrazu, pritisnil me je ob steno in me poljubljal, kot me že dolgo časa ni nihče.

Nisem premišljevala, le odzvala sem se. Začela sva se mečkati, potem pa je eden od prijateljev spredaj nekaj zakričal. To naju je predramilo nazaj v resničnost. Zasmejala sva se in dohitela prijatelje.

Od takrat Marka nisem več videla – no, razen v mislih, ko fantaziram o njem. 

Mnenja

"To so osnove varanja." - Ana, 19

"Če bi bil njen fant, ne bi bil vesel, vendar je varan­je malce premočna beseda, če se je zgodilo samo takrat." - Tilen, 35

"Trenutek, ko so se roke začele sprehajati po telesu in sta zamenjala telesne tekočine, je vsekakor postal varanje, poleg tega – kdo ve, kam bi vse skupaj pripeljalo, če ju ne bi prekinili. Tat, ki ga zalotijo in zbeži, je še vedno tat, čeprav je ostal praznih rok." - Anže, 32

3 Moški najboljši prijatelj

Kmalu po tem, ko sem se zaročila, je Matjaž začel delati v podjetju, v katerem sem bila zaposlena. Postala sva takšna prijatelja, kot sem bila do takrat le s puncami. Ko sem Matjaža prvič omenila zaročencu Klemnu, mu je bilo malce neprijetno, a sem mu zagotovila, da sva le prijatelja.

Ko sem zamenjala službo, sem se z Matjažem še vedno vsak dan slišala. Ko sva se s Klemnom vselila v skupno stanovanje, sem Matjaža povabila na vselitveno zabavo. Takrat sta se prvič srečala. Ko je Klemen videl, kako sva si z Matjažem blizu, ga je zelo zaskrbelo. Rekel je, da je kemija med nama očitna in ali res ne opazim, da je Matjaž zaljubljen vame. Po pravici povedano sem ga razumela.

Klemen je želel, da neham videvati Matjaža, in privolila sem, vendar sva še vedno prijatelja za Klemnovim hrbtom – Matjaž je v mojem telefonu Simona. Vem, da je to neiskreno, a ne morem si predstavljati, da ga ne bi bilo več v mojem življenju.  

Mnenja

"To je neiskreno in je enako kot varanje." - Teja, 21

"Nič ni narobe s tem, le zdi se groz­no, ker je se je zaročenec tako burno odzval." - Sara, 21

"Ta punca je v zanikanju. Vpraša  naj prijatelja, ki le odšteva ure, preden bo razglasil zmago nad zaročencem." - Jonas, 28

"Ni varanje, a punca je na čustvenem toboganu, počuti se precej krivo." - Roman, 22

Priredila: Petra Arula

Preberi še: 7 najbolj (neverjetnih) resničnih zgodb o ljubezni ali pa članek Kako vrstni red rojstva vpliva na osebnost otroka.