Poroka sama po sebi ne osrečuje

Novica za vse, ki imate dovolj pokroviteljskega negodovanja svoje mame o tem, da je zdaj že skrajni čas, da si najdete par!

16. 1. 2008

Poroka sama po sebi ne zagotavlja stanje večne blaženosti! Raziskave kažejo, da večina ljudi v resnici ni bolj zadovoljnih s svojim življenjem potem, ko se končno poročijo.

Nič bolj zadovoljni

Študija, ki je bila objavljena v enem strokovnih časopisov za psihologijo, je merila stopnjo zadovoljstva pri več kot 24.000 posameznikov iz Nemčije in razkrila, kako se ljudje odzivajo na tako pozitivne kot negativne življenjske dogodke. In čeprav so rezultati pokazali, da ljudje odreagiramo z vzhičenjem na nek takšen dogodek, kot je poroka, smo tudi nagnjeni k temu, da se sčasoma spet vrnemo na isto raven ‘občutenja zadovoljstva’, ki smo ga bili vajeni že pred tem dogodkom.

Nekaj podobnega so pred tem odkrili tudi pri dobitnikih loterije. Tudi pri njih se je namreč izkazalo, da kmalu po prvotnem navdušenju, ti kmalu niso več nič bolj srečni kot pred tem, ko so dobili na lotu.

Sreča prihaja od znotraj

“Res je, da so nekateri ljudje že po naravi bolj srečni kot drugi. To je jasno. In seveda obstajajo vzvodi, kako si pomagati do tega, da svojo osebnostno raven srečnosti povišaš, vendar se je pokazalo tudi, da nekaj zunanjega – kot je na primer poroka, za to ni prava pot,” je še povedal Ed Diener, avtor študije in profesor psihologije na Univerzi v Illinoisu.

Pa vendar tudi dobra novica: Nekaj podobnega se dogaja tudi ob slabih življenjskih dogodkih. Študija je pokazala, da se po določenem času, ljudje poberejo in so lahko enako srečni kot pred tragičnim dogodkom. Tako se npr. vdovci in vdove po približno petih letih po partnerjevi smrti spet vrnejo na isto raven občutenja sreče kot pred tem.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri