Poročena … ločena! Kaj pa zdaj?!

Le katera ne sanja, da bo živela kot v pravljici do konca svojih dni, ko se enkrat poroči? In le katera se na svoj usodni DA (in ob pripravah nanj) vidi v črnogledi statistiki ločencev?

Poročena … ločena! Kaj pa zdaj?! (foto: Getty Images) Getty Images
25. 9. 2015

Slovenke se poročamo pri povprečno 29,4 leta. Človek bi mislil, da smo takrat že toliko zrele, da ne skočimo s prvim, ki nam je pokazal prstan, na matični urad.

Ali pa se takrat poročamo prav zato, ker nad nami visi 30 in bi pred velikim korakom rade naredile tudi velike korake v svojem življenju – do takrat si želimo 'ustvariti' vsaj kariero, stanovanje in moža, kajne?

Ne skoči brezglavo v zakon!

Če se ne želiš opeči s prvim prstanom, ti Primož Rakovec, mag. psihosocialnega svetovanja, svetuje, da se pred velikim DA natančno pogovorita o svojih pričakovanjih:

"Če je skok v zakon impulziven in so osebna pričakovanja neznana ali zamolčana, partner lahko doživi hladen tuš. Če v takem primeru ni zmožen razumevanja in sprejemanja, lahko kaj hitro začne razmišljati, da bi zapustil partnerja, kar je še posebno značilno pri tistih, ki imajo močno razvite vzorce, da se morajo vsi prilagajati njim."

Čeprav sta do ušes zaljubljena, je torej pametno, da se pogovorita o vseh stvareh, ki so vama pomembne v življenju – zakon preprosto ne more uspeti, če so vajini pogledi na življenje, kariero, prosti čas, vzgojo otrok različni.

Če na kakovost življenja gledata preveč različno, vajin zakon preprosto ne bo kakovosten. Eden zelo dobrih preizkusov tega, kako delujeta skupaj, je tudi, da vsaj pol leta živita skupaj in vidita, kako se ujameta kot sostanovalca.

Te je sram, ker se ločuješ?

Raziskovalci trdijo, da je med srečnim in nesrečnim zakonom zelo tanka meja. A tu gre za tvojega izbranca! Svojo starost odštej od 90. Če boš živela dolgo življenje, je to pravzaprav število let, ki jih boš preživela s trenutnim ali bodočim partnerjem (nekaj let gor ali dol).

Ko si izbereš fanta, si obenem izbereš veliko več, saj bo lahko postal oče tvojih otrok in njihov vzornik, tvoja družba ob približno 20 tisoč obrokih, sopotnik na 100 potovanjih, tvoj poklicni svetovalec in nekdo, ki ti bo o svojem dnevu poročal več kot 18.000-krat.

Poleg tega, da si bosta delila finance, posteljo, drug drugemu stala ob strani, ko bodo umrli vajini starši, ko se bosta veselila ob novih vlogah ...

Intenzivno?

Ja, odločitev za življenjskega partnerja je ena najpomembnejših stvari v življenju, pri kateri se človek res ne želi opeči. Toda zakaj potem toliko pametnih, dobrih in drugače zelo razumnih ljudi konča v razmerju, ki jih onesrečuje in pušča nezadovoljne?

Kot kaže, je veliko dejav­nikov, ki nam nasprotujejo, da bi naš ljubi ostal najljubši ... za vedno.

Srečna z enim 50 let

"Ločitev ni nekaj sramotnega, pogosto se izkaže kot odrešilno dejanje za oba partnerja," razlaga mag. Rakovec.

"Sram vedno nastopi v trenutku, ko se začnemo obremenjevati z mislijo, kaj bodo rekli drugi. Ni pomembno, kaj rečejo ali mislijo drugi, pomembno je, kako se počutiš ti. Če si sama pri sebi ugotovila, da je bilo dejanje ločitve tvoja prava izbira, si lahko pomirjena in se na govorice drugih ne oziraj. Vpliva na to, kaj govorijo drugi, nimaš, imaš pa možnost izbire, kako se boš ob tem počutila. Sram je na tem mestu popolnoma odveč," te k temu, da dvigneš glavo gor tudi po ločitvi, spodbuja cosmo strokovnjak za odnose, o oprav­ljanju pa pravi naslednje:

"Družbene zbadljivke ne smejo biti ovira za tvojo izbiro premišljenih ravnanj. Če se zakonska zveza ni obnesla kljub trudu obeh partnerjev, je ločitev racionalna in premišljena izbira. Zakaj bi se mučila v nekem odnosu in na daljši rok nosila posledice? Zakaj ne bi sebi in partnerju omogočila priložnosti, da zaživita polno in zadovoljno življenje?"

Zaživi in uživaj

Seveda te je potrlo in seveda si morala skozi proces žalosti, obžalovanja, celo žalovanja. Vendar je pomembno, da ostaneš pozitivno naravnana, pravi Rakovec:

"Pomembno je, da si ti tista, ki usmerja svoje življenje, in ne obrnjeno. Postavljaj si nove, dosegljive izzive in uživaj v svojih dosežkih. Življenje ni proces, ki ga je smiselno z gotovostjo napovedovati. Kdo ve, kaj te čaka za naslednjim ovinkom, morda celo princ na belem konju."

Novi princ na belem konju

Seveda ne veš, ali je res pravi. Si pa tega želiš. In prav je, da mu kar takoj poveš, da si se enkrat že močno opekla.

"Igranje skrivalnic lahko samo oteži novo zvezo. Vse skrivnosti pridejo prej ali slej na dan. Zakaj bi bila z nekom v zvezi in vsak dan trepetala, kdaj bo odkril tvoje skrivnosti in kako se bo odzval nanje," opozarja Rakovec.

In dodaja:

"Če novemu fantu na začetku zveze poveš, da si ločenka, si naredila vse, kar je v tvoji moči. Bila si iskrena. Vsekakor je to podatek o tvojem preteklem življenju, ki je bilo takšno, kot je bilo. Nikakor ni mogoče iz tega napovedovati, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Če moški ne prenese, da je bila ločitev del tvojega življenja, čustveno in osebnostno ni dovolj zrel. Kako se bo odzival na dogodke v vajini zvezi, ki mu ne bodo po godu? Kako se boš ob tem počutila ti?" opominja strokovnjak.

Kako mu torej povedati o svoji nebleščeči partnerski zgodovini?

"O ločitvi mu povej tako kot o vseh dogodkih iz tvoje preteklosti. Pomembno je, da nastopiš samozavestno in se ne opravičuješ, samopomiluješ in podobno. To je le del tvoje preteklosti, tvoje vedenje v danem trenutku, in ne tvoja osebnost."

Tvoja prijateljica se ločuje

Že ves čas si vedela, da nista za skupaj. Ali pa te je pretreslo kot strela z jasnega: Tvoja prijateljica se ločuje! Kaj pa zdaj?! Mag. Rakovec pravi:

"V obeh primerih je pomembno, da prijateljica ve, da se lahko kadarkoli obrne nate in se s tabo pogovori. Tvoja vloga v tem pogovoru je zgolj vloga aktivne poslušalke. Torej ustvari zaupen odnos, poskušaj se vživeti v njeno vlogo ter poslušaj, poslušaj in samo poslušaj. Spodbujaj jo, da čim več in čim bolj natančno govori o stvareh, ki ji povzročajo nelagodje. Spodbujaj jo, naj na izrečeno pogleda še iz drugih zornih kotov.

Tako bo sama prišla do rešitev, ki bodo zanjo najprimernejše. Nikar pa ji ne vsiljuj svojih rešitev in nasvetov, ker je to njeno, in ne tvoje življenje. Če oceniš, da bi bilo to primerno in potrebno, ji lahko nevsiljivo predlagaš, da si poišče tudi strokovno pomoč."

Morda si se ob novici, da se ločuje prijateljica, tudi sama ustrašila za vajino zvezo. Ne primerjaj se s prijateljico, poglej, katere so vajine (s tvojim moškim) močne točke, in te negujta naprej. O šibkih pa se pogovorita (prijateljičina poroka je odličen povod za to), jih zapišita in delajta na tem, da jih bosta čim prej izbrisala.

Ločena pri dvajsetih?!

Čeprav pri nas tega ni zaslediti, boš na poti po Združenih državah, kjer si slavne osebe podajajo partnerje kot vroč krompir, zasledila trend mladih ločenk. In čeprav je ob besedi ločenka zadnja stvar, ki ti pade na pamet, 25-letnica, ki se rada zabava, jo boš morda srečala v baru, ko bo nazdravljala s svojo družbo ali novim fantom.

Pa ne zato, ker je neresna, ker raje žurira kot 'čuva dom', ampak zato, ker živi življenje naprej.

Žal statistike kažejo, da je večja možnost, da se bodo ločili tisti, ki se poročijo mladi, in ker sta najtežji prelomnici četrta in osma obletnica, lahko izračunaš, pri katerih letih se loči največ žensk, ki so se poročile pri 21 pomladih ...

Strokovnjaki so te zakone poimenovali kot začetni zakon (kratek zakon mladih oseb brez otrok, ki se ga pogosto doživlja kot vajo pred resnično družino); najbolj črnogledi pa zakone vidijo kot podaljšek kulture našega 21. stoletja, v kateri vse lahko odvržemo po uporabi.

Pa vseeno, ne obsojaj, tako pri 21 kot pri 41 letih verjamemo, da 'bova srečna do konca svojih dni'. Najverjetneje se nihče ne poroči z mislijo, da se bo enkrat pač ločil.

Mlada ločenka Joelle Caputa je v svoji knjigi Trash The Dress določila šest faz, skozi katere je treba iti, preden dosežeš sedmo fazo: slavljenje.

  • 1 Olajšanje

Kratek občutek umirjenosti, ko dojameš, da se ti ni treba več ukvarjati s stresom svojega zakona.

  • 2 Potrtost

Potem te dohiti resničnost. Res je konec. In zdi se, da tvoje življenje razpada.

  • 3 Neuspeh

Naenkrat se počutiš, da si edina ločenka na svetu in da je verjetno vse tvoja krivda. Nisi dovolj premislila, preden si se poročila. Nisi se potrudila.

  • 4 Zadrega

Zgroziš se ob misli, da bi svetu priznala svoj 'neuspeh'. Stari prijatelji, sodelavci, širša družina. In seveda ta grozljivi status zveze na Facebooku.

  • 5 Zaskrbljenost

Ali lahko preživim samsko življenje? Ali bo nove moške v mojem življenju motilo, da sem ločena? Ali bom kdaj (še) imela otroke? Ali še vedno velja pravilo, da čakaš tri zmenke?

  • 6 Jeza

Adijo, žalost, živijo, jeza. Naenkrat si besna na vse, skozi kar si šla zaradi njega – kako si upa?! Obljubiš si, da boš živela naprej, uživanje v življenju je najboljše maščevanje!

  • 7 Slavljenje

Joka je konec – veseli se! To je umirjeno stanje duha in končno lahko brez temnih misli gledaš v prihodnost. Prišla boš do tja!

Besedilo: Petra Arula

Preberi še: Zakaj se zaljubimo v nedosegljivo osebo?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri